Pape vil forbyde forsvarsadvokaters gaver til indsatte

Det skal være slut med at give reklametøj, kuglepenne og lightere til de indsatte, siger justitsminister

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil forbyde gaver og reklametøj til indsatte og deres pårørende.

Meldingen kommer, efter at flere medier har berettet om episoder, hvor forsvarsadvokater har uddelt diverse gaver til deres klienter og klienternes familier.

- Reklametøj og gaver til indsatte klienter og deres pårørende hører ingen steder hjemme i et retssamfund som vores.

- De historier, som har været fremme, har tegnet et billede af brodne kar i branchen, som har udnyttet forholdet mellem forsvarer og klient for egen vindings skyld, siger Pape i en pressemeddelelse.

Ifølge Pape er det forsvarsadvokatens opgave at forsvare sine klienter i straffesager. Derfor er det afgørende, at advokatens arbejde ikke påvirkes af uvedkommende interesser, lyder det fra justitsministeren.

Pape vil iværksætte tre tiltag: Der skal være et forbud mod at give gaver og reklametøj til indsatte, der skal være et forbud mod reklametøj i fængslerne, og der skal iværksættes en ekstern undersøgelse af problemet.

I dag må indsatte ikke bære tøj, der kan virke som en magtdemonstration over for andre. Det kan være veste med rygmærker for eksempel. Pape vil ændre reglerne, så de også omfatter reklametøj.

Advokatrådet er ligeledes klar til at tage et opgør med forsvarsadvokater, der uddeler gaver til indsatte og deres pårørende.

End ikke en kuglepen eller en lighter skal der fremover gives, siger Advokatrådets formand, Peter Fogh, mandag til Berlingske.

- Selv en lighter går ikke. Begynder vi at sige, at det kun er større ting, det drejer sig om, vil det hele tiden blive til et spørgsmål om omfang.

- Det er nu på et niveau, der er uacceptabelt. Det virker helt forkert. Derfor vil vi have et klart forbud.

- Det skal skrives ind i de advokatetiske regler. Men det mest effektive vil være en ændring af lovgivningen, så det bliver ulovligt, og det vil vi arbejde for, lyder det fra formanden.

Tirsdag skal Pape i samråd om emnet. Initiativerne vil blive behandlet i den kommende folketingssamling, oplyser Justitsministeriet.

/ritzau/

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby