Annonce:
Annonce:

Papes ferie-diplomati: Flertal kræver svar

Afsløringerne af K-formandens ferie-diplomati får nu Folketinget til at afkræve ham svar

Søren Pape skal nu forklare sig. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Pape skal nu forklare sig. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Søren Pape Poulsen bør flyve til tasterne. Straks.

Det mener et flertal i Folketinget.

Udenrigsudvalget har netop vedtaget en beretning, som opfordrer den konservative formand samt Mai Mercado (K) og Inger Støjberg (DD) til at aflægge en redegørelse om deres møder med repræsentanter fra regeringen i Den Dominikanske Republik under en ferierejse i 2018.

Ekstra Bladet har adskillige gange forsøgt at få svar fra Pape

Udtrykker kritik
Det er et flertal bestående af Socialdemokratiet og regeringens parlamentariske grundlag, som udtrykker kritik og ønske om svar på mødernes indhold.

- Kasper Sand Kjær (S), Søren Pape har tilbudt en fortrolig orientering over for udenrigsministeren. Er det ikke tilstrækkeligt?

Annonce:

- Jo, det er sikkert fint. Men den her beretning er over for Folketinget. Pape og Støjberg skal oplyse over for Folketinget, hvad der er foregået på de møder. De har holdt møder uden om Udenrigsministeriet og Udenrigstjenesten. Så har Folketinget ingen mulighed for at føre kontrol med regeringen og dens udenrigspolitik, siger socialdemokraten og henviser dermed til, at de tre borgerlige mødedeltagere var ministre på daværende tidspunkt.

Naturligt at tage det op
- Er det ikke bare Socialdemokratiet, som bruger Folketinget til at føre valgkamp mod oppositionens statsministerkandidat?

- Havde vi vidst det, da møderne blev holdt, havde vi kaldt ministre i samråd allerede dengang. Så de kunne redegøre for, hvad der var foregået på møderne med regeringen i et andet land. Men det er jo først kommet frem for en måned siden. Derfor er det naturlig at tage det op nu.

- Er der en deadline for den her redegørelse?

- Nej, det er en opfordring til at gøre det hurtigst muligt, siger udlændinge- og integrationsordføreren, Kasper Sand Kjær.

Folketingets jurister har vurderet, at Udenrigsudvalget godt kan udtrykke ønske om en beretning om den pågældende ferierejse.

Annonce:

De påpeger dog, at det kun sker meget sjældent, at folketingsmedlemmer opfordres til at give den slags svar. Det er ikke sket siden folketingssamlingen 1989-90.

Ekstra Bladet arbejder på en kommentar fra Søren Pape Poulsen.

Kræver svar fra Pape

Sådan lyder den beretning, som opfordrer Søren Pape, Inger Støjberg og Mai Mercado til at forklare sig over for Folketinget:

'Udenrigsudvalget konstaterer, at det er helt uacceptabelt, at danske ministre uden for deres ressortområder, på eget initiativ og uden om Udenrigsministeriet afholder formelle møder med repræsentanter for udenlandske regeringer. Ud over at kunne skabe usikkerhed om Danmarks officielle politik fratager den slags møder også Folketinget, herunder Udenrigsudvalget, mulighed for at diskutere formål med møderne samt en evt. opfølgning. Dermed svækkes Folketingets mulighed for at udøve kontrol med regeringen.

Udvalget opfordrer derfor også de tre tidligere ministre til at oplyse Folketinget om indholdet af de samtaler, som fandt sted ved møderne med de officielle repræsentanter fra Den Dominikanske Republik i 2018.'

Kilde: Folketinget

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: