Partier enige efter Mishtis sag: Kom i gang, Tesfaye

Flere politikere går i kødet på Mattias Tesfaye og de rigide regler, der nu sender en 19-årig gymnasieelev ud af landet

Gymnasieeleven Mishti Dixit skal rejse ud af Danmark, fordi hendes mor har fået dansk statsborgerskab.

Gymnasieeleven Mishti Dixit skal rejse ud af Danmark, fordi hendes mor har fået dansk statsborgerskab.
Følg Politik

Meningsløst, sørgeligt, tragisk, dumt og grotesk.

Sådan lyder blot et lille udvalg af de tillægsord, som Radikale Venstres Andreas Steenberg kan finde i ordforrådet i sagen om 19-årige Mishti Dixits hjemsendelse.

- Det er jo fuldstændig vanvittigt. Det giver jo ingen mening, og det viser, hvordan de her regler har mistet alle former for sund fornuft, siger den politiske ordfører.

- De har jo ikke gjort noget galt. Tværtimod.

Sådan lyder dommen, efter at Ekstra Bladet har afdækket, hvordan velintegrerede Mishti Dixit skal forlade Danmark.

Andreas Steenberg er alt andet end tilfreds med de regler, der gælder for nuværende. Arkivfoto: Anthon Unger
Andreas Steenberg er alt andet end tilfreds med de regler, der gælder for nuværende. Arkivfoto: Anthon Unger
 

Hun står til at blive sendt med en envejsbillet til Indien på søndag, to dage efter sin 20-års fødselsdag, fordi hendes mor, Akhansha Roy, er nået igennem nåleøjet og har opnået dansk statsborgerskab.

Dermed er Mishti Dixit ikke længere en del af sin  mors permanente opholdstilladelse.

Læs flere historier her

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet mere har skrevet om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser og de danskere, som de rammer:

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land

26. april forlod russiske Vlada Shadots Danmark og sin danske hustru, fordi parret fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!

39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin kone til Danmark, og nu har han taget konsekvensen og har forladt landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Kobberbryllup på midlertidigt ophold: Hvorfor vender Danmark os ryggen?

Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf

Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold

2200 siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise at han kan dansk

Bjarne Toft Jakobsen er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kan ikke bevise, at han kan dansk, og derfor må hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Politikernes dilemma: Kan godt se det er håbløst, men ...

S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk - uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud

I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til det danske samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

Jonas' umulige valg: - Det er noget svineri

På grund af reglerne om familiesammenføring føler Jonas Milner sig nødsaget til at flytte til Sverige, hvis han vil være tæt på sin alvorligt syge far og samtidig kunne være sammen med sin brasilianske kæreste.

Privatfoto
Privatfoto
 

Frygten overskyggede alt - men efter 13 år lykkedes det

Efter 13 år i Danmark har Abdiarti Andersen endelig fået permanent opholdstilladelse. Men vejen dertil var lang og hård.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Fejl splittede familie i fire år

Danske Zahra Rezai har i årevis kæmpet for at få sin mand til Danmark. Efter at Ekstra Bladet gik ind i sagen, har det vist sig, at afslagene, parret har fået, skyldes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Tordner mod regler: Hænger ikke sammen

- Dengang Mattias Tesfaye blev minister, sagde han, at for at kunne forsvare udlændingepolitikken, så skal man også kunne forklare den. Og jeg synes ærlig talt, at der er mange ting i de her regler, vi ikke kan forklare, siger Rosa Lund (EL) om reglerne for familiesammenføring.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere

Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke noget integrationsproblem for Danmark, medgiver Mattias Tesfaye på et samråd (S).

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Bjarne til minister: Du ringer bare!

Bjarne er harm over, at politikerne tager så let på de regler, der har adskilt ham fra hans kone. De mener nemlig, at han 'relativt let' kan få en ny danskprøve. Men det er han ikke enig i.

- Hvis det var så nemt, havde jeg jo bare gjort det, tordner Bjarne Toft Jakobsen.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Indrømmer: Selv de kvikke farer fuldstændig vild

Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Det erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Ekstra Bladet.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Minister om udlændinge: De kan bare stille kegler op

Danskeres udenlandske ægtefæller må ikke arbejde, udføre frivilligt arbejde eller gå på sprogskole i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Det er, mener integrationsministeren, helt fornuftigt.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl

Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain Ahmadi blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt dem adskilt i fire år.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Ekstra Bladet opdagede alvorlig fejl: Nu må Hossain bo i Danmark

Historien endte lykkeligt for parret, da Hossain Ahmadi få måneder efter fik opholdstilladelse i Danmark.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
 

Fedter rundt
Reglerne har været drøftet siden oktober 2020 på baggrund af et beslutningsforslag fremsat af Steenberg og hans radikale kollegaer, og det blev ved et flertal besluttet, at reglerne skulle ændres.

I mellemtiden er afgørelsen faldet, der nu sender Mishti Dixit med et fly til Indien.

- Mattias Tesfaye har nu fedtet rundt med det i efterhånden halvandet år. Han har lovet, at der kommer en lovændring, inden Folketinget går på sommerferie, så jeg kan kun opfordre ham til at få rubbet neglene, lyder kritikken fra Andreas Steenberg.

Har det hele i munden
Den kritik tilslutter indfødsretsordfører for Venstre Morten Dahlin sig.

- Vi kender jo problemstillingen, og vi har talt om det her helt tilbage i 2020, og der sagde ministeren, at han ville arbejde på at finde en løsning. Det tilsluttede vi os i Venstre. Men vi har ikke hørt noget siden, siger Morten Dahlin.

- Noget tyder på, at ministeren, i hvert fald i det her tilfælde, har det hele i munden, lyder den harske kritik af Mattias Tefaye fra Venstre-manden.

Han fortæller, at Venstre ikke har konkrete forslag til, hvordan reglerne skal ændres, men partiet vil afvente, at Mattias Tesfaye fremlægger et forslag til ændringerne, som Folketingets partiet så skal drøfte.

Det er trods alt ham, der sidder på regneapparatet, siger han og gør det klart, at ministeren for længst burde have taget sagen op.

Han har det hele i morgen, lyder den opsigtsvækkende kritik af Matias Tesfaye. Arkivfoto: Jens Dresling
Han har det hele i morgen, lyder den opsigtsvækkende kritik af Matias Tesfaye. Arkivfoto: Jens Dresling

- Ubærligt
Også Enhedslisten, endnu et af regeringens støttepartier, tilslutter sig koret af kritiske røster.

Efter at Mishti Dixit offentligt berettede om sin situation, sendte partiets integrations- og udlændingeordfører, Rosa Lund, et spørgsmål til Mattias Tesfaye, om Mischtis situation er rimelig.

- Jeg synes, at det er fuldstændig langt ude. Det er helt, helt ubærligt. Det er beviset på, at vi har for meget symbollovgivning på udlændingeområdet, og at reglerne ikke er gennemtænkt, siger Rosa Lund.

Og ligesom sine kollegaer fra Venstre og Radikale Venstre mener hun, at ministeren har nølet med at få ændret lovgivningen i sager som Mishti Dixits.

- Hvor mange af de her sager skal frem, før I slæber Tesfaye til truget og får ham til at komme med et reelt forslag til, hvordan reglerne skal ændres?

- Jeg er selv rimelig forfærdet over, hvor lang tid der er gået. Hvor svært kan det være, spørger hun.

- Men hvornår kræver I, at det bliver taget op?

- Vi troede, at det var i fuld gang. Nu er vi jo nødt til at høre, hvor de forhandlinger er strandet henne, siger Rosa Lund.

Enhedslisten Rosa Lund kalder sagen. Arkivfoto: Jens Dresling
Enhedslisten Rosa Lund kalder sagen. Arkivfoto: Jens Dresling
 

Lovforslag på vej
Folketinget har allerede stemt for et beslutningsforslag, der blev stillet af Radikale Venstre, som skal bane vejen for en lovændring.

Det skal ændre den nuværende praksis, hvor medfølgende ægtefæller og børn til en arbejdstager ikke mister deres opholdstilladelse, hvis arbejdstager skulle opnå dansk indødsret.

Lovforslaget er dog fortsat ikke blevet drøftet, hvorfor Mishti Dixit fortsat skal være ude af landet senest på søndag.

Ekstra Bladet har været i kontakt med SIRI, der henviser til Udlændinge- og Integrationsministeriet. Ministeriet fortæller til Ekstra Bladet, at fordi familien har klaget til Udlændingenævnet, er sagen ikke endeligt afgjort.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind