Partier kræver mere end 100.000 kroner fra Carl Holst

På trods af den droppede straffesag mod den tidligere regionrådsformand Carl Holst (V), så vil flere partier rejse et civilt søgsmål mod Holst

SF kræver 100.000 fra Carl Holst, men Carl er glad. (Video: TV 2 Syd)

Carl Holst (V) skal punge ud ved et civilt søgsmål, selvom han slipper for en straffesag.

Det mener SF, DF og de konservative i Region Syddanmark, som nu vil søge et flertal i regionsrådet for at indlede erstatningssagen mod den tidligere regionsrådsformand.

- Carl Holst har brugt nogle penge, som er regionens, og dem vil vi gerne have tilbage, siger Ida Damborg fra SF.

- Vi i SF har regnet på beløbet, og det drejer sig umiddelbart om mere end 100.000 kroner, fortæller SF'eren.

Truslen om en erstatningssag kommer samme dag, som Rigsadvokaten har droppet en straffesag om mandatsvig mod Venstre-manden, efter at politiet har efterforsket sagen i halvandet år.

Anklagen gik på, at Holst brugte regionsansatte - herunder Christian Ingemann Nielsen - til sin personlige valgkamp i 2015.

Carl Holst undgår straffesag for mandatsvig

En håndfuld tilfælde
Rigsadvokaten vurderer faktisk at grænsen mellem at understøtte Carl Holsts regionsrådsarbejde og at lave kampagneaktiviteter i mange tilfælde har været hårfin.

- Det er kun i en håndfuld tilfælde, at disse medarbejdere har bistået med opgaver, der ligger uden for Carl Holsts virke som regionsrådsformand.

- Desuden har bistanden i de pågældende tilfælde haft et begrænset omfang, og det er derfor samlet set vores opfattelse, at der ikke er tale om en overtrædelse af straffeloven, siger statsadvokat Jens Røn.

Glad Carl Holst: Det kan vi lære af min frifindelse

Taler og kurser
Den konklusion undrer dog SF i Syddanmark.

- Jeg er forundret over, at Rigsadvokaten i afgørelsen skriver, at der faktisk er sket en håndfuld lovbrud i et begrænset omfang, men at man ikke vil lade en dommer vurdere det, siger Ida Damborg.

Derfor vil SF nu lægge udgifter til taler og kurser sammen og kræve pengene tilbage.

- Det handler om taler, som Carl Holst har bestilt, men som ikke handlede om regionen. Det handler om ledelseskurser, hvor han har taget et kursus uden for det tilladte område, fortæller SF'eren.

Carl Holst gør comeback: Scorer vigtig post

Venstre afviser
Hvis det civile søgsmål skal blive til noget, så kræver det et flertal i regionsrådet. DF's Thies Mathiasen er med på et civilt søgsmål.

- Vi må få forvaltningen til at se på et beløb, som vi skal kræve ind. Det er en principsag, og den skal følges til dørs, siger Thies Mathiasen.

Morten Weiss-Pedersen, spidskandidat for de konservative, er også klar på et søgsmål.

- Den kan blive op ad bakke efter Rigsadvokatens afgørelse, men det skal ikke stoppe en civilsag. Det skylder vi borgerne, siger han.

Dermed mangler der kun Socialdemokraterne, før der er flertal for at kræve penge fra Carl Holst. Men i den røde lejr skal man først snakke om sagen på et gruppemøde mandag.

- Nu skal vi læse afgørelsen fra Rigsadvokaten grundigt igennem, og så tager vi en drøftelse i gruppen, siger Karsten Uno Petersen.

Den nuværende regionsrådsformand Stephanie Lose vil modsat SF ikke kræve erstatning fra Carl Holst, fordi straffesagen om mandatsvig er droppet.

- Som jeg ser det, kan der ikke blive tale om en erstatningssag på den her baggrund, siger Stephanie Lose til DR.

V-formand: Holst-historie er en storm i et glas vand