Annonce:
Annonce:

Partier presser regeringen: Forundersøgelse af Samsam-sag på vej

Partier fra EL til DF vil sende signal til regeringen og fredag tage skridt til en undersøgelse af Samsam-sag

Enhedslistens Peder Hvelplund kæmper for at få gang i en undersøgelse af sagen om Ahmed Samsam, som siger, at han har været agent for de danske efterretningstjenester. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Enhedslistens Peder Hvelplund kæmper for at få gang i en undersøgelse af sagen om Ahmed Samsam, som siger, at han har været agent for de danske efterretningstjenester. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Selv om regeringen ikke mener, at der er anledning til at undersøge sagen om Ahmed Samsam, der blev dømt i Spanien for at støtte Islamisk Stat, er det ikke sikkert, at den slipper fuldstændig.

Fredag skal Folketingets Granskningsudvalg på et møde tage stilling til, om der skal laves en forundersøgelse forud for en eventuel granskningskommission.

Og det ser ikke ud til, at regeringen kan undgå, at der som minimum bliver sat gang i sådan én.

- Man kan sige, at det er det første skridt henimod at få lavet en decideret granskningskommission til at få undersøgt det her. Fordi det handler om tillid til retsstaten og for at få undersøgt, om en borger sidder fængslet på et urigtigt grundlag, siger Peder Hvelplund, som er Enhedslistens medlem af Granskningsudvalget.

Annonce:

Ifølge Hvelplund har han fået tilkendegivelser fra alle ni partier uden om regeringen om, at de vil stemme for en forundersøgelse.

Efter møde med baglandet: Mette Frederiksen står fast

Det kræver 60 mandater at sætte gang i det særlige kontrolværktøj, som blev oprettet i kølvandet på minksagen. De ni partier i oppositionen har tilsammen 85 mandater.

Selv om hverken Politiets Efterretningstjeneste eller Forsvarets Efterretningstjeneste vil udtale sig, fastholder Ahmed Samsam, at han på sine rejser til Syrien arbejdede for de danske efterretningstjenester.

Det har DR og Berlingske også fået flere anonyme kilder til at bekræfte.

Tirsdag skrev to tidligere departementschefer i henholdsvis Justitsministeriet og Statsministeriet, Michael Lunn og Karsten Dybvad, i en kronik i Berlingske, at der kan være tale om justitsmord.

Annonce:

Før valget var et bredt flertal åben over for at få undersøgt Samsam-sagen, men regeringspartierne mener ikke længere, at der er 'anledning' til at undersøge, om Samsam har arbejdet som dansk agent.

- Vi synes, at der er stillet så afgørende spørgsmål, som har med retssikkerhed i Danmark at gøre, at det er nødvendigt, at man sætter en forundersøgelse i gang, når nu regeringspartierne ikke vil overholde det, som de lovede i valgkampen, siger Danmarksdemokraternes Peter Skaarup.

Peter Kofod, som er medlem af Granskningsudvalget for Dansk Folkeparti, siger:

- Den her sag har fyldt, og den har larmet, og det kan vi ikke være tjent med. Derfor er det på tide at få det undersøgt, så vi kan få sat et punktum, siger han.

Selv med en forundersøgelse skal der dog stadig efterfølgende være et flertal i Folketinget, før en såkaldt granskningskommission kan blive til virkelighed. Og det flertal er der først, hvis regeringen ændrer holdning.

Annonce:

Derfor handler det i første omgang om at få sendt et signal, siger SF's medlem af udvalget, Karina Dehnhardt Lorentzen.

- Det her handler om ikke at lukke debatten om denne sag, og jeg håber jo, at regeringen vil se det som et signal om, at det her er vigtigt, siger hun.

- Så jeg har endnu ikke opgivet håbet om, at regeringen lytter.

Granskningskommissioner som undersøgelsesform blev vedtaget i 2021.

Modsat undersøgelseskommissioner er granskningskommissioner forankret i Folketinget og ikke hos regeringen. Minksagen blev eksempelvis undersøgt ved en granskningskommission.

Mødet i Granskningsudvalget er fredag klokken 13.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Regeringen vil ikke tjekke, om pengene stemmer i statskassen, som man ellers plejer at gøre, når der kommer en ny regering. Hør interview med finansminister Nicolai Wammen (S) i 'Ingen kommentarer' herunder

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: