Partier tordner mod udvisning: Vil have ministeren på banen

Radikale, SF og Enhedslisten finder det dybt forfejlet at udvise russiske Vlada Shadots, der er dansk gift og frygter for sin sikkerhed i Rusland. Det er generelt alt for svært for danskere at få lov til at leve med deres udenlandske ægtefæller, mener de tre partier

Vlada Shadots hustru, Lene Kibsgård, sætter her ord på, hvad hun mener om Udlændingestyrelsens beslutning. Video: Emil Agerskov
Følg Politik

På mandag skal russiske Vlada Shadots mod sin vilje forlade sit liv i Danmark, hvor hun lever sammen med hustruen Lene.

Ekstra Bladet kunne i går fortælle, hvordan Vlada har fået afslag på familiesammenføring på grund af, at parret ifølge Udlændingestyrelsen ikke lever op til boligkravet. Det skyldes, at de lejer deres vens bolig gratis, mens han er i udlandet.

Men det kan ikke være rigtigt, at en detalje om boligforhold skal være udslagsgivende, mener både Radikale Venstre, Enhedslisten og SF. De tre partier er enige om, at familiesammenføringsreglerne er blevet alt for stramme.

Sund fornuft efterlyses
Næstformand og politisk ordfører i Radikale Venstre, Andreas Steenberg, finder det grundlæggende forkert, at danske statsborgere ikke kan leve med dem, de ønsker.

- Det er uden sund fornuft, at danske statsborgere, som kan forsørge deres ægtefælle, skal have så svært ved at bo i Danmark. Det giver ingen mening, siger Andreas Steenberg.

Samira Nawa finder udvisningen af Vlada alt for skrap. Foto: Jens Dresling
Samira Nawa finder udvisningen af Vlada alt for skrap. Foto: Jens Dresling

Han bliver bakket op af partikollegaen Samira Nawa, som er bolig- og ligestillingsordfører (B).

- Sådan, som jeg læser det, så havde de lavet en aftale med deres ven om en husleje, hvis det var det, der var afgørende. Der er tale om en misforståelse, og det er en meget lille ting at lade nogen falde på, siger Samira Nawa, bolig- og ligestillingsordfører (B).

Hun tilføjer, at sagen 'gør stort indtryk på hende', og at hun ikke har hørt om en lignende sag før.

- Det har jeg tænkt mig at kigge nærmere på (boligkravet, red.), om man ikke kan gøre det anderledes, siger hun.

- Vlada koster ikke samfundet noget. Vi lever af min indkomst, og så snart hun får lov, vil hun ud at arbejde som frisør, fortæller 35-årige Lene Kibsgård. Foto: Emil Agerskov
- Vlada koster ikke samfundet noget. Vi lever af min indkomst, og så snart hun får lov, vil hun ud at arbejde som frisør, fortæller 35-årige Lene Kibsgård. Foto: Emil Agerskov

Vil have ministeren på banen
SF stemmer i og vil have integrations- og udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) på banen.

- Jeg synes, det i den konkrete sag virker som en meget hård afgørelse fra Udlændingestyrelsen. At det ikke er beskrevet tydeligt i kravene, at man skal betale leje, for at ens bolig kan anerkendes, kan ikke være parrets ansvar. Der burde være en større fleksibilitet her. Og hvis man fortsat vil stille husleje som krav, så må man jo præcisere det, så det er tydeligt for alle, siger Carl Valentin, udlændingeordfører (F).

Han oplyser, at han nu vil stille spørgsmål til ministeren om hans holdning til sagens rimelighed.

'Fuldstændig skrækkeligt'
Som homoseksuel frygter Vlada for sin sikkerhed i Rusland, hvor hun tidligere måtte leve i skjul.

Derfor ser parret det ikke som en mulighed at leve sammen i Rusland, og det gør indtryk på Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund.

- Det er fuldstændig skrækkeligt. Det er helt forfærdeligt, at Danmark udviser homoseksuelle til Rusland, sådan som situationen er i landet. Vi bør give dem tag overhovedet, når de er flygtet fra det regime. Det gør kun den her sag endnu mere absurd, siger Rosa Lund (Ø).

Også Enhedslisten er uforstående over for Udlændingestyrelsens afgørelse. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Også Enhedslisten er uforstående over for Udlændingestyrelsens afgørelse. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ekstra Bladet har i forbindelse med afdækningen af sagen forsøgt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), men han ønsker ikke at stille op til interview.

Derfor får de afslag

Her er et uddrag af Udlændingestyrelsens begrundelse for afslaget på familiesammenføring:

'Efter vores vurdering er boligkravet ikke opfyldt, da din ægtefælle ikke råder over en selvstændig bolig af en rimelig størrelse indtil mindst 1,5 år efter det tidspunkt, hvor du indgav ansøgning om opholdstilladelse.

Ved afgørelsen har vi lagt vægt på, at det til sagen er oplyst, at du og din ægtefælle har lejet en bolig på 100 kvadratmeter fordelt over fire værelser, og at huslejen er 0 kr.

Vi vurderer, at oplysningerne om en husleje på 0 kr. taler imod, at der foreligger et reelt lejeforhold. Det forhold, at lejemålet efter det oplyste er hos en ven af din ægtefælle, som ejer lejligheden, men som ikke bor i Danmark, og at aftalen er lavet således, at du og din ægtefælle kan bo i lejligheden gratis, kan ikke føre til en ændret vurdering.

(...) Vi har også vurderet, at der ikke er ganske særlige grunde, som taler for, at du alligevel kan få opholdstilladelse. Vi har ved afgørelsen lagt vægt på, at der ikke i sagen foreligger oplysninger om, at din ægtefælle ikke har mulighed for at indrejse og tage ophold sammen med dig i Rusland for at udøve jeres familieliv dér.

(...) Ligeledes kan det forhold, at det til sagen er oplyst, at det ikke er accepteret at være homoseksuel i Rusland, ikke føre til en ændret vurdering.'

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind