Annonce:
Annonce:

Partiet har afvist det, men.. S-folketingsmedlem klar til burkaforbud

Medlem af ligestillingsudvalget for Socialdemokratiet Lars Aslan Rasmussen er klar til burkaforbud

Socialdemokratiets Lars Aslan Rasmussen bakker blander sig i burka-debatten.  Foto: AP
Socialdemokratiets Lars Aslan Rasmussen bakker blander sig i burka-debatten. Foto: AP
Annonce:
Følg Politik

Socialdemokratiet har hidtil holdt sig ude af de opblussede debat om et forbud mod at bære burka og niqab i det offentlige rum.

Men nu melder partiets medlem af ligestillings- og retsudvalget Lars Aslan Rasmussen sig på banen. Og han er med på et forbud.

- Grundlæggende synes jeg, at det er det samme som at gå med maskering, som man ikke må i det offentlige rum. Man må selvfølgelig gerne gå rundt med det i sin egen have, men i busser og på offentlige institutioner mener jeg helt klart, at man skal kunne se folks ansigt.

- For mig er det ikke noget specielt imod muslimer. Jeg mener bare grundlæggende, at man skal kunne se folk.

Lars Aslan Rasmussen slår fast, at der er tale om hans personlige holdning til sagen. Det er således endnu ikke blevet drøftet i partiets folketingsgruppe, hvordan man vil forholde sig til forslaget fra Dansk Folkeparti om et forbud mod burka og niqab i det offentlige rum.

Annonce:

'Ude af proportioner'
Man skal dog ikke længere tilbage end til december 2016, før der blev stemt om et identisk forslag i Folketinget. Og her stemte Socialdemokratiet imod et forbud.

Udlændingeordfører Dan Jørgensen påpegede under folketingsdebatten, at et forbud på daværende tidspunkt ville være 'ude af proportioner, og at det vil gøre vold på nogle andre rettigheder for at tjene det her formål.'

- At lovgive om folks beklædning er et stort skridt at tage, et potentielt indgreb i menneskers frihed, noget, man kun skal gøre, hvis det er absolut nødvendigt, lød det fra udlændingeordføreren.

Burka-os: Regeringen totalt splittet om forbud

Kaos om burkaforbud: Sommervikar pandet ned på få timer

(Artiklen fortsætter under billedet)

Lars Aslan RAsmussen. Pr-foto
Lars Aslan RAsmussen. Pr-foto
 

Nuanceforskelle
- Lars Aslan Rasmussen, dit parti har i december 2016 stemt imod et forslag om at forbyde burka og niqab i det offentlige rum. Er det dit indtryk, at du har opbakning til dit synspunkt i partiet?

Annonce:

- Jeg tror i hvert fald, at der er ret stor opbakning til, at skoler skal have ret til at kunne sige nej til at undervise elever med niqab. Jeg tror, det er nuanceforskelle i forhold til, hvor forbuddet skal gå.

- Det er lang tid siden, at vi har diskuteret det i gruppen. Jeg tror, at der er forskellige holdninger til niqab og tørklæder. Det er bare min personlige holdning, slår han fast.

Efter udmeldingen fra Lars Aslan Rasmussen har Ekstra Bladet modtaget en skriftlig kommentar fra Socialdemokratiets fungerende politiske ordfører, Benny Engelbrecht.

Her er der ikke ubetinget opbakning at hente til folketingsmedlemmet:

'Vi har den tilgang i Socialdemokratiet, som vi hele tiden har haft, at det ville være bedre med færre religiøse symboler i det offentlige rum. Ingen tvivl om det. Det  er Lars Aslan og jeg sådan set enige om. Men om der skal lovgives imod visse religiøse symboler, ved jeg ikke om er den rigtige løsning', udtaler Engelbrecht.

Annonce:

Belgisk forbud
Det er en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der har fået Dansk Folkeparti til at melde ud, at man igen vil fremsætte forslaget om et offentligt forbud mod burka og niqab. 

Domstolen har valgt at opretholde et belgisk forbud mod offentligt at bære den muslimske hovedbeklædning niqab, der dækker hele ansigtet.

Forskellen på burka og niqab

* Niqab: Tørklæde der kun viser øjnene. Der er to typer niqab. 

Den første er en halv niqab, som, ud over øjnene, lader et stykke af panden være udækket. 

Den anden er fuld niqab, som dækker hele ansigtet med undtagelse af øjnene. Den består typisk af et bånd, der bindes rundt om panden, samt et længere stykke stof, der dækker ansigt og hår, så kun en sprække til øjnene er fri. 

* Burka: En ikke-gennemsigtig altdækkende beklædningsgenstand, båret af mange muslimske kvinder hovedsageligt i Afghanistan. Den er en slags udvidet niqab, der ligeledes dækker øjnene, typisk med et lille netgardin. 

Kilder: Religion.dk

/ritzau/

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ode til Hejremanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: