Partifælle lægger afstand til Lundes 'kornfed'-citat

Venstres uddannelsesminister, Esben Lunde Larsen, taler om 'kornfede' institutioner. Partiets ordfører på området vil dog ikke tage det ord i sin mund

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (foto: Sanne Vils Axelsen)
Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (foto: Sanne Vils Axelsen)

- Der er ingen, der skal bilde mig ind, at de institutioner, der i dag er kornfede, ikke også kan stramme op.

Udtalelsen fra uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) har ført til, at SF har trukket ham i samråd. Oppositionspartiet vil vide, hvilke konkrete institutioner ministeren henviser til.

Dette vil Ekstra Bladet også gerne have svar på, men det har lørdag ikke været muligt at få Esben Lunde Larsen til at uddybe sin 'kornfed'-udtalelse, da han befinder sig på et fly.

I stedet henviser hans spindoktor til Venstres uddannelsesordfører, Anni Matthiesen.

- Hvilke uddannelsesinstitutioner er så kornfede, at de kan stramme op?

- Du spørger, om jeg kan nævne nogle konkrete institutioner? lyder det fra Anni Matthiesen.

- Ja.

- Nej, det kan jeg ikke. Jeg tror egentlig, at når ministeren udtaler sig, som han gør, så mener han sektoren. Så det med at begynde at sætte navne på nogle, kan jeg simpelthen ikke.

- Mener du så generelt, at sektoren er blevet for kornfed?

- Jeg ville måske ikke bruge det udtryk, men jeg er selvfølgelig bekendt med, at der er steder, hvor man har en pæn egenkapital. Det er selvejende institutioner, så I ville jo også have muligheden for selv at spørge dem til regnskaber og så videre, hvis I gerne vil have konkrete eksempler.

Se også: Minister skal stå skoleret efter 'kornfed'-udtalelse

Se også: Lunde under beskydning: Svinger kniven over 'kornfede' uddannelser

- Mener du, at uddannelsessektoren generelt har brug for en opstramning?

- Jeg vil sige det på den måde, at det jo er skatteydernes penge, vi fordeler som politikere. Der synes jeg, at vi hele tiden har en forpligtelse til at kigge på, om der kan være nogle som helst steder, hvor man kan stramme skruen lidt og dermed flytte nogle penge.

- Med det her forslag siger vi, at vi mener, at uddannelsesområdet også godt kan klare at finde besparelser på de her to procent. Vi mener, at det godt kan lade sig gøre. Lige såvel som andre offentlige områder har klaret den opgave, så mener vi også, at det er rimeligt at uddannelses- og kulturområdet nu også kommer med.

- Men vil dette ikke gå ud over kvaliteten den forskning, der bliver bedrevet?

- Nej, det mener jeg ikke. Det er, hvis man udelukkende siger, at penge altid er lig med kvalitet. Men nogle gange kan man også tro på, at man kan effektivisere eller ændre på nogle arbejdsgange, som ikke påvirker undervisningens eller uddannelsens kvalitet, siger Anni Matthiesen.

40 kommentarer
Vis kommentarer