Partistøtte for 342 mio. kr.: Ingen kontrol - ingen konsekvenser

Partierne kan i år få 342 millioner skattekroner i støtte, men der er ingen kontrol med, hvordan de bruger pengene. Og fejl har ingen konsekvenser, påpeger eksperter

Partiledere såsom Mette Frederiksen (S), Morten Østergaard (RV) og Lars Løkke (V) står i spidsen for organisationer, der skovler skattekroner ned i kassen, men som ikke giver borgerne adgang til regnskaberne.
Partiledere såsom Mette Frederiksen (S), Morten Østergaard (RV) og Lars Løkke (V) står i spidsen for organisationer, der skovler skattekroner ned i kassen, men som ikke giver borgerne adgang til regnskaberne.

 

Offentligt ansatte kan næsten ikke købe en sandwich på statens regning, før det registreres og underlægges aktindsigt.

Politikernes brug af skattekroner er derimod totalt mørkelagt for offentligheden. Og den kontrollerende lommelygte er stort set uden batterier, selvom der samlet set gives 342 millioner kroner i skatteyderbetalt partistøtte i år, viser Ekstra Bladets optælling.

- Der er ingen kontrol overhovedet med den støtte, som gives til partiernes landsorganisationer og lokalt. Vi har haft reglerne siden 1980’erne, og på intet tidspunkt er der en eneste organisation, som har fået kontrolleret sin økonomi, siger forskningschef Roger Buch.

Dermed har partierne lavet et system, som i sidste ende rammer dem selv bagi, vurderer lektor ved Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen.

- Hvis der var mere kontrol med partistøtten, så kunne det være med til at undgå den mistro, som dukker op igen og igen, siger hun.

Se også: Mørklagt: Partierne får 342 mio. skattekroner

Kun tro og love
Partiernes landsorganisationer har pligt til at lave et regnskab, men det er kun helt overordnede tal, som ikke giver indblik i, hvad pengene er brugt på.

Partiernes afdelinger i kommuner og regioner skal end ikke lave et regnskab. De skal bare skrive under på tro og love, om at de har brugt pengene efter hensigten.

Der er ellers et lovkrav om, at pengene skal bruges inden for kommunen eller regionen samme år, hvor støtten udbetales. Men ingen kontrollerer det.

- Partier kan spare penge op og bruge dem til valg, og det burde vi kontrollere. Det en illusion at sige, at de skal bruge pengene hvert år, hvis man ikke har nogen kontrol med det. Det er strengt taget noget pjat, siger Roger Buch.

Hverken Rigsrevisionen eller Statsrevisorerne kan med loven i hånden kræve at se, hvad partierne bruger de mange skattekroner på. Kontrollanterne kan kun tjekke, om Indenrigsministeriet nu har udbetalt støtten rigtigt ud fra ansøgninger og erklæringer.

Hvis der er en kontrol, så er det alene en autoriseret revisor, som står for den, og der er utallige eksempler på problematiske udgifter og manglede oplysninger.

Se også: Du skal arbejde længere, men: Politikerne beholder deres tidlige pensionsalder

Bare en fejl
Derfor er det typisk pressen, som graver oplysninger om overtrædelser frem. Men det får ingen betydning for politikerne.

- Der er ingen konsekvenser, og partierne siger bare, at det var en fejl. Politiet og anklagemyndigheden har aldrig taget skridt til at komme efter dem, som ikke overholder reglerne, siger Roger Buch.

Der står ellers i loven, at politikere eller partier kan få alt fra bøde til fire måneders fængsel, hvis de giver urigtige oplysninger om partistøtte.

Du kan læse, hvad Poul Madsen mener om de mange millioner til politikerne her.

Det bruger partierne penge på

Partierne bruger traditionelt de fleste støttekroner til at drive partierne, holde arrangementer og lave kampagner. Offentligheden har dog kun det helt overordnede tal i regnskaberne.

Alt andet er skjult, men engang imellem dukker utraditionelle bilag op, som dokumenterer, hvad partierne rent faktisk bruger pengene på.

Venstre betalte for eksempel 152.000 kroner for eksklusivt herretøj til formanden Lars Løkke i 2010 og 2011. Beløbet dækkede blandt andet over 28 skjorter, 8 par underbukser, 6 par sko, 21 slips og en brystklud.

Venstre har også betalt 110.000 for Lars Løkkes rygekabine og over 11.000 kroner for flybilletter til Mallorca for Løkkes familie.

Dansk Folkeparti brugte 38.000 offentlige støttekroner fra stemmer ved regionrådsvalget i 2013 til at holde medlemsfesten ’DF på toppen’ i 2014. Der var et indlæg fra Kristian Thulesen Dahl, og så stod menuen ellers på flæskesteg, kartofler, rødkål og sovs.

Dansk Folkeparti betalte også en bogturné med Pia Kjærsgaard i 2014 med skattekroner fra regionsvalget. På et arrangement med Pia Kjærsgaard, hvor hun fortalte om sin egen bog ’Fordi jeg var nødt til det’ brugte DF 13.638 skattekroner.

Socialdemokraterne betalte en del af Helle Thorning og hendes mands skatterådgivning fra revisoren Frode Holm, der havde en timepris på 2625 kroner. Den samlede regningen kom ifølge en skatteekspert op på over 100.000 kroner.

Venstre: Hvad med Ekstra Bladet?

Partierne henviser til partisekretærerne, når det kommer til partistøtten. Hos Socialdemokratiet og Venstre var der dog kun tid til at svare på skrift.

– Burde der være mere åbenhed om, hvad partistøtten bruges til?

– Venstre er på lige fod med alle andre private organisationer underlagt krav om dokumentation for udgifter og uvildig revisionsgennemgang af vores årsregnskab, skriver partisekretær Claus Richter.

– Er kontrollen god nok?

– Jeg mener, at reglerne er gode, som de er, og kontrollen virker. Vil man have mere åbenhed må vi vel antage, at det også betyder, at andre private organisationer, eksempelvis medier som Ekstra Bladet, også skulle fremlægge dokumentation for brugen af offentlige midler, da I jo modtager mediestøtte.

– Er der brugt offentlig partistøtte til formandens tøj, privatchauffør eller flybilletter til familien?

– Nej. Pengene er ikke brugt på tøj, rejser og andet i formandens regi.

S: Fuld tillid til kontrol

– Burde der være mere åbenhed om, hvad partistøtten bruges til?

– Der er et bredt forlig på dette område mellem de politiske partier, og det er vi en del af og bakker op om, skriver partisekretær Jan Juul.

– Hvor kommer pengene i punktet 'andre indtægter' fra, og hvad indebærer 'øvrige personale omk' i regnskabet?

– Vores regnskab er specificeret som de gældende krav for regnskaber med den detaljeringsgrad der skal være.

– Er kontrollen med hvad partierne bruger pengene til god nok?

– Partiernes regnskaber bliver revideret af statsautoriseret revisor og egne kritiske revisorer. Den kontrol har vi fuld tillid til.

– Er der brugt offentlig partistøtte til formandens tøj eller Thornings revisor?

– Nej

DF: Vi er et ansvarligt parti

– Er der nok åbenhed om de mange millioner i partistøtte?

– Ja, det synes jeg. Regnskabet ligger på Folketingets hjemmeside, og vi holder os til reglerne, som et ansvarligt parti, siger partisekretær Poul Lindholm.

Er kontrollen god nok?

– Revisoren kommer uanmeldt et par gange om året, og så får de alle bilag, som de så sidder med i flere måneder, så jeg synes, det er fint.

– Hvad indebærer posten ’ekstern assistance i øvrigt’ i regnskabet?

– Det kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, men vi følger de regler, som der er for regnskabet.

– I har brugt partistøtte fra regionsvalget på Pias bogturné i Nordjylland. Er det noget hun har gjort i hele landet for partistøtten?

– Det ved jeg ikke, og der må du tale med Steen Thomsen (organisationskonsulent i DF, red.).

Steen Thomsen ønsker ikke at oplyse, hvorvidt Pia Kjærsgaard har turneret med sin bog i hele landet for skattekroner.

257 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere