Annonce:
Annonce:

Pengeklub balancerer på kanten af reglerne

Medlemmer af S-erhvervsklub har svært ved at skelne mellem, om de holdt møde med finansministeren eller socialdemokraten Wammen

Politisk kommentator Joachim B. Olsen opridser her sagen kort.
Annonce:
Følg Politik

En minister må ikke tage penge for et møde med eksempelvis en erhvervsleder.

Så klokkeklare er reglerne på området, påpeger Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, efter at Ekstra Bladet har afsløret detaljer fra et møde i den socialdemokratiske erhvervsklub.

Det koster 20.000 kroner at være medlem af klubben, der bl.a. tæller en lang række personer fra Danmarks største virksomheder, interesseorganisationer, fagforeninger og arbejdsgiverforeninger.

For dette beløb får medlemmerne til gengæld adgang til regeringens absolutte top-ministre.

Ved flere lejligheder har statsministeren Mette Frederiksen troppet op til møderne i klubben, og torsdag i sidste uge havde medlemmerne bl.a. glæde af finansminister Nicolai Wammen.

Roger Buch forklarer, at konstruktionen 'balancerer på kanten af reglerne'.

Annonce:

- Hvis det ikke foregik i den her konstruktion, hvor erhvervsklubben fungerer som mellemmand, ville det være ulovligt. En minister må ikke selv tage 20.000 kr. for et møde, men når det foregår i netværksregi, er det lovligt, siger han.

Lyt til Ekstra Bladets politiske podcast her: Ingen kommentarer: Mettes pengeklub afsløret  

Kan ikke skelne
Ekstra Bladet har rettet henvendelse til en række af erhvervsklubbens medlemmer og bl.a. spurgt dem, om de vurderede, at de var i dialog med socialdemokraten Nicolai Wammen eller finansministeren Nicolai Wammen?

Mange svarer slet ikke på spørgsmålet.

Nogle nævner, at der er ikke er den store forskel på møderne, når Socialdemokratiet er henholdsvis i opposition og regering.

Men andre er imidlertid inde på, at det er svært at lave en skelnen mellem socialdemokraten Nicolai Wammen og finansministerens Nicolai Wammen, når han deltager i seancerne i erhvervsklubben.

'Hvad angår dit sidste spørgsmål, tror jeg ikke, man helt kan skelne mellem de forskellige roller,' svarer Henrik Specht, direktør i Rejsearrangører i Danmark.

Annonce:

Svært at definere
På sammen spørgsmål svarer politisk konsulent i Autobranchen Nicolai Fiil:

- Det er svært at definere, fordi der blev talt om emner, der både vedrører Socialdemokratiet og politik generelt.

Herunder kan du se, hvad en række medlemmer af den socialdemokratiske erhvervsklub svarer på Ekstra Bladets spørgsmål.

Klubbens medlemmer: Derfor deltager vi

 

Wammens venner

Ekstra Bladet har rettet henvendelse til de deltagere af erhvervsklubben, som vi har kendskab til.

Men herunder kan du læse, hvordan deltagerne, som har reageret på vores henvendelse, har besvaret disse tre spørgsmål:

  • Hvorfor har du og din organisation valgt at være medlem af erhvervsnetværket?
  • Hvad var formålet med at være med på det konkrete møde i sidste uge?
  • Vurderede du, at du var i dialog med socialdemokraten Nicolai Wammen eller finansministeren Nicolai Wammen?

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

 

Pensionsboss: Kommer når vi bliver inviteret

I en skriftlig kommentar udtaler direktør i Pensiondanmark Torben Möger Pedersen:

'Det er helt naturligt for en stor virksomhed som Pensiondanmark at orientere sig bredt i samfundet ved at deltage i forskellige fora med deltagere fra både erhvervslivet og det politiske system. Vi deltager hos de politiske partier, når vi bliver inviteret, og har i øvrigt en god bred dialog med Folketingets partier i hele det politiske spektrum. Vi har ingen bemærkninger i øvrigt.'

På billedet trykker Torben Möger Pedersen hånd til sin 60-års fødselsdag med Dansk Metals forbundsformand, Claus Jensen.

Arkivfoto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix 

 

 

Arbejdsgivere: Mødes jævnligt med en række ministre

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der har Jacob Holbraad i spidsen, har sendt denne korte kommentar:

'Repræsentanter fra DA mødes jævnligt med en række ministre, politikere og embedsfolk i forskellige fora. Det konkrete indhold af disse møder har vi ingen kommentarer til.'

Foto: Jens Dresling

 

Autobranchen: Svært at definere

Det var ikke let at finde ud af, om det var en minister eller en socialdemokrat, der optrådte for erhvervsnetværket, fortæller politisk konsulent og direktionsassistent Nicolai Fiil fra Autobranchen Danmark.

'Det er svært at definere, fordi der blev talt om emner, der både vedrører Socialdemokratiet og politik generelt.

'Det er interessant at vide, hvad Socialdemokratiets topfolk tænker, og hvad der politisk er på vej. Som brancheorganisation er det vigtigt at være tæt på det politiske og følge med i, hvad der foregår. Vi følger med i det politiske arbejde på mange forskellige måder.'

Foto: abdk.dk

 

Ingeniør-formand: Nysgerrighed

Thomas Damkjær Petersen er formand for Ingeniørforeningen IDA. Han skriver i en skriftlig kommentar:

'Vi har for nogle år tilbage vurderet, at det gav mening at melde os ind i erhvervsnetværkene hos både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative for at tilføje endnu et forum for indsigt i den politiske beslutningsproces. Men det giver nu ikke voldsomt meget.

Samme formål som hver gang, jeg deltager. Nysgerrighed efter hvordan et stort politisk parti udlægger situationen p.t.

Jeg har deltaget i de her netværk, både når de pågældende partier har været i regering og opposition, og det har ikke ændret væsentligt på hverken setup eller indhold.'

Pr-foto

 

 

Forsikring og Pension: Optaget af god og fast dialog

Kent Damsgaard, administrerende direktør Forsikring og Pension, i et skriftligt svar:

'Vi er en organisation, der repræsenterer en branche, som har meget stor betydning for borgerne og samfundet. Derfor er vi selvfølgelig også optagede af, at have en god og fast dialog med de politiske partier - også Socialdemokratiet.

Formålet med møderne er typisk at få en politisk status - og have en dialog om aktuelle sager. Det var det også her.'

Foto: Gregers Tycho

 

Bankdirektør: Drøfter udfordringer i samfundet

Arbejdernes Landsbanks kommunikationsdirektør har sendt følgende svar på Ekstra Bladets spørgsmål på vegne af bankens ordførende direktør, Gert Rinaldo Jonassen:

'For at møde andre ledere og høre nyt fra det politiske arbejde.

Formålet var at give en aktuel orientering om det politiske arbejde og at drøfte nogle af de udfordringer der er i samfundet. Der var ikke en direkte dialog, men de forskellige deltagere kunne stille spørgsmål.

Gert har ikke vurderet dette.'

Pr-foto: Justin Hummerston

 

Fiskeridirektør: Jeg var logget på

Esben Sverdrup-Jensen, direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), skriver i en kortfattet kommentar:

'Jeg kan bekræfte at DPPO er medlem af Erhvervsforum Vækst og at jeg var logget på Teamsmødet i sidste uge.'

Pr-foto

 

It-direktør udtaler sig ikke

Presseafdelingen i Netcompany meddeler, at adm. direktør André Rogaczewski ikke udtaler sig.

Foto: Casper Dalhoff 

 

Lederne: Holder os politisk orienteret

Ekstra Bladet har modtaget et skriftligt svar fra Berit Toft Fihl, chef for public affairs hos Lederne

'Vi betragter medlemskabet af netværket som en naturlig del af vores løbende arbejde med at holde os politisk orienteret og deltage i de relevante netværk og foraer, som kan sikre det. Vi er medlem af flere lignende netværk - også drevet af andre politiske partier.

Vi deltager så vidt muligt i alle møder i de råd, udvalg eller netværk, vi er medlem af, og det gælder også Socialdemokratiets netværk. Der var intet særligt formål for os med deltagelsen i mødet i sidste uge.

Den diskussion vil jeg ikke gå ind i. Vi er medlem af netværket, fordi Socialdemokratiet er et parti, som det giver mening at holde sig orienteret i forhold til, uanset om partiet er i opposition eller regering. Og vi var også medlem af netværket, da partiet ikke sad i regering.'

Pr-foto: Ricky John Molloy

 

Medicinalfirma: Deltager i mange grupper

Henvendelsen til Tina Buhl, government & public affairs chef hos medicinalfirmaet Janssen, blev besvaret af koncernens kommunikationsmanager:

'Generelt deltager vi i mange forskellige netværksgrupper og fora, som er relevante for vores virksomhed, hvilket er en normal del af den måde vi indgår i dialog på, og ønsker ikke at kommentere på specifikke møder.'

 

Bankdirektør har deltaget i årevis

Hos Nykredit har bankdirektør Michael Rasmussen medlemskort til alle de store partiers pengeklubber.

Det fortæller Nykredits presseafdeling i en mail til Ekstra Bladet.

'Det er naturligt for en virksomhed som Nykredit at være i løbende dialog med de politiske partier og holde sig bredt orienteret om, hvad der rører sig erhvervspolitisk. Derfor har vi i en årrække deltaget i de tre politiske erhvervsnetværk, herunder i Erhvervsforum Vækst DK.'

Foto: Rune Aarestrup Pedersen

 

Pharmadanmark: Et konstruktivt supplement

Anders Rune Bjerrum, chef for politik, kommunikation og presse, svarer på vegne af Rikke Fie Løvig Simonsen, der deltager i pengeklubben i sin egenskab af formand for Pharmadanmark.

'Vi deltager i Pharmadanmark i en lang række politiske og faglige netværk med henblik på at varetage medlemmernes interesser bedst muligt. I relation til Erhvervsforum Vækst DK deltager vi dels for at følge med i den aktuelle politiske dagsorden og dels for at netværke med de øvrige mødedeltagere, som spænder bredt på tværs af det offentlige og private. Vi er også medlem af Venstres erhvervsklub - Den Liberale Erhvervsforening af samme årsager.

Formålet med møderne er en aktuel politisk orientering, hvor det efterfølgende er muligt at stille spørgsmål eller kommentere. Derfor er møderne også et konstruktivt supplement til de løbende møder, som vi holder med politikere på tværs af det politiske spektrum, og som har en mere fagspecifik og fortrolig karakter.'

 

Lægemiddelchef: Vil holde os orienteret

Ida Sofie Jensen, koncernchef Lægemiddelindustriforeningen (Lig), giver denne skriftlige kommentar:

'Vi vil i Lif gerne vil holde os orienteret om de politiske partiers prioriteter og høre, hvad der optager dem. Derfor er vi medlem af alle partiers erhvervsklubber, som vi er inviteret til, og derfor betyder det ikke noget for vores engagement, om det er ministre, der deltager i møderne. Vores medlemskab er uafhængigt af, om partiet er i regering eller ej - så længe dagsordenen og netværket med de øvrige deltagere er erhvervsrelevant.

Vi kommer ikke til møderne med et mere konkret formål end at få en aktuel orientering fra det pågældende parti og få mulighed for at kommentere på det, vi hører - det gjaldt også for dette møde.'

Foto: Lars Krabbe

 

Havne-chef: Ikke til at vurdere

Tine Kirk Pedersen, direktør i Danske Havne, skriver:

'Det var mit første møde, så kan ikke sige så meget om udbyttet endnu. Vi har meldt os ind for at få viden om regeringens initiativer og prioriteringer.

Mht. spørgsmål tre (om Wammen optrådte som minister eller socialdemokrat, red.) - det kan jeg ikke vurdere på baggrund af et første digitalt møde.'

Pr-foto

 

Rejsedirektør: Kan ikke skelne mellem forskellige roller

Henrik Specht, direktør i Rejsearrangører i Danmark, oplyser i en mail:

'Rejsearrangører i Danmark, RID, er brancheforening for de danske charterrejsearrangører. Den interessevaretagelse, vi forestår for vores medlemmer, udføres bedst i samspil og dialog med politikere, myndigheder, medier, erhvervsorganisationer og andre opinionsdannere. Her ser vi Erhvervsforum Vækst som et kvalificeret erhvervsnetværk og forum for dialog og meningsudveksling.  

Hvor muligt deltager vi i de møder, Erhvervsforum Vækst arrangerer. Det er, som anført, et godt forum for dialog og meningsudveksling med både politikere og repræsentanter for dansk erhvervsliv. Det giver mulighed for udveksling af synspunkter om en række erhvervsmæssige og erhvervspolitiske emner med de øvrige deltagere. Det er meget inspirerende.

Hvad angår dit sidste spørgsmål, tror jeg ikke, man helt kan skelne mellem de forskellige roller.'

Foto: PR

 

'Jeg er medlem som privatperson'

Mads Christian Friis, fhv. ReKom Group, har sendt dette skriftlige svar på Ekstra Bladets spørgsmål:

'Jeg er medlem som privatperson, da jeg er meget politisk interesseret.

Få politisk opdatering på situationen pt. set fra Socialdemokratiet.

Jeg har været med i erhvervsforum vækst DK siden før valget. Jeg har altså ikke meldt mig ind, fordi Socialdemokratiet er kommet i regering.' 

 

'Blot med på en lytter'

Nikolaj Heltoft, kommunikationschef hos Refshaleøens Ejendomsselskab A/S, svarer i en mail:

'Som selskab har vi på Refshaleøen en helt oplagt interesse i at holde os orienteret om alle relevante drøftelser af spørgsmål, der påvirker os direkte. Det gælder blandt andet de ret omfattende politiske beslutninger, der vil skabe ny infrastruktur i hovedstaden. Derfor deltager vi aktivt eller er som forleden blot med på en lytter i en række relevante fora, hvor disse spørgsmål bliver rejst.

Vi mener dog ikke, det ville være korrekt af os at kommentere på indholdet af et møde, der ikke var offentligt.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Der er ingen grænser for TV 2’s mangel på tillid til egne seeres åndsevner
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: