Pengestrøm til regeringen: 13 milliardærer står bag Løkke og Co.

På listen over de 100 rigeste danskere finder man 13 bidragydere, der poster penge i de tre regeringspartier, Venstre, Konservative og Liberal Alliance

Det er godt at have rige venner. Især når man skal føre valgkamp.

Sidste år tippede regeringsmagten over til blå blok. Og de tre regeringspartier, Venstre, Konservative og Liberal Alliance, kunne glæde sig over at få i alt 49 millioner kroner i partistøtte fra private, virksomheder og organisationer til at finansiere valgkampen.

En nærmere gennemgang af partiregnskaberne viser, at der blandt de gavmilde givere til de tre partier er mindst 13 af Danmarks 100 rigeste familier. Det skriver Avisen.dk.

Både Venstre og Liberal Alliance fik i 2015 økonomiske bidrag på over 20.000 kroner fra syv af de allerrigeste danskere. Konservative kunne mønstre tre bidragydere fra Berlingske Business' top 100-liste over Danmarks rigeste 2016.

Venstres partisekretær, Claus Richter, slår dog fast, at der ikke er nogen sammenhæng mellem Venstres politik og interesserne hos de rige bidragydere.

Når man kigger på listen over bidragydere, som har givet over 20.000 kroner, finder man en række store virksomheder og nogle af Danmarks rigeste mænd og rigeste familier. Hvad får de igen ved at give bidrag til Venstre?

- Man får ikke noget igen ved at bidrage til Venstre.

Så de gør det for deres blå øjnes skyld?

- Nogle af de her organisationer, virksomheder og enkeltpersoner har jo ønsket, at der kom en borgerlig-liberal regering efter sidste folketingsvalg, og de har så ønsket at støtte Venstre. Men man får ikke noget igen ved at bidrage til Venstre, siger Claus Richter til Avisen.dk.

Danmarks suverænt rigeste mand, Kjeld Kirk Kristiansen, der står i spidsen for Lego-familien med en samlet formue på 145 milliarder kroner, bidrog personligt med penge til både Venstre og Radikale Venstre sidste år.

Mens Venstre ikke offentliggør konkrete beløb på bidragene, så har Radikale lagt offentligt frem, at Danmarks rigeste mand gav 50.000 kroner til partiet i 2015.

Kjeld Kirk Kristiansens nevø, Anders Kirk Johansen, har derimod valgt en anden politisk vej end sin rige onkel.

Anders Kirk Johansen, som er en del af Danmarks 12. rigeste familie og medejer af investeringsselskabet Kirk Kapital, støttede sidste år Liberal Alliance, viser partiregnskabet.

Det er dog Mærsk-familien (Danmarks 7. rigeste familie) som favner bredest med sin politiske støtte. A.P. Møller-Mærsk støttede sidste år alle tre regeringspartier plus Dansk Folkeparti og Radikale.

Mens de øvrige partier ikke oplyser beløb, viser Radikales regnskab, at A.P. Møller.Mærsk støttede partiet med 500.000 kroner sidste år.

Hos Liberal Alliance modtager man blandt andet støtte fra T&W Holding, som ejes af familien Tøpholm og brødrene Westermann, der også står i spidsen for høreapparatvirksomheden Widex. De to Widex-ejere er henholdsvis nummer 20 og 21 på top 100-listen over rige danskere.

Ejendomsinvestoren Mikael Goldschmidt (nummer 41), som også ejer Imerco, støtter også Liberal Alliance. Det samme gør Saxo Bank, som fra starten har været storsponsor for Anders Samuelsen og Liberal Alliance.

Saxo Bank-ejerne, Kim Fournais og Lars Seier Christensen, ligger henholdsvis nummer 35 og 36 på listen over de rigeste danskere.

Saxo Bank har meddelt, at støtten til Liberal Alliance er blevet langsomt udfaset, så den sidste år udgjorde 1 million kroner.  Men Lars Seier Christensen støtter derudover Liberal Alliance med et ukendt beløb som personligt bidrag.

De politiske partier skal kun oplyse navne på bidragydere, der støtter med mere end 20.000 kroner i et kalenderår. Derfor kan der være flere fra top 100-listen, som har bidraget med mindre beløb.

Et af regeringspartierne, de Konservative, er det parti, der får mest støtte fra private opgjort pr. stemme. Faktisk fik partiet hele 169 kr. i støtte for hvert kryds, de fik på en stemmeseddel i 2015. Den historie kan du læse meget mere om her.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Anders Borup Sørensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen