Pensioner for millioner: Så meget koster Løkkes ministerrokade

Vælter sig i pensioner og eftervederlag: De nye ministre koster omkring 30 millioner i særlige pensioner, ekstra løn og eftervederlag

Der er i den grad grund til smil hos de nye ministre fra Liberal Alliance og Konservative. Med udnævnelsen har de nemlig udsigt til den gode ministerpension og eftervederlag. Million-regningen ender hos skatteborgerne. Foto: Jens Dresling
Der er i den grad grund til smil hos de nye ministre fra Liberal Alliance og Konservative. Med udnævnelsen har de nemlig udsigt til den gode ministerpension og eftervederlag. Million-regningen ender hos skatteborgerne. Foto: Jens Dresling

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) slap for et truende folketingsvalg ved at hive Liberal Alliance og Konservative med i regering.

Men valget af de ni nye ministre fra de to borgerlige partier er langtfra omkostningsfrit for skatteborgerne. For med ministerposterne til Samuelsen, Pape og co. følger gunstige ordninger i form af den særlige ministerpension samt det såkaldte eftervederlag.

Ifølge Ekstra Bladets beregninger løber ekstraudgiften til disse ordninger og ekstra-løn op i 30 millioner kroner for de ni nye ansigter i regeringen.

– Det er nogle rigtig dyre ministre, vi har her, og en dyr rokade med optagelsen af to nye partier i regeringen, konstaterer Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

– Grundlæggende kunne vi godt have brugt de her penge andre steder. Der er ældre, som ikke kan få den hjælp, de skal have. Vi har brug for bedre sygehuse og mere politi, lyder det fra Peter Skaarup.

Bertel Haarder fortalte forleden, at han glædede sig til joobet i Flensborg, men han var faktisk helst fortsat som minister. Foto: Jonas Olufson Dansk politik - 2. dec. 2016 - kl. 09:20 Bertel Haarder skælder Løkke ud: Jeg blev snydt

Dyr ministerpension
Særligt er ministerpensionen en bekostelig affære for skatteborgerne. Sidder de nye ministre valgperioden ud, er de hver sikret en årlig ministerpension på 120.165 kroner resten af livet. Det er således det beløb, man har optjent efter blot to hele år på posten.

Pensionen bliver udbetalt fra folkepensionsalderen, og indtil man dør. Beregnet ud fra den forventede levealder giver det en samlet udgift på knap 17,2 millioner kroner for de nye ministre.

18 måneders ekstra løn
Oven i hatten kommer udgiften til det særlige minister-eftervederlag. Ordningen betyder, at ministrene beholder deres løn i mindst 18 måneder, efter de er stoppet på posten.

Tager man igen udgangspunkt i, at ministerholdet sidder perioden ud, vil de nye ministre modtage eftervederlaget i netop 18 måneder.

I alt giver det en ekstraudgift på knap 7,6 millioner kroner for de ni ministre fra LA og K.

Fratrukket de pensions- og eftervederlagsudgifter, der er sparet ved, at Løkke fyrede fire ministre, lander den samlede regning til skatteborgerne på over 20 millioner kroner, inden den ekstra lønudgift lægges oven i.

Se også: Forbigået som minister: Jeg skulle have heddet Natascha Khader

Lønforhøjelse
Ser man bort fra stats-, finans-, og udenrigsministeren, tjener en minister knap 1,186 millioner kroner om året. Årslønnen for et folketingsmedlem ligger på godt 638.000 kroner.

Løkkes rokade har betydet, at fem ekstra personer er kommet på ministerløn, da regeringen nu består af 22 ministre mod de tidligere 17.

– Der er kommet ret mange ministerposter. Vi har for eksempel en minister for ligestilling og nordisk samarbejde. Det kunne man måske godt have sparet, lyder det fra Peter Skaarup.

De ekstra lønudgifter til fem ministerposter løber op i 4,654 millioner kroner om året i forhold til folketingsgagen.

Især de konservative ministre er dyre. De øger lønbudgettet over én million pr taburet og ikke blot differencen mellem folketingslønnen og ministerlønnen, da trioen bliver erstattet i folketingsgruppen. Så sidder regeringen i to år mere, bliver regningen til ekstra-løn tæt på 10 millioner.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen til den million-regning, han har påført skatteborgerne med ministerrokaden. Men statsministerens spindoktor oplyser, at det ikke er muligt.

Se også: Løkke fyrer de gamle: Men bare rolig, de scorer dobbelt løn

Sådan har vi gjort

MINISTERPENSION: Man skal have siddet et helt år som minister, før man har optjent retten til ministerpension. Herefter stiger pensionen for hvert hele år på ministerposten. Efter i alt otte år som minister har man opnået den højeste ministerpension.

I beregningerne tager vi udgangspunkt i, at den nuværende regering sidder denne valgperiode ud, hvilket vil sige, at ministrene får to hele år på posterne.

For de nye ministre udbetales pensionen fra folkepensionsalderen og resten af livet. For den enkelte minister er pensionens samlede størrelse beregnet ud fra den forventede levealder, som ATP har opgjort.

Brian Mikkelsens ministerpension er ikke taget med i regnestykket, da han allerede før udnævnelsen til erhvervsminister havde opnået den højeste pension. Derfor udløser Mikkelsens nylige ministerudnævnelse ikke øget udgift.

Desuden er der taget højde for den forhøjede ministerpension, som de fire fyrede ministre ville have modtaget, hvis de havde siddet perioden ud. Her hører det med til historien, at det kun ville have betydning for Peter Christensen og Jørn Neergaard Larsen, da Hans Christian Schmidt og Bertel Haarder allerede har opnået den højeste ministerpension.

EFTERVEDERLAG: Man har ret til eftervederlag fra dag et som minister. I udgangspunktet vil man modtage eftervederlaget i en periode svarende til halvdelen af tiden på ministerposten. Dog minimum 18 måneder og højst 36 måneder.

Ifølge reglerne modregnes en eventuel folketingsløn eftervederlaget. I regnestykket er der taget udgangspunkt i, at alle LA– og K-ministrene fortsætter som folketingsmedlemmer, når de stopper som ministre – dermed bygger beregninger på differencen mellem ministerlønnen og folketingslønnen.

Desuden er der taget højde for besparelsen ved, at de fire fyrede ministre ville modtage eftervederlag i lidt mere end 18 måneder, hvis de sad valgperioden ud.

Millionregning for eks-ministre

At det ikke er en billig affære for skatteborgerne at sende tidligere ministre på pension, bekræftes af en opgørelse over, hvor meget der i alt udbetales til forhenværende ministre.

Alene i 2015 modtog 30 forhenværende ministre ministereftervederlag til en samlet sum af 8,8 mio. kr.

Der var desuden 89 forhenværende ministre, der skulle have ministerpension. Det beløb sig til 14,8 millioner. Altså i alt 23,9 millioner kroner. Det har Moderniseringsstyrelsen oplyst til Ritzau.

På listen over forhenværende ministre, der nu modtager en klækkelig ministerpension, finder man en række notabiliteter.

Navne som Uffe Ellemann-Jensen, Poul Schlüter, Hans Engell, Poul Nyrup Rasmussen og Ritt Bjerregaard modtager eksempelvis alle den højeste ministerpension. Den lyder på godt 23.000 kroner om måneden.

 

Glem ikke folketingspensionen

Nok har de tre konservative ministre set sig nødsaget til at sige farvel til deres folketingsplads.

Men for en lang række af de andre ministre i regeringen betyder folketingsmedlemskabet, at de optjener den særlige folketingspension – oven i ministerpensionen.

For hvert hele år, man er medlem af Folketinget, stiger pensionsbeløbet. Den laveste pension opnår man efter et år på borgen, mens man rammer den højeste sats efter 20 år.

Mere end 20 år på Christiansborg giver godt 29.000 kroner om måneden i folketingspension.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen