Annonce:
Annonce:

Pensionist-Villy afhøres om Tibet-skandale

Tibetkommissionen har fastsat forhørslisten og de første mødedage i sagen om politiets indgriben over for demonstranter i forbindelse med kinesiske toppolitikeres besøg i Danmark

Villy Søvndal (Foto: Rumle Skafte)
Villy Søvndal (Foto: Rumle Skafte)
Annonce:
Følg Politik

Der er dømt ren 'kendis-kommission', når Tibetkommissionen går i gang med forhørene i sagen om politiets konfiskering af tibetanske flag og tilbageholdelse af demonstranter, da kinesiske toppolitikere besøgte Danmark i 2012 og 2013.

Af forhørslisten fremgår det, at en lang række tidligere ministre fra SRSF regeringen skal udspørges i kommissionen, når den går i gang med arbejdet til november. Herunder den politiske pensionist Villy Søvndal (SF).

Søvndal var udenrigsminister under både den daværende kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i 2012 samt under et besøg året efter fra formanden for det kinesiske parlaments overhus, Yu Zhengsheng.

I begge tilfælde blev demonstranter afskærmet fra at demonstrere mod de kinesiske toppolitikere over situationen i Tibet, hvor Kina er anklaget for systematisk at krænke tibetanernes menneskerettigheder.

Annonce:

Efterfølgende er politiet i København blevet kritiseret for at have forhindret demonstranter i at udøve deres grundlovssikrede rettigheder til at forsamle sig på offentlig plads.

Det er ligeledes kommet frem, at politiet gik målrettet efter at fjerne tibetanske flag fra demonstranter.

Bl.a. var politiet udstyret med en såkaldt 'operationsbefaling', der havde til hensigt målrettet at forhindre demonstranter i at komme i nærheden af kineserne.

Tibet-skandale eksploderer: Operationsbefaling skulle fjerne folk fra Kinas præsident

Politi dømt for at frihedsberøve Tibet-sympatisør

Politiet gik efter Tibet-flag ved præsidentbesøg

Politiet i Kina-panik: Fjerner én mand med tibetansk flag

Politiske A-navne

Udover Villy Søvndal skal også de tidligere justitsministre Morten Bødskov (S) og Mette Frederiksen (S) udspørges af kommissionen, da Tibetkommissionen bl.a. skal se på, hvorvidt politiet også har afgivet urigtige oplysninger til Folketinget - herunder til retsudvalget.

Annonce:

Også Holger K. Nielsen (SF), Karen Hækkerup (S) og Martin Lidegaard (R) er blandt de ledende politikere, der skal afhøres.

Derudover skal tidl. PET-chef Jakob Scharff og politidirektør Johan Reimann også udspørges.

På knæ for kineserne

Ekstra Bladet har tidligere afdækket, hvordan man især i Statsministeriet og Udenrigsminsteriet ikke gik så højt op i at tale Tibet og menneskerettigheder med kineserne, selvom man til pressen sagde, at menneskerettigheder bestemt var et vigtigt punkt på dagsordenen.

I den danske iver efter at få lukket handelsaftaler til milliarder med kineserne valgte toppen af det danske statsapparat samtidig at gå særdeles let hen over det prekære spørgsmål om Kinas massive krænkelser af menneskerettighederne i Tibet.

Helle Thorning-Schmidts statsministerium satte sit klare fingeraftryk på denne strategi, mens Udenrigsministeriet med Villy Søvndal i spidsen blot valgte at følge trop. Regeringen havde ellers den officielle linje, at man selvfølgelig ville diskutere menneskerettigheder med kineserne.

Helle på knæ for diktatur

Calus Oxfeldt støttede de tre betjente, der valgte at stå frem. (Foto: Mads Rasmussen)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: