Pensionskaos på Borgen: Smuthul vedtaget - nu fortryder de

Politikerne vil alligevel ikke give sig selv mulighed for at opspare pension efter 20 år i Folketinget. Sådan så det ellers ud i formiddags

Der udspillede sig ret usædvanlige scener i Folketingssalen her til formiddag, da politikerne skulle stemme om ændringsforslag til en ny lov om deres egne løn- og pensionsforhold.

På talerstolen stod Enhedslistens Pelle Dragsted.

- Umiddelbart inden jeg gik på talerstolen, rullede der en nyhed ind på Ekstra Bladet. Der er kommet overraskende nyheder frem inden behandlingen. Socialdemokraternes ændringsforslag har en meget uheldig konsekvens og afledt virkning.

- Som det ligger nu, vil det forslag betyde, at politikere, som har siddet mere end 20 år i Folketinget, vil kunne få endnu større pensionsprivilegier end i dag, påpegede han.

Han gjorde det samtidig klart, at Enhedslisten trak støtten til forslaget.

På de grønne sæder vågnede flere døsige folketingsmedlemmer op og    spidsede øre.

SE OPTRINNET I BOKSEN OVER ARTIKLEN

SF afslører smart pensionstrick for politikere

Henrik Sass Larsens frivillighedsordning, som skal gøre det muligt at fravælge den lukrative livsvarige pension, har nemlig en for politikerne skøn bivirkning. Deres pension bliver potentielt endnu mere lukrativ end hidtil.

Politikerne kunne - hvis loven blev endeligt vedtaget ved tredje behandlingen - få en sum svarende til 17 procent af deres grundløn (638.000 kr. årligt) sat ind på en pensionsopsparing efter eget valg, selvom de rammer pensionsloftet efter 20 år. Loftet fastlåser den livslange månedlige pensionsudbetaling på 29.200 kr.

Smuthul vedtaget - men det bliver ændret igen
Trods SF og Enhedslistens advarsel blev forslaget vedtaget med blot en enkelt stemme. 50 for 49 imod. Fire stemte hverken for eller imod.

Men både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale fortrød kort efter afstemningen deres stemmer, hvis forslaget uforvarende indeholder et pensionssmuthul.

Bagmanden bag forslaget Henrik Sass Larsen var pudsigt nok ikke i folketingssalen, da hans eget forslag nær var blevet nedstemt. Ekstra Bladet mødte ham dog hen under eftermiddagen i korridorerne på Christiansborg.

- Mig bekendt er der ikke noget smuthul i det forslag, som vi har lagt frem, men hvis der er, så får vi det rettet, udtaler gruppeformand Henrik Sass Larsen.

Syndigt rod
Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mener slet ikke dagens afstemning burde have fundet sted set i lyset af oplysningerne om smuthullet.

Han regner dog med, at fejlen bliver rettet, når Udvalget for Forretningsordenen får lovforslaget tilbage til en sidste gennemgang.

- Vi mener ikke, man både skal kunne optjene en forholdsvis god pensionsordning og bagefter være berettiget til, at Folketinget skal betale ekstra, understreget han.

Hos Radikale er man også klar til at skifte kurs.

- Det er et syndigt rod. Det er slet ikke vores kop the at give bedre pensionsvilkår. Men stemmerne ændrer sig to sekunder inden, vi skal trykke på knappen, så pludselig var der et flertal. Det må vi have gjort om igen, siger gruppeformand Martin Lidegaard, der under afstemningen stemte blankt sammen med tre partifæller.

- Derfor har vi bedt om at der bliver lavet et ændringsforslag til tredje behandlingen, så vi får lukket det hul, påpeger han.

- Så der vil I ikke stemme blankt?

- Så stemmer vi for. Når vi stemte gult, så var det, fordi vi synes, det er et uskønt forslag. Vi synes, der skal gælde de samme regler for ALLE folketingsmedllemmer. Vi opfatter det som et drilleforslag fra socialdemokraterne, så vil Enhedslisten stemme det igennem. Vi ønsker ikke at blande os i den debat. Vi synes ikke, det er uværdigt, påpeger Martin Lidegaard.

Folketingets vicedirektør Claus Dethlefsen oplyser, at han forventer at dagens forvirring bliver udredt, når partierne mødes onsdag i Udvalget for Forretningsordenen.

- Jeg regner med, det bliver et væsentlig emne på mødet, konstaterer han i en kort udtalelse.

Karsten Lauritzen og Esben Lunde Larsen spidser ører, da Pelle Dragsted påpeger pensionssmuthullet - Inger Støjberg svigtede ikke sin mobil. Foto: Folketinget TV
Karsten Lauritzen og Esben Lunde Larsen spidser ører, da Pelle Dragsted påpeger pensionssmuthullet - Inger Støjberg svigtede ikke sin mobil. Foto: Folketinget TV