Annonce:
Annonce:

Pia K. ind i V-ministers vindmølle-sag

S-ordfører klager til Folketingets ledelse: Nye dokumenter viser, at Esben Lunde ville sikre 12 millioner til sin nærmeste familie

Annonce:
Følg Politik

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsens (V) nærmeste familie stod til at indkassere 11,9 millioner kroner, hvis det var lykkedes ham at få ændret Trafikstyrelsens afslag på at rejse 25 kæmpe vindmøller ved Stauning Lufthavn.

Det viser nye dokumenter, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Det får nu socialdemokraternes medlem af Uddannelses-og Forskningsudvalget, Jeppe Bruus, til at indbringe sagen for Folketingets Præsidium, der har Pia Kjærsgaard (DF) som formand.

- Hvis det tal på næsten 12 millioner kroner virkelig er rigtigt, så er det dybt kritisabelt, at Esben Lunde ikke gjorde opmærksom på, at der var økonomiske og familiære interesser på spil, siger socialdemokraternes medlem af Uddannelses-og Forskningsudvalget, Jeppe Bruus.

Annonce:

Skader Folketingets omdømme
Jeppe Bruus peger på, at Folketingets Præsidium i sommer udsendte et brev til alle medlemmer. Her understreges det, at selv om man ikke juridisk set er inhabil i en sag, bør man af hensyn til Folketingets omdømme og troværdighed oplyse, hvis selv eller ens nærmeste har interesser på spil.

- Selvfølgelig er man da moralsk forpligtet til at oplyse det, når der er så store privatøkonomiske interesser på spil. Det står klokkeklart i det brev, hvordan man bør opføre sig som folketingsmedlem - og derfor bør det her være en sag for præsidiet. Det er meget principielt, siger han, der nu vil sende en skriftlig klage til Folketingets formand Pia Kjærsgaard.

Se brevet her: Brev til MF'erne.pdf

Jeppe Bruus undrer sig også over, at statsminister Lars Løkke har blåstemplet sin uddannelsesministers opførsel.

Skjulte privatøkonomisk interesse

Annonce:

Som Ekstra Bladet kunne afsløre 10. november, lagde Esben Lunde som folketingsmedlem massivt pres på Trafikstyrelsens afgørelse ved at kalde daværende transportminister Magnus Heunicke (S) i samråd om sagen få uger efter, at projektmagerne bag Gestenge Vind havde indsendt en ansøgning til Ringkøbing-Skjern Kommune.

Men Esben Lunde undlod at oplyse sine folketingskollegaer om familiens økonomiske interesser i sagen.

CV-minister gik bag ryggen på partifælle

Af de dokumenter, som Ekstra Bladet havde på daværende tidspunkt, fremgik det blot, at Esben Lundes far og bror stod til at indkassere en ukendt milliongevinst som kompensation for at lægge jord til vindmølle-projektet. Esben Lunde stod også personligt til en mindre økonomisk gevinst.

Havde ikke regnet på milliongevinst
Da han på Christiansborg blev spurgt, hvor meget han selv stod til at tjene, svarede han:

- Jamen, jeg har slet ikke undersøgt, hvor meget jeg står til at tjene.

- Hvor meget stod din familie til at tjene?

- Det har jeg heller ikke undersøgt.

Nu kan Ekstra Bladet dog kaste lidt mere lys over familiens økonomiske interesser.

Annonce:

En liste over jordejerne - som Ekstra Bladet er i besiddelse af - viser nemlig, at faderen og broderen tilsammen ejer knap 18 procent af det totale areal, som vindmølleparken skulle rejses indenfor.

Se dokumentet her:  Ejer 18 procent af jorden.pdf

Det ville udløse en kompensation på 60 millioner kroner til forholdsmæssig fordeling mellem alle jordejerne.

Dertil kommer, at faderen ville få en million kroner for en gammel cirka 50 meter høj vindmølle - samt yderligere mindst 200.000 kroner, når der skulle sættes mindst en ny, 125 meter høj mølle op på et mindre stykke af hans jord. (artiklen fortsætter under billedet)

LundeA.JPG 

LundeC.JPG

Lunde mlle.JPG

Ifølge de nye dokumenter ville Esben Lundes far efter den fordelingsnøgle, som beskrives i ovenstående dokumenter, blive kompenseret med 9,2 millioner kroner, mens broderen ville få 2,7 millioner kroner. Langt størstedelen af jorden ville fortsat kunne anvendes som landbrugsjord.

Annonce:

En kæp i hjulet
En video af samrådet viser, hvordan Esben Lunde optrådte særdeles aggressivt under samrådet, hvor han beskyldte Trafikstyrelsen for at have ' sat en kæp i hjulet på alle muligheder for at sætte højere vindmøller op og samtidig bevare lufthavnens indflyvning'. (artiklen fortsætter under videoen)

Lunde samråd 1

Esben Lunde meddeler via sin pressechef, at han ikke vil kommentere sagen. Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få fat i faderen - men talt med Lundes bror, som heller ikke har nogen kommentarer.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: