Pia K. nægter EU-flag på mærkedag: - Det var for voldsomt

Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) nægter at flage med EU-flaget i dag, selvom det er den officielle Europadag. Radikale i modaktion

Pia Kjærsgaard vil ikke have EU-flaget på Christiansborg på Europadagen. Jens Dresling/Polfoto.
Pia Kjærsgaard vil ikke have EU-flaget på Christiansborg på Europadagen. Jens Dresling/Polfoto.

I dag, den 9. maj, er det den officielle Europadag, men EU-flaget vil ikke vaje på Christiansborg.

Det har Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) og præsidiet sat en stopper for sidste år, og den EU-afvisende tradition skal fortsætte, skriver Pia Kjærsgaard i et svar til Europabevægelsen.

'Der er således ikke planer om, at Folketinget som led i flagkampagnen flager med EU-flaget den 9. maj 2017', skriver Pia Kjærsgaard i en mail, som medlem af Europabevægelsen Stine Bosse har lagt på Twitter.

Pia Kjærsgaard mener kun, at man skal flage med andre flag end Dannebrog, når der er besøg fra udlandet.

- Jeg synes bestemt ikke om at flage med EU-flaget. Vi skal flage med Dannebrog og så vise respekt for andre lande, når de besøger os, siger Pia Kjærsgaard.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

Derfor flager busserne i dag

Landsforræderi på Grundlovsdag
Det møder stærk kritik fra tidligere landsformand for Radikal Ungdom og kandidat til Københavns borgerrepræsentation, Christopher Røhl Andersen.

- Europadagen er en festdag for det fællesskab, der har sikret danskerne fred, frihed og frihandel gennem flere årtier. Det er et signal om en politisk modvilje på Christiansborg, når man vælger at lade flaget blive på depotet, siger han.

- Tænk, hvis vi lod være med at flage med Dannebrog på Grundlovsdag. Det ville jo sende domstolene på overarbejde i anklagerne om landsforræderi, fortæller Christopher Røhl Andersen.

Nej, EU vandt ikke

EU-flag på alle bygninger
Den radikale kandidat til borgerrepræsentationen i København foreslår derfor, at  Dannebrog i fremtiden skal vaje ved siden af EU-flaget på alle offentlige bygninger.

- Man gør det i resten af Europa og jeg kan ikke se, hvorfor vi skulle lade være i Danmark, forklarer han.

Pia Kjærsgaard henviser i dette års afslag til et tidligere afslag, som Stine Bosse også har lagt op på Twitter.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Pia K: Mogens indførte flagene
Det var præsidiet på Christiansborg med Mogens Lykketoft i spidsen, som vedtog nye flagregler, hvor EU-flaget og FN-flaget skulle mere op fra depotet. Det gik Pia Kjærsgaard imod.

- Vi syntes, det var for voldsomt, og vi gik sådan set bare tilbage til det, det var før det tidligere præsidium med Mogens Lykketoft og Bertel Haarder besluttede at flage for EU, FN og Norden, forklarer hun.

Pia Kjærsgaard havde ifølge hende selv hele præsidiet i ryggen til at indføre de nye regler, men flagreglerne betyder noget.

- Det har ligget mig på sinde, og jeg gik imod indføringen, da jeg sad som anden næstformand i præsidiet. Man skal passe på ikke at udvande Folketingets flagning, siger Pia Kjærsgaard.

- Vi gjorde det mere enkelt igen, så man flager med dannebrog og så de enkelte flag, når der er besøg, lyder det.