Pia K. sætter foden ned: Folketingets vagthunde skal blive i København

Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat hører til i hovedstaden, mener Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF)

Den konservative gruppeformand Mette Abildgaard har slået endnu en kolbøtte, og Pia Kjærsgaard fejer ideen af bordet: - Det er Folketinget, som har bedt disse institutioner om at være vagthunde, så der er ingen grund til at udflytte dem. Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix
Den konservative gruppeformand Mette Abildgaard har slået endnu en kolbøtte, og Pia Kjærsgaard fejer ideen af bordet: - Det er Folketinget, som har bedt disse institutioner om at være vagthunde, så der er ingen grund til at udflytte dem. Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Folketingets uafhængige institutioner Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat skal ikke flyttes ud af København.

Det er facit, efter at Folketingets Præsidium har vendt sagen onsdag. Det siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

- Højesteret, kongehus, regering og Folketinget hører til i landets hovedstad. Det er Folketinget, som har bedt disse institutioner om at være vagthunde, så der er ingen grund til at udflytte dem, siger hun.

Dansk politik Regeringspartier vil udflytte dele af Folketinget

Emnet er blevet drøftet, fordi gruppeformændene hos regeringspartierne Venstre, Liberal Alliance og De Konservative i et brev til Pia Kjærsgaard har opfordret Folketinget til at drøfte en flytning uden for de større byer.

Brevet er skrevet, efter at regeringen har sat gang i to runder med udflytning af statslige arbejdspladser.

Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat hører alle under Folketinget. De har tilsammen omkring 380 ansatte.

Manden undgår bøvl
Pia Kjærsgaards mand, Henrik Thorup, er næstformand for Statsrevisorerne, og en udflytning af sekretariatet til eksempelvis Samsø eller Skagen ville næppe gøre statsrevisorernes arbejde mere effektivt.

Regeringspartiernes forslag om at flytte vagthunde-institutionerne væk fra København kan i princippet også have haft til formål at svække disse institutioner.

Men modsat udflytningerne af de statslige arbejdspladser, der var en regeringsbeslutning, er en udflytning af job i Folketingets institutioner ikke noget, som regeringen kan beslutte.

- Vi skal passe på de institutioner, som vi selv har sat til at være vagthunde i forhold til regeringen.

- Det er Folketingets opgave. Og det er naturligt, at der er institutioner, som er placeret i hovedstaden, siger Pia Kjærsgaard.

Det er Søren Gade (V), Leif Mikkelsen (LA) og Mette Abildgaard (K), som har sendt brevet til Pia Kjærsgaard.

På Twitter skriver Mette Abildgaard onsdag, at De Konservative ikke ønsker en udflytning af institutionerne.

- Har gennemgået materiale fra Folketingets institutioner, og på baggrund af det ønsker @KonservativeDK ikke udflytning af disse.

- For K er det vigtigt, at der ikke kan være tvivl om Folketingets muligheder for at kontrollere regeringen via disse institutioner!, skriver hun, der altså først har sat sig ind i sagens materiale, efter hun selv har været med til at foreslå en mulig udflytning.

Det var også Mette Abildgaard, som spontant lavede en indsamling til den hærværksramte Tingbjerg-bager Ali Parnian. Efter hun havde indsamlet cirka 500.000 kroner på meget kort tid, besluttede K-profilen, at han ikke skulle have pengene alligevel.

Det laver Folketingets vagthunde

Gruppeformændene for de tre regeringspartier har opfordret Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), til at drøfte en udflytning af Folketingets uafhængige institutioner Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat.

Onsdag var emnet til debat i Folketingets Præsidium. Og her blev det til et "nej tak" til en en udflytning.

Her kan du læse mere om institutionerne:

* 'Folketingets institutioner' refererer til institutionerne Ombudsmanden, Statsrevisorerne og Rigsrevisionen.

1) Cirka 110 medarbejdere er ansat ved Folketingets Ombudsmand. Denne person, i øjeblikket Jørgen Steen Sørensen, er jurist og valgt af Folketinget til at behandle klager over offentlige myndigheder. Ombudsmandsloven fastsætter rammerne for ombudsmandens arbejde.

2) I Rigsrevisionen er der ansat knap 270 medarbejdere. Rigsrevisionens øverste chef er rigsrevisor, i øjeblikket Lone Strøm, hvis ansvar og opgaver er beskrevet i rigsrevisorloven.

3) Ifølge grundlovens paragraf 47 er det Statsrevisorernes opgave at revidere statens regnskab. Her står det beskrevet, at Folketinget vælger et antal revisorer, i øjeblikket seks. Statsrevisorernes Sekretariatet har tre ansatte.

Kilder: Folketinget, Ombudsmanden, Statsrevisorerne, Rigsrevisionen.

Sophie Løhde præsenterede regeringens plan for udflytning af statslige arbejdspladser 17. januar. Folketingets vagthunde skal dog ingen steder.

217 kommentarer
Vis kommentarer