Pia K.: Fatter de ikke, hvad der sker?

Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) synes, at det er uopdragent af Piratpartiet og sætter spørgsmålstegn ved, om de er gamle nok til at sidde i det islandske parlament, Altinget

Det plejer at være det danske kongehus, der bliver boykottet til Folketingets åbning af Enhedslisten.

Nu er det samme sket for Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF).

Dog ikke i Danmark, men i Island, hvor Pia K. i sin egenskab som Folketingets formand skulle holde en tale til Islands 100 års uafhængighedsdag.

Det var dog ikke Enhedslisten, men Piratpartiet der valgte at boykotte Pia K., fordi hun ifølge deres leder, Thorhildur Sunna Ævarsdóttir, er racist og xenofob. Derfor mødte de ikke op til det store arrangement, hvor alle islandske partier deltog onsdag.

En beslutning som den tidligere leder af DF slet ikke kan forstå.

- Fatter hun slet ikke, hvad der sker rundt omkring hende. Forstår hun ikke, hvad der sker i Danmark og rundt omkring hende, selv i hendes eget land?

- Det er dybt uopdragent af Piratpartiet, og de må være nogle pubertets-agtige unge mennesker, der ikke har forstand på politik. Det er helt uhørt, udemokratisk og uopdragent, siger Pia Kjærsgaard.

Artiklen forsætter under billedet...

Pia Kjærsgaard i sin stol i folketingssalen, hvor hun sidder som formand for Folketinget. Foto: Jens Dresling
Pia Kjærsgaard i sin stol i folketingssalen, hvor hun sidder som formand for Folketinget. Foto: Jens Dresling

Synd for islændingene
Den tidligere formand for Dansk Folkeparti er dybt i uenig i Thorhildur Sunna Ævarsdóttir fra Piratpartiet, der beskylder Pia K. for at være xenofob og racist.

- Jeg synes i virkeligheden, at det er synd for islændingene, for de har lagt så meget arbejde i det her, og det skulle jo være en festdag, hvad det også var i går. Men det er ligesom om, at efterfølgende der har man brugt meget af tiden på at fortælle, hvad man mener om mig.

- Tænk sig, hvis det havde været Mette Frederiksen, der skulle have holdt talen, ville de også have boykottet hende?

- Det er ret ekstremt parti (Piratpartiet red.), men det må de selv om. Det er ikke noget, jeg kan gøre ved.

Pia K. havde ikke hørt om balladen på Island før dagen efter.

- De lever lidt i deres egen verden, men som politiker er man forpligtet til at finde ud af, hvad der foregår uden for ens egen lille osteklokke.

- Det er jo ikke Pia Kjærsgaard, de inviterer som sådan. Det er Folketingets formand, de inviterer. I virkeligheden lægger Island sig ud med Danmark og ikke så meget med mig. Det synes jeg, de skulle skamme sig over, og det håber jeg, at de gør, når de tænker nærmere over det, forklarer Folketingets formand.

Beklager ballade
På Island var det langt fra alle, der støttede Piratpartiet, selvom Socialdemokratiet og Reformpartiet var utilfredse med, at Pia Kjærsgaard skulle holde talen.

Balladen har nu fået præsidenten for Altinget Steingrimur Sigfússon til at give en uforbeholden undskyldning til Pia Kjærsgaard.

- Jeg beklager det dybt. Jeg er dybt uenig med dem, der benyttede festlighederne til at kaste en lille skygge over et ellers meget vellykket arrangement, siger Steingrimur Sigfússon til DR Nyheder.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.