Annonce:
Annonce:

Pia K. kræver opgør med politikernes vilde fryns

Der skal seriøse drøftelser i gang, hvis politikernes særforhold skal ændres, siger Folketingets formand

Ekstra Bladet har det seneste stykke tid kunne berette om de mange frynsegoder, som politikerne nyder godt af. Producer: Martin Lorentsen
Annonce:
Følg Politik

 

Ekstra Bladet Special er et kvalitetsstempel. Det er et nyt varemærke for vores allerbedste og mest grundige journalistik. Jeg synes, du skal læse med. I denne Special sætter vi fokus på den ekstreme forskel på politikernes egne regler og det regeltyranni, som politikerne har indført for danskere, når de rammes af sygdom

Den går ikke længere.

Det kan simpelthen ikke længere forsvares, at politikernes ansættelsesforhold på Christiansborg adskiller sig så markant fra almindelige danskeres, som det er tilfældet.

Det fastslår formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard (DF), som vil indkalde til drøftelser i præsidiet og blandt partiernes gruppeformænd.

- Vi har igennem tiden tiltaget os nogle privilegier, som er for svære at forstå for menigmand, siger hun.

Meldingen kommer, efter Ekstra Bladet igennem den seneste tid har sat fokus på politikernes fede forhold.

Politikerne kan bl.a. få ubegrænset sygeorlov pr. mail, modtage skattefrit tillæg under orlov og være længere på barselsorlov.  De optjener ligeledes eftervederlag under orlov.

Syge danskere i oprør over regeltyranni

Annonce:

Frygter politikerlede
- Kløften har vokset sig for stor, påpeger Pia Kjærsgaard.

- Vi frygter tit politikerlede på Christiansborg, og dette her er desværre med til, at folk siger 'hvorfor i alverden skal der være så stor forskel på folketingsmedlemmer, ministre og almindelige danskere?'.

- Det virker jo også lige lovlig let, at MF'erne bare skal sende en mail, når de har behov for sygeorlov?

- Ja, men den er svær. Skal jeg så sidde og kigge på lægeerklæringer og så forelægge det for det øvrige præsidium? Eller hvordan gør vi det?

- Men jeg er helt villig til, at vi tager en drøftelse af det. Jeg er fuldstændig enig i, at der er nogle ting, som folk ikke kan få til at gå op med deres egen hverdag.

- Efter 22 uger bliver almindelige danskere hevet ud i jobafklaringsforløb. Skal der findes et skæringspunkt, hvor politikere skal afklares?

Annonce:

- Det vil være meget fornuftigt, at vi tager en drøftelse af det her. Det gælder gruppeformændene og præsidiet. Jeg vil gerne stå i spidsen. Kan vi blive ved med at have de regler, vi har?

- Men folketingspolitikere er noget andet. Det gør det så svært. De er ikke finere og bedre. Men skal vi sidde og kigge på en lægeattest? Det kan vi jo ikke. Derfor er det så kompliceret. Verden herinde er anderledes. Der sidder ikke en arbejdsgiver. Det er vælgerne, der er arbejdsgiver.

Ikke dommer
- Jakob Engel-Schmidt fremsendte en lægeerklæring. Når han kan, så kan andre vel også?

- Ja, det er rigtigt. Men igen vil jeg ikke stille mig til dommer over, hvad den enkelte gør. Det kan jeg ikke i forhold til det hverv, jeg har. Men jeg vil meget gerne tage diskussionen herinde.

- Så du kan ikke allerede nu sige, hvilke krav du gerne ser pålagt politikerne?

- Nej, der er jeg ikke godt nok inde i reglerne på nuværende tidspunkt. Jeg brug for noget mere fast grund under fødderne, fordi det er skævt.

Annonce:

- Vi kan godt lave nogle regler, der virker langt mere retfærdige over for almindelige mennesker og i tråd med, hvordan det er ude i samfundet.

- De folk, vi har talt med, er faktisk mest optagede af, at de får lettet forholdene som sygemeldte. Ikke nødvendigvis, at politikere skal igennem det samme morads.

- Det forstår jeg godt, men det er uden for mit område, lyder det fra Pia Kjærsgaard, der har siddet i Folketinget siden 1984.

Pia for bordenden

Pia Kjærsgaards eget parti, Dansk Folkeparti, har varslet et større lovforslag, som en gang for alle skal gøre op med politikernes fryns.

Men partistifteren føler sig overbevist om, at der skal forhandles, hvis der skal ske ændringer.

- Det er fint, der bliver stillet forskellige forslag i Folketingssalen, men den reelle drøftelse skal ske internt, hvor vi sidder mere seriøst og siger 'skal vi prøve at lave om på det her?'.

Annonce:

- Men dit eget parti er jo på vej med et forslag i Folketingssalen, som skal gøre op med de her ting?

- Ja, det er på vej.

- Men dét, du foreslår her, er altså noget andet?

- Ja, det er det. Og jeg tror, det er mere lødigt. Det er ganske fint, at partierne kommer med forslag. Det er godt at få det drøftet i Folketingssalen.

- Men skal der komme noget reelt ud af, så tror jeg, det er bedst, vi sætter os ned og siger 'hør nu her, det fungerer ikke', siger Pia Kjærsgaard.

Smæk til Enhedslisten

Enhedslisten har som det eneste parti meddelt, at de vil betale i alt 200.000 kroner tilbage, som flere af partiets folketingsmedlemmer har modtaget i skattefrit omkostningstillæg under barsel.

Men Pia Kjærsgaard er ikke ligefrem rørt.

- Åhh, det er fantastisk, men havde de gjort det, hvis der ikke havde været jeres artikler? Det kan man spørge om med et smil. Man kan jo godt forestille sig, at de blev fanget på det ene ben.

- Så du får ikke helt tårer i øjnene?

Annonce:

- Nej, det gør jeg ikke. Men det er da okay. Men det kunne de jo have tænkt lidt over, inden de fik det udbetalt.

Johanne Schmidt-Nielsen, der kom tilbage fra barsel i begyndelsen af måneden, betaler tilbage af egen lomme, men formand Pia er ikke imponeret. Foto: Philip Davali
Johanne Schmidt-Nielsen, der kom tilbage fra barsel i begyndelsen af måneden, betaler tilbage af egen lomme, men formand Pia er ikke imponeret. Foto: Philip Davali
 

Enhedslisten betaler tilbage

Pernille Skipper: 15.000 kr.

Johanne Schmidt-Nielsen: 60.000 kr.

Nikolaj Villumsen: 25.000 kr.

Stine Brix: 55.000 kr. + mindst 10.000 kr

Eva Flyvholm: 40.000 kr.

I alt: 205.000 kr.

Se listen: De har nydt den fede barsel

Tulle om nedtur: - Vi er antipopulister

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: