Pia nægtet førtidspension igen: 'Jeg tror ikke jeg overlever'

Der gives langt færre førtidspensioner end tidligere på grund af Mette Frederiksens (S) reform, og den kronisk syge mor Pia Nielsen, der har en krop som en 85-årig, ser den seneste afvisning som en regulær dødsdom.

- Jeg har konstant ondt i nakken, hovedet og ryggen, og det føles som om, at nogen borer ind i mig. Min sygdom er stressfølsom, og jeg kan ikke tåle det pres, som kommunen lægger på mig, siger Pia Nielsen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
- Jeg har konstant ondt i nakken, hovedet og ryggen, og det føles som om, at nogen borer ind i mig. Min sygdom er stressfølsom, og jeg kan ikke tåle det pres, som kommunen lægger på mig, siger Pia Nielsen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Følg Politik

Den 47-årige Pia Nielsens ben begynder at ryste.

Kvalmen sidder i halsen, og samtidig banker hovedpine og nakkesmerter derudaf, da hun læser afgørelsen fra Slagelse Kommune.

Kommunen afviser at give Pia førtidspension, og i stedet skal hun i et treårigt såkaldt ressourceforløb, for at forbedre hendes 'arbejdsevne', står der i afgørelsen 20. juli.

Skadelig arbejdsprøvning
Det er Pias andet ressourceforløb, og særligt minimum 13 ugers praktik slår benene væk under hende. Det er kun få timer om ugen, men flere læger har slået fast, at enhver form for arbejdsprøvning er direkte skadeligt for den 47-årige kvindes helbred.

- Jeg har konstant ondt i nakken, hovedet og ryggen, og det føles som om, at nogen borer ind i mig. Min sygdom er stressfølsom, og jeg kan ikke tåle det pres, som kommunen lægger på mig.

- De kunne lige så godt have givet mig en dødsdom, og jeg tror ikke, at jeg overlever, siger Pia Nielsen til Ekstra Bladet.

Slagelse Kommune tror modsat med blandt andet mindfulness, kognitiv terapi og varmvandstræning at få Pia i arbejde.

'Formålet med et ressourceforløb er at forsøge at hjælpe dig bedst muligt og forsøge at øge livskvaliteten og dermed også din arbejdsevne', står der i kommunens afgørelse.

Hård kritik af pensionslov: Mettes makværk

(Artiklen fortsætter under billedet)

Pia Nielsen er derfor endnu et mennesker bag det dramatiske fald i tildelte førtidspensioner, som har fundet sted siden et flertal på Christiansborg, med daværende beskræftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i spidsen, vedtog reformen i 2012. Fra godt 14.000 personer i 2012 til omkring 7000 personer i 2015.

Tre trafikulykker
Pia Nielsens smertehelvede begyndte i 2001, hvor hun var indblandet i to trafikulykker på bare en uge. I den første ulykke blev Pia torpederet i sin bil, da en anden bilist bragede ind i hendes højre side. Anden gang kørte en bilist op i hendes bil bagfra.

Begge ulykker resulterede i piskesmæld, og da lægerne sagde, at det mindst ville tage et år at komme sig, blev Pia fyret som dagplejer. Indtil da havde Pia arbejdet lige siden hun var 16 år, og hun ville helst tjene sine egne penge.

Derfor blev Pia Nielsen, der er mor til to voksne børn, også plejemor på fuldtid for en døgnanbragt pige i stedet for at gå på offentlig støtte trods et skrantende helbred. En arbejdsulykke på trappen i hjemmet gav dog et knæk i ryggen, så hun ikke længere kunne tage sig af plejedatteren.

Igen forsøgte Pia Nielsen at forsørge sig selv. Denne gang tog hun arbejde som handicaphjælper, men arbejdstiden og kørslen var for belastende for Pias helbred, der langsomt blev dårligere.

Hun kom derfor på dagpenge, men kravet om et vist antal ansøgninger og faste møder på jobcentret blev også for uoverskueligt, og Pia kom derfor på sygedagpenge.

Slagelse Kommune krævede, at Pia skulle kontoruddannes. Det måtte Pia dog sige nej til, da hun ikke engang kunne sidde fem minutter foran en skærm. Derfor endte Pia Nielsen på kontanthjælp og har siden levet for omkring 11.000 kroner udbetalt om måneden, hvis man medregner boligstøtte.

- Jeg måtte grædende gå op med hatten i hånden og bede om kontanthjælp. Det var så pinligt, fordi jeg aldrig før havde haft brug for offentlig hjælp, fortæller hun.

Nødråb fra slidte danskere: Jobbet ødelægger vores krop

Venstre ben forsvinder
For tre og et halvt år siden fik Pia konstateret en svær grad af diagnosen fibromyalgi, hvor forstyrrelser i centralnervesystemet typisk fører til udbredte smerter og hurtig udtrætning.

- Svimmelhed følger med, og mit vestre ben forsvinder nogle gange under mig, så jeg er også faldet flere gange, fortæller Pia.

Stort set samtidig var Pia så involveret i en ny trafikulykke, da hun holdt stille og ventede på sin datter. En bil kørte med høj fart ind i siden på hendes bil, og Pia fik konstateret endnu et piskesmæld.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Da Mette svigtede de svage

Mærkater på lightere
Et stykke tid senere undersøgte kommunen, om Pia skulle have førtidspension, fordi en række læger på det tidspunkt havde udtalt, at Pias 'arbejdsevne var ophørt'.

'Det skønnes, at arbejdsprøvning vil være uden formål og antageligt med en forværring af patientens symptomer til følge', skrev Pia Nielsen egen læge allerede i august 2013.

Alligevel gik kommunen i gang med at arbejdsprøve hende i 2014.

Kommunen tildelte Pia en praktikplads på et beskyttet værksted for udviklingshæmmede, og da hun er uddannet sygehjælper på Rigshospitalet, troede hun, at hun skulle lave kaffe og drage omsorg for brugerne.

I stedet blev hun sat til at sætte mærkater på lightere sammen med de udviklingshæmmede, selvom hun slet ikke kunne sidde i den stilling med sine smerter. Som aflastning fik hun en hospitalsseng på arbejdspladsen, hvor hun kunne lægge sig, hvis det gjorde for ondt.

- Det var så pinligt, når folk kom forbi, fordi jeg bare lå der. Når jeg får det så dårligt, at jeg får kvalme, så kan det vare flere dage, og så vil jeg bare gerne hjem. Men det kunne jeg ikke, fordi jeg var afhængig af hjælp til transport, siger Pia Nielsen.

- Jeg holdt ud i flere måneder, fordi jeg vidste, at hvis jeg holdt op, så skulle jeg bare starte forfra en anden gang. Jeg brugte alle mine kræfter på det, og jeg var intet for mine børn, familie, venner.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen)

Det siger læger og fagfolk om Pia

Egen læge: 'Det skønnes at arbejdsprøvning vil være uden formål og antageligt med en forværring af patientens symptomer til følge'. August 2013.

Smertelæge: 'Denne behandling skal udelukkende øge patientens livskvalitet og ikke patientens arbejdsevne, idet enhver form for belastning giver anledning til en forværring af patientens symptomer'. December 2013

Psykiater: 'Yderligere psykiatrisering/forsøg på psykiatrisk behandling er udsigtsløs. Fortsatte ideer om arbejdsprøvning og lignende vil klart forværre patientens helbredstilstand'. Februar 2015

Egen læge: 'Patienten har en stationær kronisk og varig lidelse, hvor alle behandlingsmuligheder skønnes udtømt. Erhvervsevnen skønnes nedsat til det ubetydelige i ethvert erhverv. Det skønnes ikke alene formålsløst, men antageligt direkte skadeligt, at forsøge at påbegynde tiltag med henblik på at fremme patientens erhvervsevne'. Marts 2016

Ergoterapeut: 'Pias motoriske og processuelle formåen svarer til en rask person på ca. 85 år.' April 2016

Psykolog: 'Pias Fibromyalgi og belastningsreaktion er blevet forværret pga. den langstrakte sagsbehandling. Pia vil ikke vil kunne varetage en jobfunktion under nogen form'. Maj 2016

En halv time om ugen
Konklusionen efter praktikken var, at Pias arbejdsevne på det tidspunkt var 10-20 minutter to gange om ugen i meget lavt tempo og med store smerter til følge.

Spørgsmålet om førtidspension blev igen undersøgt i 2015, men denne gang fik hun i stedet det første af to ressourceforløb. Det løb over fem år og indeholdt blandt andet en videreførelse af praktikken, mindfulness, kognitiv terapi og varmvandstræning.

Pia var nu så syg, at hun havde meget svært ved at følge ressourceforløbet, og for det meste lå hun hjemme i sengen på grund af store smerter, perioder med sløret syn og kraftige reaktioner overfor lys og lyd.

- Jeg står som regel op mellem klokken 11-12 og bruger nogle timer på at få gang i kroppen. Nogle dage er der først overskud til at gå i bad ved 19-20 tiden, fortæller Pia.

S efter kritik: Førtidsreform klæder Mette F.

Som en 85-årig
Før sygdom og ulykker løb, cyklede og styrketrænede Pia. En ergoterapeut lavede en undersøgelse af Pia motorik i april 2016, som viste, at hvis man så bort fra smerter, så svarede hendes formåen til en rask person på ca. 85 år.

Alligevel har Slagelse Kommune igen nægtet en førtidspension. I stedet skal Pia derfor i gang med et ressourceforløb på tre år for at øge arbejdsevnen.

- Jeg føler, at jeg får det dårligere hele tiden på grund af kommunen. Jeg ville ønske, at jeg havde gode dage hver uge, hvor jeg kunne tage et fleksjob, men jeg kan ikke engang være noget for min familie. Jeg føler mig magtesløs, og det er jo ikke noget, jeg selv har valgt. Folk er kørt ind i mig tre gange, siger Pia Nielsen.

Hun frygter hele tiden, hvad kommunen finder på næste gang, og samtidig vakler den hjemlige økonomi under hende. Ressourceforløbet er nu frivilligt, men hvis Pia ikke tager imod tilbudet, så ender hun på kontanthjælp med modregning.

- Jeg er nødt til at fortsætte ressourceforløbet, selvom det skader mig. På kontanthjælp bliver en samlevers indtægt modregnet, så det kan være svært at få råd til mad. Jeg har ikke helbredet til at rode i skrald, siger hun.

Pia Nielsen føler sig som et nummer og ikke en person, når hun har kontakt med kommunen. Og hun er overbevist om, at hele reformen af førtidspension blot er en stor spareøvelse.

- Jeg vil gerne råbe vagt i gevær, så raske folk ved, hvad der sker, hvis de en dag bliver kørt ned eller falder på stigen. Den reform har ødelagt alt, siger Pia.

Enhedslisten om Mettes reform: Kynisk og ondskabsfuld

Kommune: Vi følger bare reglerne
Hos Slagelse kommune vil kommunikationschef Svend-Erik Kristensen ikke forholde sig til den konkrete sag med Pia Nielsen. Han insisterer dog på, at Slagelse kommune følger lovgivningen for førtidspension og ressourceforløb til punkt og prikke.

- Grundlæggende følger vi bare de regler, der er os pålagt som kommune. Og det gør vi godt, siger Svend-Erik Kristensen.

- Men vi har at gøre med en borger, som mener, hun er kommet meget slemt i klemme?

- Generelt i sådan en sag, kan jeg sige, at afgørelser om tildeling af førtidspension træffes af et rehabiliteringsteam. Det er faktisk Region Sjællands lægelige ekspertise, der vurderer det lægelige grundlag for førtidspension i en sag som den der.

- Men hvis der så er tale om, at der ligger modstridende vurderinger, som advarer om, at det kan være direkte skadeligt at komme i ressourceforløb, hvorfor lytter I så ikke?

- Men det er ikke os, der tager stilling til det. Når sagen når så langt i vores kommune, så overgår den til Region Sjælland, der ser på sagens akter og indstiller, om borgeren er berettiget til førtidspension. Det er de regler, vi er underlagt.

- Der har været meget kritik af de rehabiliteringsteams, fordi de netop ikke lytter til erklæringer fra læger og psykiatere. Hvordan kan I stole på, at de træffer de rigtige beslutninger, når nu der også er et konkret tilfælde som her, hvor egne læger vurderer anderledes?

- Jamen, vi er selvfølgelig nødt til at være trygge ved de regelsæt, der er lagt ud. Og i den situation, at vi beskriver ud fra vores borger og kigger i de lægelige rapporter, så har vi selvfølgelig tillid til, at regionen træffer den rigtige afgørelse.

Hård kritik fortsætter: 'Mette F. forfølger paranoide'

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind