Pia om profil-exit: Vil savne dig personligt

SF-formand Pia Olsen Dyhr erkender uenighed med SF-profil om den politiske linje, men vil alligevel savne Trine Pertou Mach efter udmelding

SF-formand Pia Olsen Dyhr vil savne SF-profilen efter exit, selvom de var uenige om linjen.
SF-formand Pia Olsen Dyhr vil savne SF-profilen efter exit, selvom de var uenige om linjen.

De har kæmpet om den politiske linje i SF - nogle gange i højlydte diskussioner - og nu har det tidligere folketingsmedlem, Trine Pertou Mach, så meldt sig ud af venstrefløjspartiet i protest over den nye kurs under Pia Olsen Dyhrs formandsskab.

Selv kommer formanden til at savne den markante SF'er.

- Jeg vil savne dig i SF Trine også selvom vi ikke altid er enige. SF politik udvikles nemlig bedst i en grundig og saglig debat, og det har du altid været klar på, skriver Pia Olsen Dyhr på Facebook.

- Derudover vil jeg savne dig rent personligt, skriver SF-formanden.

Se også: SF-profil forlader partiet

Hjerteblod i skyggen
Trine Pertou Mach blev - trods den fremtrædende post som socialordfører - ikke valgt ved folketingsvalget i juni. Hun har tidligere været medlem af partiets landsledelse. Og sin egen manglende opbakning hos vælgerne samt SF's

Hun tilhører partiets Venstrefløj og forlader SF i protest mod partiets linje, som ifølge Trine Pertou Mach ligger alt for tæt på Socialdemokraterne på flere områder.

- For nogle af de områder, som er hjerteblod for mig, synes jeg stadig, at SF befinder sig i skyggen af S; ikke mindst på værdipolitikken og til dels udenrigs- og sikkerhedspolitikken, skriver Trine Pertou Mach på Facebook.

Se også: Vikaren fra Helvede skubber Vilhelmsen ud i mørket

SF i højredrejning koster
Højredrejningen for SF begyndte allerede i kampen om regeringsmagten under Villy Søvndal (SF), og den kostede vælgere ifølge Trine Mach.

- I takt med at SF, da vi tog duelighedstegn til at komme i regering, kørte for langt til højre, så forsvandt jo også mange af de vælgere og medlemmer, med hvem sådan nogen som jeg delte politisk fællesskab. Jeg ser den vigende venstreorienterede vælgerbase i SF som vigtig del af forklaringen på tilbagegangen i 2011 og 2015 og også mit eget valgresultat 18.juni, skriver SF-profilen.

Se også: Vikaren fra helvede: Sådan genrejser vi SF

Dong-rebel
Trine Pertou Mach var et af de medlemmer af folketingsgruppen, som efter Dong-sagen fik hovedansvaret for, at partiet efter flere dages regulært kaos forlod Thorning-regeringen - og at daværende SF-formand Annette Vilhelmsen trak sig.

SF's landsmøde gav efterfølgende netop folketingsmedlemmerne Trine Pertou Mach, Lisbeth Bech Poulsen, Karina Lorentzen, Özlem Cekic og Karsten Hønge ansvaret for SF's kaotiske udtræden af regeringen.

Bortset fra Hønge - også kendt som vikaren fra helvede - var de alle klare og nære Vilhelmsen-støtter under formandsvalget mod Astrid Krag.

Se også: SF-rebeller undsiger formandens tale

De fem 'rebeller' gav dog Annette Vilhelmsen hele ansvaret for SF's regeringsexit.

Trine Pertou Mach blev efter Annette Vilhelmsens afgang nævnt som en ny formandskandidat, hvilket hun selv afviste.

Knivene tilbage i skuffen
De interne stridigheder i SF blev dog lagt på hylden ifølge Trine Pertou Mach, da Pia Olsen Dyhr blev formand.

- Da vi, i uskøn stil, havde forladt SRSF-regeringen i 2014 og de politiske og personlige konflikter i FT-gruppen var til at tage og føle på, havde vi råstyrken til at se hinanden i øjnene, lægge knivene tilbage i køkkenskuffen og gå samlet videre, skriver hun.

Og så sender hun en bredside mod De Konservative, som er kendt for fløjkrige, og Venstre, som sidste år var ude i et stort formandsopgør, der stadig kan antænde folketingsmedlemmer ved den mindste gnist.

- Prøv at spørge hos K og V om det ikke er egenskaber, de vil ønske, de besad, skriver Trine Pertou Mach på Facebook.

Se også: Margrethe Auken: Det er ikke skide skægt

Fløjkrig i SF
Politisk journalist fra Weekendavisen Hans Mortensen har skrevet bogen 'Magtens Pris' om SF. Han ser Trine Machs udmelding som et udtryk for, at der stadig er utilfredse fløje i SF.

- Efter formandsvalget mellem Vilhelmsen og Krag skulle Pia Olsen Dyhr være den samlende profil. Det er sket, at hun har samlet de mere moderate dele af partiet, siger Hans Mortensen til Ritzau.

- Men at Trine Mach forlader SF er et vidne om, at Pia Olsen Dyhr ikke har formået at samle den yderste venstrefløj og den yderste højrefløj, siger Hans Mortensen.

Trine Pertou Mach har ikke haft det store held med at blive valgt til Folketinget. Men hun afløste i sidste valgperiode Villy Søvndal, da han trak sig i december 2013.

Forinden har hun flere gange været midlertidig stedfortræder for Ida Auken - men trods hendes markante stemme i medierne blev hun altså ved det seneste Folketingsvalg vraget af vælgerne i Sjællands Storkreds.

Se også: Dyhr om Dong-ballade: Min udlægning er den rigtige

1 af 2 Trine Pertou Mach forlader SF på grund af den politiske linje under Pia Olsen Dyhr. Foto: Claus Bonnerup
2 af 2 SF-formand Pia Olsen Dyhr vil savne SF-profilen efter exit, selvom de var uenige om linjen.
12 kommentarer
Vis kommentarer