Pia tordner mod banker: Opfør jer ordentligt

SF-formanden Pia Olsen Dyhr tordnede mod banker og skattely, da hun holdt sin formandstale til partiets medlemmer på landsmødet i Vejle

Pia Olsen Dyhr holder sin tale til partisoldaterne på SF's landsmøde i Vejle. (Foto: Ernst Van Norde)
Pia Olsen Dyhr holder sin tale til partisoldaterne på SF's landsmøde i Vejle. (Foto: Ernst Van Norde)

Der var smæk for skillingen, da en 'oprevet' Pia Olsen Dyhr tordnede mod bankerne i sin tale til omkring 400 SF'ere i Vejle, hvor det lille oppositionsparti holder landsmøde i weekenden.

SF-formanden begyndte sin dunder til partifælderne i kølvandet på skandalen med de såkaldte Panama-papirer.

- Vi hverken vil eller skal acceptere, at vores skattekroner går til at bygge skattely. Så kære banker: Opfør jer ordenligt! Ellers kommer vi efter jer, sagde Pia Olsen Dyhr.

Bandbullen blev efterfulgt af klapsalver fra salen, og Pia Olsen Dyhr fortsatte stilen.

- Snylterne sidder ikke i flygtningelejre eller er på kontanthjælp. De sidder i skattely, og griner hele vejen til banken – på første klasse.

Se også: SF efterlyser kortlægning af moskeer i Danmark

Tossede imamer
Optakten til landsmødet har budt på flere tiltag fra SF-formanden om blandt andet ikke-vestlige kvinder på kontanthjælp, som i fremtiden skal i uddannelse for at kunne få kontanthjælp ifølge SF.

I talen til SF'erne kom Pia Olsen Dyhr også ind på 'TV2’s skræmmende dokumentar: Moskerne bag sløret'.

- Den tror jeg har åbnet øjnene for mange. Det vi ser med skjult kamera i en række moskeer kan desværre ikke isoleres til nogle få tossede imamer. Det er desværre holdninger, som trives og lever i bedste velgående i nogle miljøer.

- Vi har miljøer og områder i Danmark, hvor kvindeundertrykkelse, parallelle retssystemer og normer eksisterer. Og der er sågar helt ekstreme miljøer, hvor apati, had til det danske samfund og planer om terror og hellig krig opstår. Legitimeret i radikal islam, sagde Pia Olsen Dyhr.

- Radikal islam udgør i dag den mest alvorlige trussel mod vores samfund, frihed og fællesskab. Det skal vi handle på.

Se også: SF misser mål om medlemsfremgang op til landsmøde

Stikpille til Lunde
Til sidst i talen kom Pia Olsen Dyhr med en stikpille til den omstridte miljøminister Esben Lunde Larsen (V), som beskyldes for at varetage landbrugets interesser fremfor miljøets.

- Jeg tror, Orwell ville smile fra sin grav, hvis han hørte, hvad den nuværende regering præsterer af new-speak. Omprioriterings-bidrag. Moderne kontanthjælpsloft. Men også de mere kreative: Kornfede uddannelser. Og den helt sjove: Miljøminister, sagde Pia Olsen Dyhr.

Igen høstede Pia Olsen Dyhr store klapsalver fra salen.

Se også: Eks-SF-formand smidt ud af landsledelse

Uden Vilhelmsen
SF'erne skal diskutere politik og partiets kurs på landsmødet, men det bliver uden den tidligere formand Annette Vilhelmsen.

- Jeg deltager ikke i SF’s landsmøde i weekenden. Jeg vil fejre, at Tore Frydensberg Vilhelmsen (Annette Vilhelmsens søn, red.) fylder 30 år og dermed sætte lidt ind på mor-kontoen, skriver Annette Vilhelmsen på Facebook.

Den tidligere formand var indtil for få måneder siden medlem af SF’s landsledelse, men hun blev smidt ud, fordi hun ikke havde deltaget i tre møder.

Sikken en fest Villy Søvndal og SF'erne havde på valgaftenen i 2007, da partiet vandt 12 mandater og fik 23 medlemmer i Folketinget. Festen varede i fem år - så begyndte nedturen. (Foto: Claus Bonnerup) Politik Festen er forbi for SF: Starter Forfra

Sønderbombet parti
Da Pia Olsen Dyhr overtog det sønderbombede parti efter interne magtkampe og Annette Vilhelmsens exit lå vælgeropbakningen på under fem procent af stemmerne.

Under sin nye formand fik SF en smule medvind, hvis man skal tro meningsmålingerne. Den varede dog kun så længe,som rød blok fortsat var ved magten.

Pia Olsen og tropperne led et stort nederlag ved folketingsvalget sidste år, hvor partiet kun fik 4,2 procent af stemmerne. Det var det dårligste valgresultat i 38 år, og der har partiet ligget lige siden.

Derfor er SF et parti i selvrangsagelse, som i weekenden holder landsmøde med omkring 400 personer tilmeldt.

Se også: SF-formand: Holger K. skabte SF's politiske platform

Nåede ikke i mål
Det er ikke kun hos vælgerne, at SF går tilbage. Partiet kommer når ikke sit mål om en fremgang til 10.000 medlemmer, som blev lavet på sidste års landsmøde.

Olsen Dyhrs tropper må notere en tilbagegang på netto 326 medlemmer, og dermed er den samlede medlemsskare 8131 medlemmer. I årets løb er udmeldt 1162, mens kun 836 har meldt sig ind.

Partiformand Pia Olsen Dyhr mener, at forklaringen skal findes i en generel tendens til faldende medlemstal i de politiske partier.

Se også: SF: Indvandrerkvinder skal i uddannelse for at få kontanthjælp

På landsmødet skal SF'erne som ’i gamle dage’ deltage i gruppearbejde og workshopper, og søndag skal de ud i naturen omkring Vingsted Centret, når de skal diskutere grøn omstilling.

134 kommentarer
Vis kommentarer