Pias store dag: Det siger de om Løkkes tale

I dag åbner Folketinget og et nyt politisk år bliver skudt i gang. Se højdepunkter fra åbningen her

Hør hvad Kristian Thulesen Dahl sagde om Løkkes åbningstale her.

Det er første tirsdag i oktober, og traditionen tro betyder det, at Folketinget åbner.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har netop været på talerstolen, hvor han blandt andet kom ind på en øget kamp mod Islamisk Stat. Derudover kom Løkke også ind op integrationen.

- Efter et år er kun én af ti flygtninge i arbejde eller uddannelse. Det er nedslående. Efter fire år er det kun en tredjedel. Det er trist. Og af alle indvandrere fra ikke-vestlige lande er ikke engang halvdelen i arbejde, siger Lars Løkke Rasmussen.

Danmark og EU skal sætte stop for tusinder af økonomiske migranter, fastslår statsministeren.

- Danmark har et ansvar for at hjælpe mennesker på flugt. Men vi har også et ansvar for, at vores land hænger sammen. Vi må tale åbent om, at der er forskel på at være flygtning og økonomisk migrant, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi kan aldrig magte en folkevandring, der er båret af ønsket om et bedre liv. Hvor forståeligt det ønske end er.

Åbningsdagen er ganske særlig for folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), der som den første kvindelige formand for Folketinget skal tage imod kongehuset. Samtidig kan den blonde partikriger fejre 20. års jubilæum for Dansk Folkeparti netop i dag.

På Christiansborg fejres åbningsdagen som en festdag, da den markerer starten på et nyt folketingsår. Dagen startede klokken 10, da kirkeklokkerne ringede ind til gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke. Spørgsmålet var så, hvem af politikerne, der havde brug for syndsforladelse?

Se også: Skattelettelser: Så meget har direktørerne allerede scoret siden krisen

Folketingets vælger formand
Det første møde begyndte i folketingssalen klokken 12.

Første punkt på dagsordenen var valg af Folketingets formand og fire næstformænd. Valget ledes af det medlem, som har siddet længst i folketinget, og igen i år er det kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V), som har været medlem af Folketinget i over 35 år.

Pia Kjærsgaard blev valgt som formand for Folketinget i juni, og det ville være noget af en overraskelse, hvis hun ikke blev genvalgt i dag. Det var første gang nogensinde, at en kvinde blev valgt som formand for Folketinget på åbningsdagen.

Se også: Løkke åbner for alternativ lettelse af topskatten

Løkkes åbningstale
Da formanden var valgt, blev ordet givet videre til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som holdt sin åbningstale.

Her gav statsministeren traditionen tro en status over, hvordan regeringen mener, det står til i Danmark og i omverdenen.

Åbningstalen er et vigtigt element, da statsministeren her slår tonen an og for alvor skyder den politiske sæson i gang. I en tid, hvor ministerexit og lave meningsmålinger plager regeringen, er det afgørende at Lars Løkke kommer godt fra start.


Under åbningstalen kom statsministeren også ind på bekæmpelsen af IS. Hør hvad han sagde her.

Åbningstalen bliver ikke debatteret i Folketinget i dag. Det sker først på torsdag klokken 10, når der er åbningsdebat.  Følg live-dækning af hele dagen her:

81 kommentarer
Vis kommentarer