Pind: 4000 betjente ved grænsen havde ikke været nok

Politiet havde problemer med at tackle et større antal flygtninge, men skyldes det ressourcer, spørger de på Christiansborg? OBS: Samrådet er slut

Tog kommer til Rødby med flygtninge. Politiet er mødt op for at tage i mod dem. Foto: Per Rasmussen.
Tog kommer til Rødby med flygtninge. Politiet er mødt op for at tage i mod dem. Foto: Per Rasmussen.

Den berømte 'grille'-disciplin finder her til morgen sted på Christiansborg.

Justitsminister Søren Pind (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal svare på en række spørgsmål om håndteringen af situationen med de mange flygtninge siden 6. september.

Se også: Flygtningekrise flytter uden om Danmark

Normalt skal alle registreres, men det holdt politiet op med, fordi der ikke var ressourcer nok. Og noget tyder på, at der langt fra var nok.

- Om vi så havde sendt 4000 politifolk ned til grænsen - 40 procent af det danske politifolk -  så havde det ikke ændret på situationen, siger Søren Pind på samrådet.

- Derfor var den empatiske, samtalebaserede tilgang den bedste mulighed for at opretholde lov og orden i riget, siger justitsministeren.

Mindst 20.900 flygtninge og migranter er rejst ind i landet siden den 6. september og frem til 1. oktober ifølge Rigspolitiets skøn. 2.700 har søgt asyl i den periode, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg sendte natten til torsdag 10. september en ny instruks til politikredsene om at stoppe sagsbehandlingen og løslade flygtninge, oplyste Søren Pind.

Se også: Politi: Op mod 20.000 demonstrerer for flygtninge

Udvalget har bedt ministrene redegøre for to ting.

1) Hvorfor aftalekredsen bag politiets økonomi ikke straks blev indkaldt, da det stod klart, at der var tale om ressourcemæssige udfordringer hos politiet.

2) Hvorvidt det var et ressourcemæssigt hensyn, der lå til grund for beslutningen om ikke at registrere flygtninge i Danmark.

Se også: Ministerium erkender fejl i Støjberg-annonce

Justitsminister Søren Pind understreger, at flygtningesituationen siden 6. september har været ekstraordinær og usædvanlig. Og derfor har politiet undervejs været nødt til at skifte strategi.

- Den normale håndtering af flygtninge blev brudt, da situationen ændrede sig, og de pågældende flygtninge ikke ønskede at medvirke i sagsbehandlingen.

- Størstedelen af de tilbageholdte blev løsladt igen, og politiet stod med migranter, der ikke ønskede dialog. Det medførte selvsagt et pres på politiet og den sædvanlige sagsbehandling.

Se også: DF lover ikke et ja til danske bomber i Syrien

- Det gjorde det nødvendigt for politiet at foretage en prioritering. Så det er rigtigt, at ressourcemæssige hensyn har haft betydning for, at politiet måtte skifte strategi, siger Søren Pind.

Den ekstraordinære flygtningesituation har også gjort, at myndighederne måtte prioritere anderledes, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg:

- Det europæiske system er under et historisk stort pres. Det har skabt kaotiske tilstande og nye usædvanlige situationer, som har krævet en stor indsats fra myndighederne, siger hun.

- Vi har ikke ressourcer til at registrere alle flygtninge. De udlændinge, som har søgt asyl i Danmark er blevet registreret på normal vis. Men vi har set et stort antal migranter, som ikke ønsker asyl, men ønsker at rejse gennem Danmark. Under normale omstændigheder, ville de være blevet sendt tilbage til Tyskland. Men det er ikke normale omstændigheder, og derfor har myndighedernes tilgang været anderledes.

Se også: AGF inviterer flygtninge til fodbold

83 kommentarer
Vis kommentarer