Annonce:
Annonce:

Pind: Hemmeligt fly skulle transportere Snowden til USA

Søren Pind oplyser, at et transportfly, der fik landingstilladelse i Kastrup, havde som formål at transportere whistlebloweren Edward Snowden til USA

Annonce:
Følg Politik

En aktindsigt, som blandt andre Ekstra Bladet har fået, viste tidligere på måneden, at Danmark i sommeren 2013 gav de amerikanske myndigheder tilladelse til at lade et såkaldt Gulfstream Aerospace V-transportfly stå i Kastrup.

Edward Snowden: Lars Løkke har en hemmelighed

Her fremgik det ikke klart, hvad flyet skulle bruges til, men ifølge den amerikanske whistleblower Edward Snowden selv stod flyet klar til at 'kidnappe' og føre ham til USA, hvor han skulle retsforfølges.

Aktindsigten og omtalen af sagen fik Enhedslistens Pernille Skipper og Nikolaj Villumsen til at spørge Pind, hvad han mener om, 'hvis den danske stat har stillet luftrum eller andre hjælpemidler til rådighed for den amerikanske stat i forbindelse med dennes ønske om at anholde Edward Snowden'.

Annonce:

I første omgang svarede Søren Pind, at han ikke var bekendt med formålet med, at flyet kunne lande i lufthavnen, men det svar har han nu ændret i et brev til Folketingets Retsudvalg. Nu lyder det, at flyets formål rent faktisk var at transportere Snowden til USA.

'Ikke dækkende'
Søren Pind erkender i brevet, at det første svar til Folketinget 'ikke var dækkende'.

- Jeg er således efterfølgende blevet opmærksom på, at det af baggrundsmaterialet til besvarelse af spørgsmålet fremgår, at formålet med flyets tilstedeværelse i Københavns Lufthavn angiveligt har været at have mulighed for at kunne transportere Edward Snowden til USA, såfremt han måtte blive udleveret fra Rusland eller et andet land, skriver Pind i brevet.

Da flyet landede i København var Snowden strandet i Moskvas internationale lufthavn. USA havde annulleret hans pas for at forhindre ham i at rejse videre til en sikker asyldestination, og de håbede derfor, at han af den grund ville blive sendt tilbage til USA.

Senere på sommeren fik Snowden politisk asyl i Rusland, og her har han befundet sig siden.

Annonce:

Edward Snowden tweetede selv om flyet 27. januar, hvor han skrev, at Lars Løkke 'havde en hemmelighed', da han sagde at Danmark ikke skulle lave en særlov, der ville tilbyde Edward Snowden opholdstilladelse.

Bloggeren Peter Kofoed havde i første omgang søgt aktindsigten, som kan ses i sin fulde længde her.

Dele af dokumenterne var blevet undtaget for aktindsigt, fordi det var frygtet, at det kunne skade Danmarks forhold til USA.

I Søren Pinds besvarelse giver han desuden udtryk for, at 'oplysninger af denne karakter sædvanligvis er fortrolige af hensyn til Danmarks forhold til fremmede stater'. Han forklarer dog videre, at det indtryk, hans første svar efterlod, fik ham til at finde det mest rigtigt at underrette Folketinget om sagen. Derudover har han også orienteret de amerikanske myndigheder.

'Stop klapjagten'
Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen havde som omtalt spurgt ind til sagen, og han mener nu, at svaret bør føre til en ny holdning fra Danmarks side.

Annonce:

- Folketinget bliver nu udelukkende informeret ved et rent lykketræf, fordi justitsministeren i onsdags begik en fejl og fejlinformerede Folketinget, udtaler Villumsen i en skriftlig kommentar

- Det er mig helt ubegribeligt, at den daværende S-SF-R-regering valgte at deltage i klapjagten på Snowden og dermed satte hensynet til den amerikanske regering over danskernes grundlæggende frihedsrettigheder.

- Jeg vil nu fremsætte et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at stoppe den danske deltagelse i klapjagten på Snowden. Vi bør støtte ham, ikke jagte ham, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: