Pind: Jeg siger ikke, at alle danskere er dovne …

Søren Pind langer ud efter ’den danske dovenskab’ på sin blog

Søren Pind. (Foto: Polfoto)
Søren Pind. (Foto: Polfoto)

Søren Pind skabte mandag røre med et blog-indlæg, hvor han kastede sig over 'den danske dovenskab'.

Ifølge Venstre-profilen er danskernes manglende lyst til at deltage på arbejdsmarkedet en langt større omkostning end de 17 mia., Danmark hvert år bruger på udgifter på integration af udlændinge. To dage før juleaften måtte de 800.000 danskere, der lige nu er på offentlig understøttelse, således stå for skud, da Pind bl.a. skrev, at Danmark har stærkt brug for udenlandsk arbejdskraft:

’For hvordan i al verden skulle vi kunne klare os uden dem, når for mange danske er for dovne til at løfte en finger i et almindeligt hæderligt arbejde? Når vi lever i et land med næsten 800.000 voksne i alderen 16-64 år på offentlig forsørgelse …’

Søren Pind kaster sig over danskernes dovenskab. (Foto: Jakob Jørgensen) Dansk politik Pind: Danskeres dovenskab koster mere end indvandring

Ekstra Bladet har spurgt Søren Pind, om han virkelig mener, at samtlige 800.000 - en gruppe der inkluderer både forældre på barsel og fleksjobbere - er dovne:

- Hvem sigter du på, når du skriver om ’den danske dovenskab’? Dagpengemodtagere? Kontanthjælpsmodtagere? Folk, der ikke kan få et arbejde?

- Nej. Jeg taler om folk, der ikke vil skaffe sig et arbejde. Jeg siger slet ikke, at alle er dovne. Jeg siger, der er nogle, der er dovne. Og det bør vi tage fat på. Det er en intellektuel fornærmelse, hvis man mener, at når vi har 800.000 på passiv forsørgelse, så er der blandt dem ikke nogen, der ikke kan få et arbejde. Men jeg taler lige så meget om den demokratiske dovenskab. At folk ikke gider stille op til et politisk embede og melder sig ud. Det skaber grobunden for politikerlede. Politikerne bliver en flok ensrettede, ens talende elitære. Et system, der lukker sig om sig selv.

- Når du nævner, at politikerne lukker sig om sig selv, hvad så med din støtte til en offentlighedslov, der skjuler mere for folket end før? Og din modstand mod åbenhed om partistøtte?

- For det første er jeg imod offentlig partistøtte. Det har jeg sagt mange gange før. Men jeg mener ikke, at enhver politiker, der modtager støtte, skal kunne få det krænget ud på forsiden af Ekstra Bladet. Og med hensyn til offentlighedsloven, så mener jeg, at det er sundt, at visse politiske processer kan få fred og ro, uden at alle detaljer skal vendes og drejes åbent.

- Så du er ikke en af de politikere, der fremmer politikerleden?

- Det ved jeg ikke noget om. Jeg siger sådan set bare, at vi har et problem med, at mange danskere ikke deltager i det demokratiske arbejde eller på arbejdsmarkedet.

- For nu at vende tilbage til det: Der er jo mange mennesker, der søger og søger og ikke kan få et arbejde?

- Jeg mener, at Danmark er ved at dele sig i et A- og et B-hold. Vi har rigtig mange mennesker, der er enormt flittige. Som arbejder rigtig hårdt og tager deres slid, og som gør rigtig meget for at få et arbejde. Og gudskelov for det. Men så har vi også dem, der er dovne, vil jeg kalde det. Som ikke har nok incitament til at få et arbejde. Og det er meget mere omfangsrigt, at vi har så mange etniske danskere på overførselsindkomst, end de 17. mia. vi hvert år bruger på ikke-vestlige indvandrere.

- Du nævner i din blog i forbindelse med integrationsdebatten, at ’de vulgære brøl’ også kommer fra ’de etablerede’. Er det også tonen i dit eget parti, du sigter på; med bl.a. Inger Støjbergs udmeldinger?

-… Det er jo spørgsmålet, man ikke ønsker at svare på. Men jeg vil understrege, at jeg som tidligere integrationsminister er pinligt bevidst om de 17 mia., vi hvert år bruger på ikke-vestlige indvandrere. Det problem anerkender jeg fuldt ud. Og det skal vi også gøre noget ved. Men vi har skabt et velfærdssamfund, hvor alt for mange har for lidt ud af at gå på arbejde.

0 kommentarer
Vis kommentarer