Pind: Seks års fængsel for at rejse til Syrien

Forslag vil gøre indrejse i Syrien strafbart for danskere, der ikke er journalister eller nødhjælpsarbejdere

Justitsminister Søren Pind (V) (Polfoto)
Justitsminister Søren Pind (V) (Polfoto)

Dagen efter at fire formodede IS-sympatisører blev anholdt i Storkøbenhavn, vil justitsminister Søren Pind (V) gøre det helt ulovligt at rejse til Syrien.

Det skriver Jyllands-Posten og DR.

Forslaget, der har været undervejs igennem længere tid, vil kun gøre det muligt for blandt andet nødhjælpsarbejdere og journalister at rejse ind i landet.

Artiklen fortsætter under videoen

Politi afholdte pressemøde kort tid efter gårsdagens anholdelser. Se med her

Allerede i dag er det muligt at tage passet fra folk, der enten befinder sig i Danmark eller i en konfliktzone - men ikke en eneste har fået frataget passet i udlandet.

Det nye forslag skal helt forbyde danske statsborgere og herboende udlændinge at rejse til 'områder, hvor en terrororganisation er part i en væbnet konflikt', som det hedder i forslaget - der nu i den grad er blevet aktualiseret af virkeligheden.

Se også: Flere anholdt efter politiets store IS-aktion

Fremover skal det koste op til seks års fængsel at rejse til Syrien, lyder forslaget.

- Essensen er, at det skal være forbudt at sætte fod i området, fastslår justitsministeren til Jyllands-Posten.

Det er i forvejen ulovligt at tilslutte sig eller hverve andre til bevægelser på EU's terrorliste, og med lovforslaget skal det være lettere at straffe personer, der rejser til eksempelvis Syrien for at tilslutte sig eller støtte terror.

Aktionen i Glostrup. Foto: Jakob Jørgensen Nyheder - 7. apr. 2016 - kl. 12:41 Terroranholdelser i København: - Pludselig vælter det ind med politi

I stedet for at myndighederne skal kunne føre bevis for de konkrete handlinger, er selve indrejsen nu nok til at give fængsel.

- Vi kan konstatere, at de her folk er de farligste i forhold til brud på den offentlige orden, og der er også bevisproblematikker. Og sagen er, at jo mere vi ser denne situation eskalere i Europa, desto mere er der også behov for et meget kontant modsvar, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Sidste år vedtog et bredt flertal i Folketinget under den daværende SR-regering, at myndighederne skal have mulighed for at inddrage pas og udstede udrejseforbud til formodede syrienfarere.

Artiklen fortsætter under videoen

Optagelser fra Tingbjerg og Ishøj hvor politiet torsdag formiddag anholdte mistænkte IS-krigere

Den omstridte lov trådte i kraft i marts sidste år - netop som en reaktion på syrienfarere, der kan udgøre en trussel, når de vender hjem.

I december vedtog Folketinget enstemmigt en lov, som gør det muligt at straffe syrienfarere som landsforrædere. Med det nye lovforslag, som er baseret på Straffelovrådets betænkning, der offentliggøres fredag, 'afrundes' lovgivningen, mener Pind.

Samtidig vil justitsministeren hæve strafferammen til 10 års fængsel for personer, der lader sig hverve til terrorisme eller fremmer terrorisme ved at tilslutte sig en væbnet styrke. I dag er strafferammen seks års fængsel.

Under særligt skærpende omstændigheder skal straffen være helt op til 16 år, siger Søren Pind.

- Vi ved, at den alvorlige terrortrussel udspringer af fremmedkrigere, og der skal vi markere, at det her er noget, vi slår hårdt ned på. Derfor har vi valgt en strafferamme på helt op til 10 år, og hvor vi går videre end det, som Strafferådet egentlig anbefaler, siger justitsministeren til DR.

På Christiansborg er der opbakning til forslaget fra både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

271 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere