Pind skal grilles om Snowdens 'Løkke-hemmelighed'

Justitsminister Søren Pind er kaldt samråd efter en aktindsigt, der viser, at Danmark har givet USA tilladelse til at stille et 'hemmeligt' fly i Kastrup Lufthavn

Søren Pind skal en tur i samråd for at besvare spørgsmål og Snowden og hemmelige fly (Foto: Philip Davali)
Søren Pind skal en tur i samråd for at besvare spørgsmål og Snowden og hemmelige fly (Foto: Philip Davali)

Den danske justitsminister skal en tur på grillen i Christiansborg.

Alternativet har efter Peter Kofoeds artikel om whistebloweren Edvard Snowden og hemmelige amerikanske fly i Kastrup Lufthavn kaldt Justitsministeren i samråd.

- Jeg vill gerne vide, om der har været en aftale med USA omkring, at hvis Snowden landede i Danmark, så ville han blive udleveret til USA. På det tidspunkt var der jo heller ingen garanti for, at han ikke ville blive udleveret til tortur eller dødsstraf, siger Josephine Fock til Ekstra Bladet.

Derudover peger hun på, at det er på tide, at offentligheden får at vide, hvad der er op og ned i sagen, og derfor har hun kaldt til et åbent samråd.

Alternativets retsordfører har indtil videre stillet seks spørgsmål til ministeren. Heriblandt:

- Vil ministeren redegøre for, om ministeren eller ministeriet i forbindelse med USA's brug af dansk luftrum og lufthavn med flyet med registreringsnummer N977GA i juni 2013 har eller havde kendskab til flyets mission, jf. artiklen ”USA sendte fly til Danmark for at hapse Snowden” fra www.denfri.dk den 24. januar 2016?

Se også: Drømmen: Fru Fock, for en kort bemærkning

- Hvilke drøftelser har regeringen og relevante ministerier haft vedrørende et samarbejde med USA om at pågribe, arrestere og/eller udlevere Edward Snowden, og har den danske stat indgået i eller indvilliget i at indgå i nogen form for samarbejde om dette?

Der er endnu ikke fastsat en dato for samrådet med Søren Pind.

Medie: Her er beviset
Baggrunden for samrådet er en artikel skrevet af Peter Kofoed på hjemmesiden denfri.dk.

Ved hjælp af en aktindsigt mener, aktivisten og journalisten, at Danmark havde andre planer med den eftersøgte amerikaner.

Se også: Edward Snowden: Lars Løkke har en hemmelighed

Mediets dokumenter viser, at Danmark i sommeren 2013 gav de amerikanske myndigheder tilladelse til at lade et fly med registreringsnummeret N977GA - et såkaldt Gulfstream Aerospace V - stå i Kastrup.

Det er endnu ikke bekræftet, hvad flyets formål i Danmark var, men Snowden selv og de britiske medie The Register mener altså, at det stod klar til at 'kidnappe' ham og sende ham tilbage til USA.

Snowden: Løkke har en hemmelighed
Men de nye oplysninger fik alligevel Edward Snowden til at reagere.

Omdrejningspunktet for det hemmelige pip er et Lars Løkke citat tilbage i november 2015.

Her afviste statsministeren et forslag fra Enhedslisten og Alternativet om, at Danmark skulle lave en særlov, der ville tilbyde Edward Snowden opholdstilladelse.

Til det sagde Lars Løkke:

Se også: Edward Snowden: Islamisk Stats mystiske kode er ren nonsens

- Det kommer regeringen ikke til at stemme for. Han er eftersøgt for en række lovovertrædelser. Det er, hvad han er. Vi har de asylregler, vi har i Danmark, så hvis Snowden kommer til Danmark, så kan han indgive en asylbegæring, siger statsministeren.

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få en kommentar for justitsminister Søren Pind, ligesom Statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke ønsker sig at udtale sig til Ekstra Bladet.

Det er aktivisten Peter Kofoed, der har søgt aktindsigten. Hele afgørelsen og aktindsigten kan findes her.

46 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere