Pinsefred til hellige krigere

Justitsministeriet: Lange udsigter til at hjemvendte Syrien-krigere (måske) kan straffes for landsforræderi

Jeg bliver jo nødt til at have respekt for den måde, man arbejder på i Straffelovrådet, erkender Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling
Jeg bliver jo nødt til at have respekt for den måde, man arbejder på i Straffelovrådet, erkender Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling

Justitsminister Mette Frederiksen (S) ønsker hurtigst muligt hjemvendte islamistiske krigere straffet for landsforræderi. Men det bliver ikke på denne side af pinse.

Det har nemlig lange udsigter før en af de cirka 50 hjemvendte krigere, som PET kender til - måske - bliver stillet for en dansk domstol anklaget for landsforræderi.

Dansk politik Syrien-krigere skal kunne dømmes for landsforræderi

Trods justitsministerens bastante udmeldinger - og udtalte frygt for at hjemvendte ekstremister begår terror i Danmark - kan hendes eget ministeriums Straffelovrådet nemlig tidligst i maj afklare, om ISIS-krigerne kan straffes som landsforrædere.

- Er det hurtigt nok?

- Jeg bliver jo nødt til at have respekt for den måde, man arbejder på i Straffelovrådet. Jeg har også forståelse for, at det ikke er noget helt let spørgsmål. Så hvis de siger til mig, at det først kan blive til maj, så må jeg have respekt for det, siger Mette Frederiksen.

- Hvad mener du, man som Syrien-kriger skal gøre for at blive straffet for at være landsforræder?

- Jeg har ikke nogen holdninger til, hvad man skal gøre. Jeg synes, man skal lade være med at rejse dertil. Enhver skal lade være med at tilslutte sig Islamisk Stat.

Dansk politik Politisk flertal freder omstridt moské i Aarhus

- Skal man skyde efter et dansk F16-fly, før man er landsforræder?

- Landsforræder-begrebet går noget videre end det at skyde efter en dansk soldat. Det er i mine øjne helt åbenlyst landsforræderi. Men også hvis man aktivt bistår fjenden, og hvis man er med til på forskellig vis at kæmpe mod danske styrker - og det, vi gør for den irakiske regering i Irak. Det, synes jeg, er landsforræderi.

- Hvad hvis man kæmper mod Assad (Syriens præsident, der er kendt som en brutal diktator, red.)?

- Så er vi ovre i en anden diskussion. Det er en relativt kompliceret debat. Og derfor har vi bedt Straffelovrådet om at afdække det her spørgsmål.

- De borgerlige ønskede jo det her undersøgt allerede i oktober sidste år. Hvad har foranlediget denne her kovending?

- Der er ikke tale om en kovending. Det var til diskussion i oktober, om vi skulle udsende F16-fly til koalitionen mod Islamisk Stat. Så sagde den daværende justitsminister ved samme lejlighed, at vi gerne ville afdække spørgsmålet om landsforræderi ved Straffelovrådet - og jeg vil nu fremrykke det arbejde.

Politik Syrien-krigere skal retsforfølges nu

- Søren Pind (V) har foreslået, at man allerede nu prøver at få dømt Syrien-krigere som landsforrædere. Der er ingen grund til, at anklagemyndigheden venter?

- Man skal huske tredelingen af magten. Der er hverken os politikere, der dømmer eller rejser sager. Det er anklagemyndigheden.

- Har Justitsministeriet ikke indflydelse på anklagemyndigheden?

- Jo, men der skal rigtig meget til, før man som politiker skal gå ind i konkrete straffeforhold. Det er anklagemyndighedens ansvar. Vi skal passe på, at vi ikke taber hovedet.

0 kommentarer
Vis kommentarer