Pisk til ledige giver forsikringsselskaber kronede dage

- Jeg forstå godt, hvorfor Enhedslisten siger skrot kommissionens arbejde, siger professor, som mener de lækkede modeller fra Dagpengekommissionen er skidt nyt for det offentlige dagpengesystem

Ingen gider stå i arbejdsløshedskøen uden penge på lommen, derfor tegnes der stadig flere private forsikringer i takt med, at vilkårene i dagpengesystemet bliver dårligere (Foto: AP)
Ingen gider stå i arbejdsløshedskøen uden penge på lommen, derfor tegnes der stadig flere private forsikringer i takt med, at vilkårene i dagpengesystemet bliver dårligere (Foto: AP)

Den længe ventede Dagpengekommission barsler ifølge Politiken med tre modeller for fremtidens dagpenge.

De er forskellige, men har dog det til fælles, at den arbejdsløse vil få færre penge udbetalt hver måned. På den måde vil kommissionen finde penge til at gøre dagpengeperioden enten længere eller/og gøre det lettere at optjene ret til at modtage ydelsen.

Dertil kommer, at fagbevægelsen ifølge dagbladet er klar til at føje arbejdsgiverne og straffe nyuddannede økonomisk ved at give dem en lavede udbetaling end folk, som har været i gang på jobmarkedet en længere periode.

Se også: DF: Flere penge til dagpenge

Se også: A-kasser giver dagpenge-løsninger tommelfingeren nedad

Se også: Lækket rapport: Dagpengebeløb skal sænkes

Men hvis kommissionen får held til at sænke dagpengeydelsen, så vil det være det kaste gift ud for dagpengesystemet, som vi kender det, påpeger Aalborg-professor Henning Jørgensen.

- Med de tre modeller, så vil der være sikkerhed for, at flere tegne private arbejdsløshedsforsikringer. Så er der jo ikke nogen forbedringer, så er det - efter min opfattelse - forringelser, siger han.

Henning Jørgensen understreger i samme åndedrag, at de lækkede modeller i høj grad ligner foreløbige mellemregninger, inden kommissionen når sin endelige anbefaling.

Skrot
- Skal vi frygte flere tager en privat forsikring?

- Ja, det skal man da. Det kan underminere legitimiteten af det offentlige dagpengesystem. Derfor skal politikerne tænke sig meget om.

- Jeg forstå godt, hvorfor Enhedslisten siger skrot kommissionens arbejde. Det er ikke det afsæt, der kan betyde, at vi får noget ud af det.

- Du siger legitimiteten er presset, hvad mener du?

- Hvis folk ikke vil slutte sig til det offentlige dagpengesystem, så har de et problem. Det er et forsikringsystem. Det er hjælp til selvhjælp. Det er et liberalt princip, der ligger bag vores dagpengesystem. Og det vil blive undergravet, hvis flere tegner private forsikringer.

- Men er det ikke bare godt, så får folk en større indtægt, hvis de skulle blive arbejdsløse?

- Nej, for de private forsikringer, man kan tegner, er skruet sådan sammen, at man først kan få dem udbetalt efter seks måneder eller mere. Og det kan også være svært at få pengene. Så der er mange problemer med de private.

- Folk føler sig utrygge, og det er den utryghed som et reform forslag kunne gøre noget ved, men det får vi måske ikke at se med det som, der lægges op til med kommissionens betænkning.

- Så du er ikke i tvivl om, at flere vil droppe dagpengesystemet, hvis de her forslag bliver til virkelighed i den ene eller anden form?

- Ja, det tror jeg desværre.

Hos brancheorganisationen Forsikring & Pension er man da heller ikke blege for at erkende, at stramninger i dagpengesatserne giver kunder i butikken.

Gode penge
De seneste otte år har 100.000 danskere nemlig tegnet private ledighedsforsikringer, så 180.000 danskere i dag har en privat ledighedsforsikring.

Det betyder, at forsikringsselskabernes indtjening på præmier har rundet 400 mio. kroner om året.

- Det er en naturlig udvikling, at det offentlige tilbud – i dette tilfælde a-kassen – bliver suppleret med en privat ledighedsforsikring. Så jeg er enig i, at hvis nogen af de modeller, der ligger i kortene, bliver realiseret, så kan man godt forestille sig, at efterspørgslen efter de her forsikringer stiger, siger underdirektør Jan V. Hansen.

- Og det er I vel ikke kede af?

- Vi synes, det er en naturlig udvikling at forsikrings- og pensionsbranchen i fællesskab med det offentlige udbygger velfærden.

- Så er dine medlemmer ligefrem glade for udsigten til flere kunder i butikken?

- Vi er glade for at kunne hjælpe med at udbygge velfærdssamfundet og tilbyde forsikringsydelser.

Behovet er der
- Så med andre ord, når dagpenge falder, så får folk lyst til at tegne forsikring?

- De får i hvert fald mere behov for det.

- Er I ikke med til at undergrave den offentlige arbejdsløshedsforsikring?

- Nej, vi supplerer den. Vi bygger ovenpå.

- Men hvis andelen af danskere, som har en privat forsikring bliver ved med at stige, så kan det vel være, at der en dag ikke længere er råd til, at det kan løbe rundt?

- Nej, for de fleste lønforsikringer forudsætter, at man er medlem af en a-kasse. Der findes undtagelser, men man skal som hovedregel være medlem af en a-kasse, forklarer Jan V. Hansen.

 

33 kommentarer
Vis kommentarer