Politiet midt under Tibet-sagen: Alle lydfiler skal slettes

Blot en måned efter at være blevet pålagt at udlevere afgørende lydfiler, ændrede Rigspolitiet praksis

Alle lydoptagelser af politiets radiokommunikation skal automatisk slettes efter seks måneder.

Sådan lød beskeden fra Rigspolitiet til Københavns Politi, blot en måned efter, at politiet i 2015 var blevet tvunget til at fremlægge flere år gamle lydfiler, der trak tæppet væk under myndighedernes hidtidige forklaringer i det, der herefter blev kendt som Tibetsagen.

Det kan radioprogrammet P1 Orientering i dag fortælle.

Indtil da havde myndighederne i næsten tre år benægtet, at menige betjente havde fået ordre om ulovligt at tage tibetanske flag fra fredelige demonstranter eller på anden måde forhindre dem i at blive set under det kinesiske præsidentbesøg i København i 2012.

'Tag flaget fra dem'
At det ikke var sandt kom først frem, da Østre Landsret i slutningen af april 2015 pålagde politiet at udlevere lydfiler med politiets radiokommunikation.

'Tag flaget fra dem, kom', lød ordren bl.a. på den nu velkendte optagelse, og herefter begyndte Tibetsagen for alvor at rulle.

- Det er jo sådan set den optagelse, der er afgørende for, at hele sagen bliver rejst, siger Claus Bonnez, der var advokat for Tibet-demonstranterne, til P1 Orientering.

Efter lydoptagelsen kom frem i lyset besluttede daværende justitsminister Søren Pind (V) at nedsætte en undersøgelseskommission til at kulegrave sagen.

Ingen kommission
Og hvis Rigspolitiets nye slettekrav havde været gældende dengang, 'så havde der ikke været nedsat nogen Tibetkommission', siger demonstranternes advokaten.

På det tidspunkt fandtes de næsten tre år gamle lydfiler stadig, fordi Københavns Politi indtil da skulle gemme betjentenes samtaler med kommandocentralen (KSN) i mindst tre år og i praksis gemte dem i længere tid.

Men kort efter befalede Rigspolitiet altså i juni 2015, at lydoptagelser fremover skulle slettes automatisk efter seks måneder. Det fremgår af dokumenter, som P1 Orientering har fået aktindsigt i.

Vil skjule noget
Tidligere hundeleder i Københavns Politi, Henning Dahl, der før sommerferien stod frem i P1 Orientering og fortalte, hvordan han og hans kolleger allerede i 2002 'snød' demonstranter og forhindrede dem i at blive set af kinesiske delegationer, er kritisk overfor Rigspolitiets nye slettekrav.

- Ved at indføre en sådan regel på seks måneder, så efterlader man mistanke om, at det er fordi, at man vil skjule noget, at man vil slette det så tidligt, siger Henning Dahl.

Han og flere andre betjente mener, at de nye slettekrav fratager dem muligheden for at dokumentere, at de blot har gjort det, ledelsen har givet dem besked på. Derfor er de nye krav ikke en fordel for politiet og slet ikke for betjentene på gaden, mener han.

Derfor skulle de slettes
Rigspolitiet oplyser i dag til P1 Orientering, at man i 2015 ændrede slettereglerne af tre hensyn: Standardisering, dokumentationsbehov og beskyttelse af persondata.

- Der vurderede vi på det tidspunkt, at seks måneder var tilstrækkeligt, siger Rigspolitiets koncernstyringsdirektør, Thomas Østrup Møller.

Rigspolitiet oplyser samtidig, at man nu midlertidigt har suspenderet reglen om automatisk sletning af lydfiler efter seks måneder.

82 kommentarer
Vis kommentarer