Politiformand om grænsehjælp: Hjemmeværnet er ikke nok

Hjælp fra Hjemmeværnet ved grænsen er godt, men ikke nok, siger formand for betjentenes fagforening

(Foto: René Schütze)
(Foto: René Schütze)

Justitsminister Søren Pinds (V) sender Hjemmeværnet til grænsen for at aflaste politiet, men hjælpen kan ikke gøre kål på nedprioriteret narko og opsparet overarbejde.

Det siger formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, der ser initiativet med 125 årsværk fra Hjemmeværnet og 40 mindre årsværk fra politikredsene ved grænsen som et godt 'startskud'.

- Det kan ikke løse alle problemer, og vi har jo 1000 mand, som kan gå derhjemme i et år på grund af overarbejde, så det siger sig selv, at det ikke er nok.

- Narko og færdsel kan blive nedprioriteret, fordi der generelt er 600 færre mand i dag, og det er vigtigt, at vi undgår flere skilsmisser og opsigelser end vi allerede har haft på grund af presset, siger Claus Oxfeldt til Ekstra Bladet.

Søren Pind (Foto: Jens Henrik Daugaard) Dansk politik Sheriffen skyder med løst krudt: Betjente fjernes fra nattelivet

Tidobling af grænsebetjente
Der bliver brugt omkring 500 såkaldte årsværk i dansk politi på grænsekontrol. Før regeringen indførte den midlertidige kontrol blev der brugt omkring 50 årsværk.

Antallet af betjente ved grænsen er næsten tidoblet siden januar, og nu kan politiet så bruge 165 årsværk på at bekæmpe kriminalitet hjemme i kredsene i stedet for.

Der bruges dog stadig omkring 200 årsværk i politiet på at bevogte terrormål, og her har Søren Pind ikke lagt op til færre folk.

Militæret til terrormål
Dansk Folkeparti kalder hjemmeværnet ved grænsen for et skridt i den rigtige retning, men så også gerne, at man brugte militæret til at bevogte terrormål.

- Man kan sagtens gøre brug af de gode folk i forsvaret til bevogtning, så det kan give lidt luft til politiet, som må nedprioritere narko, indbrud og i nogle tilfælde vold, siger retsordfører Peter Kofod til Ekstra Bladet.

En del af den udstationerede politistyrke arbejder midlertidigt med grænsekontrol. Foto:  ERNST VAN NORDE Samfund Nu skal pensionister give dig fartbøder

Flere politi-elever
Søren Pind lagde også op til på et pressemøde, at øge optaget med omkring 50 elever på politiskolen i år, så der samlet optages 600 nye elever. Det vækker både glæde og krav fra politiforbundet.

- Jeg regner med, at når de åbner den anden politiskole i det vestlige Danmark, så har de også fuldt optag, det vil sige 600 elever, så der kommer 1200 i alt, siger Claus Oxfeldt.

For at tage presset af politiet er det ifølge justitsministeren slut med betjente i politiets fotofælder fra nytår. Så skal andre faggrupper i stedet blitze fartglade danskere.

Politiforbundet er klar til at acceptere forslaget, men det er ikke groet i deres have.

- Vi kan ikke stampe flere betjente op af jorden på kort tid, så derfor er vi nødt til at tænke alternativt, men jeg er da en smule ærgerlig over, at ingen har lyttet til os i årevis om, at dansk politi var for sårbart, siger Oxfeldt.

- Der er smadret for mere, end hvad jeg tjener på et år, lyder det fra vaskeriets ejer, der nu må dreje nøglen om. Foto: Philip Davali Krimi Drengebande hærger: Smadrede vaskeri så det må lukke

1 af 2 Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt. Foto: Jakob Boserup.
2 af 2 (Foto: René Schütze)
95 kommentarer
Vis kommentarer