Politiker efter voldsomme trusler: Sover med køkkenkniv under madrassen

Annika Smith fra SF har fået sms-beskeder, hvor der står, at hun 'burde snittes i stykker og brændes over et bål'. Det har fået hende til at tage sine forholdsregler

Annika Smith (pr-foto)
Annika Smith (pr-foto)

SF'eren Annika Smith har i høj grad oplevet de voldsomme konsekvenser, det kan have at være en offentligt kendt politiker.

Ekstra Bladet har tidligere sat fokus på trusler og chikane, som en række fremtrædende politikere - bl.a. Johanne Schmidt-Nielsen og Özlem Cekic - har oplevet. Nu står Annika Smith frem og fortæller om sine erfaringer med politisk motiverede trusler.

Özlem Cekic chatter med Ekstra Bladets læsere kl. 12.00 (Foto: Jakob Jørgensen) Dansk politik Chat uden filter: 'Jeg kender din adresse, Özlem'

Sammen med Astrid Krag (S), Zenia Stampe (R) og Özlem Cekic (SF) bryder Johanne Schmidt-Nielsen (EL) tavsheden og fremlægger en række af de trusler og ubehageligheder, de må finde sig i. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Dansk politik Hadsk besked til Johanne: 'Må du dø af brystkræft'

Politik De rystende beskeder som politikere får

Og det er voldsomme sager, det tidligere medlem af Folketinget og SF's landsledelse har været udsat for:

'Bitch. Gid Breivik var her, så han ku ordne dig. Du burde snittes i stykker og brændes over et bål'

I et  blog-indlæg  på Jyllands-Postens hjemmeside fortæller Annika Smith om beskeder som denne, der af og til tikker ind på hendes mobiltelefon i de sene aftentimer.

'Fordi jeg er aktiv SF’er. Og fordi jeg jævnligt ytrer min mening. Afsenderne er altid anonyme. Men jeg antager, naturligt nok, at de er at finde på Danmarks radikaliserede højrefløj,' forklarer Annika Smith i blog-indlægget.


I DR-programmet 'Ti stille kvinde' står en række prominente politikere frem og fortæller om deres oplevelser med trusler og chikane - nu står SF'eren Annika Smith frem med sine oplevelser. 

Ligger vågen om natten
De voldsomme trusler har fået Annika Smith til at tage sine forholdsregler:

'I de perioder, hvor jeg har været værst ramt af trusler eller chikanerier, har jeg ikke turdet være hjemme alene i min lejlighed og har måttet overnatte hos venner. Jeg har også, i den sværeste stund, sovet med en køkkenkniv under madrassen og ligget vågen natten igennem - lyttende efter, om fodtrin på trappen fortsatte videre op til næste sal, eller stoppede ved min dør', skriver hun.

Ikke lavet af stål
Annika Smith fortæller til Ekstra Bladet, at det aldrig er lykkedes hende at finde frem til, hvem der står bag de voldsomme beskeder.

I det hele taget har truslerne og chikanen fået SF'eren til at overveje, om omkostningerne ved at være politisk aktiv er for store.

- Ikke mindst af hensyn til min familie, som bliver nervøse på mine vegne, og som netop stiller spørgsmålet, om det er det værd.

- Det er godt og nødvendigt, at folk går ind i politik og kæmper fredeligt og i dialog for det samfund, de ønsker - uanset hvilken partifarve de har. Men de skal kunne gøre det uden at ligge søvnløse af angst om natten. Det er ret fundamentalt. De er jo helt almindelige mennesker. De er ikke lavet af stål.

Problem for demokratiet
- Jeg synes, at det er et problem for demokratiet. Hvis vi truer hinanden til at tie stille, er der jo ikke noget demokrati tilbage. Så har vi alle tabt, siger Annika Smith til Ekstra Bladet.

SF'eren slår dog fast, at hun ikke har tænkt sig droppe politik som følge af truslerne og chikanen.

- Det er ikke noget, der holder mig tilbage. Jeg holder fast på min ret til at udtrykke mine meninger og minder mig selv om, at f.eks. Pia Kjærsgaards frihed til at udtale sig også sikrer min frihed til at udtale mig - og omvendt. Den politiske bredde - og også den kønsmæssige - synes jeg, er værd at kæmpe videre for, siger hun.