Annonce:
Annonce:

Politiker om vaccine-salg: - Sindssyg dårlig handel

Enhedslisten vil have undersøgt statens salg af vaccineproduktionen 

Annonce:
Følg Politik

I 2011 lykkedes det for de hollandske politikere at sælge landets vaccinefabrik for knap 600 mio. kr. Fem år efter formåede de danske kollegaer på Christiansborg kun at kradse 15 mio. kr. ind for vaccineproduktionen på Statens Serum Institut.

Det er på trods af, at fortrolige dokumenter, Ekstra Bladet er i besiddelse af, afslører, at den hollandske og danske produktion havde flere ligheder, og at konsulenthuset PwC har vurderet, at vaccineproduktionen herhjemme havde værdier for over en halv milliard kroner, og at salgsprisen derfor burde ligge på 285 mio. kr.   

Hemmelige dokumenter afslører: Sharia-sheik fik 270 mio. kr. i rabat

Annonce:

Enhedslisten sundhedsordfører Stine Brix mener nu, at salget af vaccineproduktionen skal kigges efter i sømmene. Hun har flere gange efterlyst at se de fortrolige dokumenter med værdiansættelsen af vaccinefabrikken , Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, men har fået afslag: 

- Den her sag bør uden tvivl undersøges nærmere. Der er jo noget ,der tyder på, at de ministre, der har siddet med de her ting, ikke har gjort deres arbejde godt nok. Det er præcis den samme kritik, der også var med DONG, hvor man også lavede en sindssyg dårlig handel. 

- Og i sidste ende er det jo skatteborgerne, der går glip af nogle penge, når man sælger ud af de her ting og får for lidt for dem.

Enhedslisten har allerede kaldt sundhedsministeren i samråd og vil nu se på, hvilke muligheder det er for ellers at få undersøgt forløbet med salget.

Dårlig købmandskab

Formanden for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF) vil nu afvente en række spørgsmål, hun har stillet til sundhedsministeren:

Annonce:

- Jeg afventer de spørgsmål, jeg har stillet til ministeren. Og det er jo spændende, om der er noget, vi ikke har set. Kommer der noget, som vi siger, at det burde vi have vidst? Så skal der en undersøgelse til.

- Der er alle de her spørgsmålstegn i luften. Kunne vi have fået mere? Kunne vi have gjort det på en anden måde? Har vi fået alting at vide? Og hvorfor gik det, som det gik? Alle spørgsmål skal besvares, og det håber jeg selvfølgelig, at ministeren vil, siger hun.

Hos SF mener sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF), at den danske handel er udtryk for rigtig dårlig købmandskab:

- PwC skønner, at der er næsten 200 millioner mere at tjene, end det der rent faktisk bliver tjent. Det lyder ikke som en god handel.

Annonce:

- Jeg er meget irriteret over den her sag, fordi det er så åbenlyst, at man nærmest har foræret det hele væk. Der er så mange spørgsmål at stille til det her salg, så jeg tror ikke, at det sidste ord er sagt i den her sag. Vi kan kun kan løfte pegefingre nu, men det bringer jo desværre ikke vaccine-produktionen tilbage på danske hænder. Jeg synes, at man skal udtale kritik, når der er grund til at gøre det, og det er der desværre i allerhøjeste grad noget der tyder på, at der er i den her sag, men det gør ikke salget ugjort. Og det er faktisk det, jeg synes er værst – altså, at det ikke kan gøres om.

Flemming Møller Mortensen(S) mener, at salget af statens vaccinefabrik er kørt helt efter bogen (FOTO: POLFOTO)
Flemming Møller Mortensen(S) mener, at salget af statens vaccinefabrik er kørt helt efter bogen (FOTO: POLFOTO)
 

Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen mener derimod, at salget er kørt lige efter bogen:

– Mit indtryk er klart, at der har været en meget åben proces, og at der har været mulighed for at stille alle de spørgsmål, man har haft.

Ville du gerne have haft set rapporten med vurderingen?

– Nej jeg har ikke manglet noget. 

Kan du forstå, hvis borgerne undrer sig over, at staten sælger en vaccinefabrik for 15 mio. kr, når den er vurderet til 285 mio. kr:

– Det kan jeg sagtens forstå, at nogen undrer sig over, men jeg har en fuld forståelse for, at salget måtte laves, og den vurdering, der er lavet, har så ikke været den rigtige. Den rigtige pris er den, man har fået. Der er jo ikke nogen, der sælger en virksomhed til et billigere beløb, end det man kan få for den. 

Uhensigtsmæssigt

Annonce:

Hos  et af regeringspartierne, Venstre, mener sundhedsordfører for regeringspartiet Venstre, Jane Heitmann, at det ikke er hensigtsmæssigt, at sundhedsudvalget ikke har fået mulighed for at se værdiansættelsen fra PwC:

Nej, den har jo netop været hemmeligholdt og er ikke blevet delt med jer sundhedsordførere. Hvad synes du om det?

– Umiddelbart har jeg ikke nogen kommentarer. Det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt, hvis der er oplysninger, der er holdt hemmelige, men derudover har jeg ikke nogen kommentarer, udover at du er velkommen til at sende rapporten til mig, siger hun.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann(V) har taget initiativ til at sundhedsudvalgets medlemmer kan se en fortrolig rapport om værdiansættelsen af statens vaccineproduktion.
Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann(V) har taget initiativ til at sundhedsudvalgets medlemmer kan se en fortrolig rapport om værdiansættelsen af statens vaccineproduktion.
 

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann(V) skriver i et skriftligt svar til Ekstra Bladet om salget:

- Som fungerende sundhedsminister har jeg fået oplyst af mit ministerium, at det i sin tid blev skønnet, at salgsprisen kunne ligge mellem 0 og 285 mio. kr., og at PwC udtrykte forbehold for, om det overhovedet var muligt at finde en køber.

Ministeren har nu taget initiativ til , at man nu vil lægge de fortrolige oplysninger om værdiansættelsen frem for sundhedsudvalget medlemmer:

Annonce:

– Nu hvor salgsprocessen er slut, har jeg umiddelbart den indstilling, at Sundheds- og Ældreudvalget skal have mulighed for at læse rapporten. Jeg vil derfor bede Sundhedsministeriet tage de fornødne sagsskridt, så medlemmerne kan læse rapporten, sådan som de var stillet i udsigt af den daværende socialdemokratiske sundhedsminister Nick Hækkerup tilbage i 2014’ skriver hun i et skriftligt svar.


Svar til alle

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: