Politikere efter stenkast på motorvej: Lad os lige spise brød til

Det er langt fra første gang, at stenkast på motorvejen har været ved at koste menneskeliv. Alligevel mener flere politikere, at afskærmninger vil give en falsk tryghed

Det er hegn som disse på motorvejsbroer i USA, politikerne ikke vil have i Danmark. (Privatfoto)
Det er hegn som disse på motorvejsbroer i USA, politikerne ikke vil have i Danmark. (Privatfoto)
Følg Politik

Siden 2013 er der registreret mindst 10 tilfælde af livsfarlige stenkast på de mange motorveje landet over.

Søndag morgen kostede det en 33-årige mor livet, da en 30 kilo tung betonklods ramte bilens forrude fra en motorvejsbro ved Odense. Hendes mand og 5-årige søn overlevede.

Flere steder i udlandet er den slags overgange og broer indkapslet i trådnet. I nogle tilfælde for at forhindre selvmord, men i andre tilfælde for at forhindre stenkast som disse.

Mor blev dræbt af flise: Familie kører hjem med femårig

Alligevel tøver DF, Venstre og Liberal Alliance med at indføre lignende tiltag i Danmark. Det fortæller de til Ekstra Bladet.

- Bare fordi, der har været en hændelse, der er dybt tragisk, er det ikke en løsning bare at bruge en masse penge. Vi politikere er nødt til at vurdere, om vores økonomiske indsatser kan gøre en reel forskel, og det mener jeg ikke, det kan her, siger Villum Christensen, trafikordfører for Liberal Alliance.

Ramt af træstamme smidt fra bro: Jeg kunne være blevet dræbt

Psykopater i vejkanten
Den holdning deler Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti.

- Det vil være helt forfærdeligt, hvis vi skal til at sætte hegn op ved samtlige motorvejsbroer i hele landet. Der er jo flere hundrede. Det vil både koste mange penge og se grimt ud, siger Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen til Ekstra Bladet.

- Hvad kan man ellers gøre?

- Vi gør alt, hvad vi kan for at trafiksikre vores veje, men der kan jo også stå en psykopat i vejkanten, og skal vi så også sætte hegn op der, undrer Kim Christiansen sig.

Flere biler ramt af genstande på veje før drab

- Tidligere på året skete en lignende hændelse, hvor en familie på fire blev ramt af en 30 kilo tung betonflise. Er det ikke bare at vente på, at det sker igen, hvis der ikke bliver grebet ind?

- Det er håbløst at sige, at vi via fysiske foranstaltninger kan stoppe det her. Man kan ikke forhindre, at personer, der er så afstumpede, kan forhindres i at gøre det, og vi kan ikke bygge os ud af det. Det giver blot en falsk tryghed, fortæller Kristian Pihl Lorentzen (V) og fortsætter;

- Politiet må tage stilling til, om vi eventuelt skal sætte overvågning op, men ind til videre har de ikke anbefalet det. Når politiet fanger forbryderne, skal de straffe dem hårdt, for en hård straf vil  have en præventiv effekt, fortæller han.

Dybt chokeret tv-vært: Udlover dusør i sag om dræbende stenkast

Partierne mødes fredag
Transportminister Hans Christian Schmidt (V) oplyser i en sms til Ekstra Bladet, at han senere på ugen vil indkalde trafikordførerne og diskutere mulige løsninger.

- Det er naturligvis relevant at se på, om det er muligt at forhindre gentagelser af den slags uhyrlige hændelser. På fredag mødes jeg med ordførerne fra de andre partier og her vil jeg drøfte spørgsmålet med dem, skriver ministeren i beskeden.

Hos Vejdirektoratet er medarbejderne chokerede over søndagens hændelse, fortæller områdechef Erik Stoklund Larsen:

- Vi tager det hele meget alvorligt, for det er praktisk talt umuligt at forudse, hvor og hvornår det vil ske.

Heller ikke de mener, at et hegn eller anden form for afskærmning er en holdbar løsning.

- Vi kan ikke hegne os ude af problemerne. Når man er så bevidst om at gøre sådan noget, så gør man nok alt, hvad kan for at forcere et eventuelt hegn, lyder det fra Erik Stoklund Larsen.

OVERBLIK: Genstande kastes ned i trafikken fra broer

En 30 kilo tung sten, der blev kastet ned fra en motorvejsbro ved Odense, dræbte søndag en 33-årig tysk turist.

Episoden er hverken det første eller seneste eksempel på, at tunge genstande kastes fra broer ned på biler.

Her er et overblik over nogle af de tidligere tilfælde af farlige situationer som følge af ting, der er blevet kastet ned fra broer over trafikken:

* 19. juli 2003: To biler bliver ramt, da tunge betonstykker kastes ned på motorvejen ved Lellinge vest for Køge. En af bilisternes bil blev ramt af en 7,2 kilo tung betonflise.

* Juni 2006: Fire unge fynboer får fængselsstraf efter, at de har kastet sten og store betonblokke mod biler på en motorvej syd for Odense.

* 27. april 2008: En 17-årig dreng får beskadiget sin milt, da han på passagersædet i en bil rammes af sten, der bliver kastet fra en gangbro ved afkørsel 50 på motorvej E20 ved Odense.

* Politiet oplyser i den forbindelse, at tre personer et halvt år tidligere er blevet fængslet for at smide sten ned på motorvejen fra en bro.

* 18. januar 2009: En kvindelig bilist slipper uskadt, da en sten kastes ned og smadrer forruden på hendes bil. Det sker i det sydøstlige Odense.

* 6. november 2010: En patruljevogn rammes af en større knækflise, der bliver kastet ned fra en gangbro i Brabrand ved Aarhus.

* 12. marts 2011: En to kilo tung betonsten knuser forruden på en anden patruljebil og rammer en betjent i benet ved samme gangbro i Brabrand.

* 31. januar 2016: En bil med en tysk turist bliver ramt af en sten, der kastes ned fra en motorvejsbro. Ingen kommer til skade.

* Samme aften bliver en betonflise kastet ned over en familiebil samme sted. Moren i bilen får en hovedskade, mens børnene og faren slipper uden skader. Begge hændelser fandt sted ved motorvejsbroen Langesøvej på Fynske Motorvej.

* 29. februar 2016: Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi smider en gruppe unge drenge en metalplade fra en motorvejsbro nær Ringsted. Pladen rammer en bil og forsager en 70 centimeter lang flænge. Ingen kommer til skade.

* 18. august 2016: En to til tre meter lang træstamme kastes ned fra samme bro mellem Blommenlyst og Vissenbjerg. En bil bliver ramt. Føreren slipper uden skrammer.

* 20. august 2016: En 30 kilo tung sten kastes ned på ringvejen ved Seden nordøst for Odense. Bilisten slipper for skrammer.

* 21. august 2016: En 33-årig tysk mor omkommer, da blandt andet en 30 og 9,5 kilo tung sten kastes ned fra motorvejsbroen ved Langesøvej. Hendes 36-årige mand kommer alvorligt til skade, mens deres femårige søn er uskadt.

* 22. august 2016: Ifølge lokalpolitiet i Silkeborg kaster seks unge i 16-års-alderen blandt andet tre sten på mellem otte og ti kilo efter en vagtbil på den lukkede motorvej ved Silkeborg omkring midnat til 22. august.

Kilder: TV2 Fyn, TV2, Ritzau.

Hør reaktioner fra beboere i nærheden af motorvejsbroen i Odense, hvor en betonklods blev kastet ned fra og dræbte en 33-årig kvinde. Video: Jonas Olufsen

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+