52 millioner kroner i julegave.
Hvem kunne ikke drømme om at få det, men det er, hvad politikere fra syv af Folketingets ni partier er blevet enige om, erfarer Ekstra Bladet.
De syv partier vil øge partistøtten til Folketingets partier med ca. 52 millioner kroner fra 1. januar 2017.
Det sker for at få de samme partier til at ændre den lov, der i øjeblikket forhindrer partier i at indkalde suppleanter, hvis folketingsmedlemmer fra små partier skulle blive ministre.
K glemte loven
Da det på Venstres landsmøde i Herning for en uge siden blev kendt, at statsminister Lars Løkke Rasmussen går efter at danne en treparti-regering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Konservative, begyndte de konservative at tale om, at de ville indkalde suppleanter for de folketingsmedlemmer, der skulle være ministre.
Konservative havde bare i skyndingen glemt, at partiet selv i 2005 var med til at stemme for en lov, der forhindrer partier i at indkalde suppleanter, når de afgiver folketingsmedlemmer til ministerholdet.
Venstre været kreativ
Derfor har der de seneste dage været tænkt meget kreativt i specielt Venstre for at finde en løsning på problemet.
Indtil for få dage siden afviste Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, at man kunne ændre loven, mens Venstre lurepassede.
Det sagde S
- Vi har ikke tænkt os, at der skal laves om på orlovsreglerne. Vi har nogle orlovsregler, der fungerer i forhold til barsel og andre sager, og vi har ingen ambitioner om at lave om på det, sagde Socialdemokratiets medlem af Folketingets Præsidum, Henrik Dam Kristensen til TV2.
Han argumenterede for, at eksempelvis de konservative ville kunne optimere deres indflydelse, hvis de pludselig gik fra seks til ni medlemmer – altså hvis partiet får tre ministre.
- Det er rigtigt, at du kun har seks medlemmer af Folketinget, men du har ni personer (altså inklusiv tre ministre, red.), der arbejder for partiets politik, lød forklaringen fra Henrik Dam Kristensen for få dage siden.
Enhedslisten ikke med
Ekstra Bladet er i besiddelse af en kopi af aftalen, hvoraf det fremgår at otte partier er med i aftalen, mens Dansk Folkeparti har sagt nej.
Enhedslisten finanspolitiske ordfører Pelle Dragsted undrer sig over, at partiet står som en del af aftalen.
- Vi har længe sagt, at vi ville overveje at indkalde suppleanter, men vi vil overhovedet ikke være med til at øge tilskuddet til partierne, som denne aftale går ud på, siger Pelle Dragsted til Ekstra Bladet.
Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen og Venstres gruppeformand Søren Gade via sms, men de er endnu ikke vendt tilbage.