Politikere: Hvorfor kan der ikke bo flygtninge her?

Teltby i Saudi-Arabien kan rumme tre millioner pilgrimme. Men åbenbart ikke en eneste flygtning fra Syrien

Teltbyen ved Mina nær Mekka i Saudi-Arabien. (Foto: Wiki Commons)
Teltbyen ved Mina nær Mekka i Saudi-Arabien. (Foto: Wiki Commons)

100.000 luksustelte med aircondition, brandsikring samt køkken- og badefaciliteter spreder sig som et kæmpe tæppe, så langt øjet kan se gennem dalen omkring Mina.

Den enorme teltby ca. otte kilometer fra Mekka i Saudi-Arabien fyldes hvert år til bristepunktet under muslimers pilgrimsvalfart, Hajj, der varer en lille uge. Men de moderne fiberglas-telte står praktisk talt tomme de resterende 51 uger af året.

Hykleri
Det får nu flere danske politikere til at kræve, at regeringen vil presse på over for Saudi-Arabien – og andre rige arabiske stater – der så godt som afviser samtlige flygtninge fra borgerkrigen i Syrien.

– Det er oplagt at bruge nogle af de her mange, mange telte til flygtninge. De bliver brugt til muslimers pilgrimsrejse, men ellers ikke. Det er gode luksus-telte, som ville kunne løse et kæmpe problem. Det udstiller i den grad Saudi-Arabiens hykleri, at de vil blande sig i, om der skal minareter på tagene af schweiziske moskéer, men de vil ikke tage en eneste af deres muslimske brødre og søstre, der flygter fra krig, siger Naser Khader (K).

Se også: Nu hjælper Saudi flygtningene: Donerer 200 moskeer til Europa

– Man behøver ikke engang at frygte gnidninger mellem befolkningsgrupper, da der er tale om sunni-muslimer i både Syrien og Saudi-Arabien. Så jeg synes, at vores regering skal tage det op i forholdet til både USA og FN, som er dem, Saudi-Arabien lytter til, siger Khader.

Godt nok hævder det stenrige arabiske land, at tusindvis af syrere har opholdstilladelse. Det kritiseres dog omvendt af hjælpeorganisationer, der påpeger, at de mange syrere i Saudi-Arabien primært er gæstearbejdere, samt at det kræver svært opnåelige visa at komme ind i landet.

Regering må i gang
Også Dansk Folkeparti mener, at den danske regering nu må træde i karakter og få lagt pres på Saudi-Arabien.

– Jeg mener, at vore ministre på tage det op med de saudiske myndigheder og særligt i EU. Det er ekstremt hyklerisk fra Saudi-Arabiens side at ville pege fingre ad andre lande, mens man intet gør for de lande, man har et tættere kulturelt forhold til, end vi har, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Ekstra Bladet ringede i går til Saudi-Arabiens ambassade i København for at høre, hvad man fra det store arabiske land vil gøre ved flygtninges situationen.

En dansktalende medarbejder noterede vores henvendelse, men trods flere opkaldt lykkedes det aldrig at komme i kontakt med hverken ambassadøren eller andre, der ville udtale sig.

307 kommentarer
Vis kommentarer