Politikere og læger om cannabis som medicin: Det er utrygt

I dag samles Folketingets politikere for at diskutere næste skridt mod en mulig legalisering af medicinsk cannabis. Flere partier siger klart 'ja tak' til en legalisering, mens der i andre lejre hersker tvivl og bekymring

I klippet kan du møde cannabis-producent Claus 'Moffe' Nielsen og hans faste kunde, sklerose-ramte Jack Mikkelsen, som ryger flere joints om dagen for at dulme sine smerter. (Video/redigering: Julie Nolsöe)
Følg Politik

Med et ønske om snarlig legalisering af medicinsk cannabis vil både Dansk Folkeparti og Alternativet gå ind til partiernes møde i Folketinget i dag.

- Jeg vil ikke gætte på, hvad en legalisering af medicinsk vil have af positive konsekvenser i fremtiden. Men vi ved, at utroligt mange allerede i dag har gavn af det, og derfor skal vi nu have fokus på, hvad vi putter i produkterne, fortæller sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, og hun støttes op af en anden sundhedsordfører:

- Mange patienter oplever, at virkningen på deres medicin ophører, og at cannabis til gengæld hjælper. Det bør vi lytte til, fortæller sundhedsordfører hos Alternativet, Carolina Magdalene Maier, til Ekstra Bladet.

- Så længe cannabis til medicinske formål er ulovligt, vil folk købe det på det sorte marked, hvor priserne er høje, og hvor der ingen garanti er for indholdet af produkterne.

191.377 danskere så sklerose-syg ryge en joint

Politisk splittelse

Ikke alle er dog lige glade for forslaget, og hos Socialdemokraterne er de særligt bekymrede for hvad der sker med patienterne, hvis cannabis bliver godkendt som et præparat, som alt fra patienter med sklerose, kræft, slidgigt og fibromyalgi kan bruge som medicin.

- Vi kan ikke acceptere, at vi går på kompromis med patientsikkerheden. I dag er der ingen firmaer, der producerer produkterne ordenligt, og det skal vi have styr på. Vi føler ikke, at vi er klædt på endnu, men vi sidder til de her møder for netop at blive klædt på, så vi kan arbejde videre med forslaget, siger sundhedsordfører hos Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen, til Ekstra Bladet.

Også hos Venstre er den gennemgående bekymring forud for mødet i dag baseret på patienterne, men hvis patientsikkerheden er i top, ser de ellers positivt på cannabis som et medicinsk præparat.

Pæn dame køber hash til syg mor i Jylland

Uanset hvilken patientgruppe man tilhører, så skal man kunne føle sig tryg og kunne stole på den behandling, man får. Derfor skal der bag de præparater, som man behandles med i Danmark, være både høj faglighed og evidens. At se på muligheden for en magistral fremstilling af medicinske cannabisprodukter er et vigtigt arbejde, for vi skal naturligvis have blik for nye metoder, som kan komme danske patienter til gode - under forudsætning af at patientsikkerheden er i top.

Hvorfor skal politikerne blande sig?

Hos Lægeforeningen mener de ikke, at politikere i det hele taget skal bestemme, hvilken slags medicin de danske læger skal kunne udskrive.

Først og fremmest synes jeg, at det er forkert, hvis politikerne skal bestemme, hvilken medicin vi som læger skal ordinere. Derudover mangler der endnu dokumentation for både sikkerhed og bivirkninger ved at benytte cannabis medicinsk, udtaler Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing og uddyber

- Jeg vil ikke gå så vidt som at sige, at de danske læger vil nægte at udskrive cannabis som medicin, hvis det kom til det. Jeg mener dog, at der først og fremmest skal forskes noget mere og fremlægges nogle mere overbevisende resultater, hvis læger skal blandes ind i det.

Hos Dansk Folkeparti er man forhåbningsfuld over for udfaldet af dagens møde i Folketinget, og Liselott Blixt (DF) fortæller Ekstra Bladet, at partierne langsomt er ved at nærme sig hinanden.

I klippet over artiklen kan du møde nogle af dem, som har cannabis som medicin tæt inde på livet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+