Politikere opgiver gæld for milliarder

SKANDALERNE I SKAT: Et politisk flertal præsenterer torsdag en aftale om at opgive skattegæld for 5,8 milliarder kroner

Skatteministeren lander ny skatetaftale, som betyder endelige farvel til gæld for milliarder. Foto: Jens Dresling
Skatteministeren lander ny skatetaftale, som betyder endelige farvel til gæld for milliarder. Foto: Jens Dresling

Der bliver slået en streg over gæld til det offentlige for 5,8 milliarder kroner.

Det er alle Folketingets partier blevet enige om, og det er særligt socialt udsatte borgere, der slipper for at betale deres gæld.

- Rockere, kriminelle og storskyldnere, der forsøger at slippe for at betale ved at gemme sig i udlandet, skal vide, at vi ikke bare uden videre vinker farvel til deres gæld, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Typisk er den annullerede gæld på under 2000 kroner per såkaldte gældspost.

De borgere, der får afskrevet gæld, har så ringe betalingsevne, at der i forvejen var ringe udsigt til, at gælden ville blive betalt.

Derfor anslås de seks milliarder i gæld kun at være en milliard kroner værd.

I alt har Skat omkring 100 milliarder kroner ude at flyve blandt danskerne i ikke-inddrevet gæld. Revisionsfirmaet PwC har tidligere vurderet, at Skat formentlig kommer til at opgive 80 af disse milliarder.

- Vi vil forsøge at få hver en krone af de penge i kassen. Også her må vi dog være realistiske og erkende, at det formentlig ikke er alle gældsposter, der kan inddrives, siger skatteministeren.

Beslutningen om at opgive gæld kommer, fordi skattevæsnets inddrivelse af gæld er i knæ. Et storstilet it-system, EFI, der skulle klare inddrivelsen automatisk, er skrottet.

De gældsposter, der opgives, er så små, at de ressourcer, det kræver at inddrive dem, ikke står mål med den gevinst, der er i udsigt.

Men afskrivningen er mindre, end skatteminister Karsten Lauritzen (V) havde frygtet. 

Da han i august sidste år præsenterede sin plan for fremtidens skattevæsen, gjorde han det klart, at det kunne blive nødvendigt at afskrive gæld til en værdi af op mod 14 milliarder kroner.

- Man kunne sådan set have slået en streg over en større del af gælden. Men det ønsker vi fra politisk side ikke, siger Karsten Lauritzen.

Stinkere i oprydningen
Gennem oprydningsarbejdet har flere EFI-relaterede udfordringer set dagens lys. I et af Skats opkrævningssystemer har der været problemer med beregningen og tilskrivningen af renter.

Det har betydet, at et større antal gældsposter til en værdi i omegnen af 0,5 mia. kr. ikke er blevet sendt til inddrivelse og derfor er forældet.

Partierne er derfor enige om at afskrive gælden.

Oprydningen har samtidig vist, at der har været problemer med rentetilskrivningen af gældsposter i Skats motorregister.

Det betyder, at der ikke er tilskrevet renter for en værdi af ca. 0,1 mia. kr. Renter, som det ville koste det samme at inddrive, som de er værd. Partierne er enige om, at disse gældsposter ligeledes afskrives.

Ny styrelse til gæld
En ny særlig styrelse skal sørge for at få styr på inddrivelsen af skattegæld.

Gældsstyrelsen skal fremover stå for al inddrivelse af borgere og virksomheders gæld til det offentlige.

Antallet af medarbejdere i gældsinddrivelsen bliver ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) oprustet markant fra 900 medarbejdere før investeringerne i skattevæsnet til fremover 1.500.

Den nye styrelse er en udløber af aftalen fra august sidste år om at ansætte 1000 ekstra medarbejdere for at genoprette Skat.

Mere pisk
Til gengæld vil politikerne tilføre ressourcer til en opprioritering af inddrivelsen af skat fra udlandsdanskere. Samtidig vil man også opprioritere inddrivelsen af skat fra små- og mellemstore virksomheder.

Ritzau erfarer, at aftalen derudover forpligter politikerne til at kompensere kommuner og forsyningsselskaber, hvis tilgodehavender hos borgerne ikke er blevet kradset ind.

Flere borgmestre har den seneste tid givet udtryk for, at de selv er bedre i stand til at inddrive den gæld, borgerne skylder det offentlige, end staten er.

Det gik for hurtigt
Nuværende finansminister Kristian Jensen (V) har erkendt, at inddrivelsen af borgernes gæld til det offentlige alt for forhastet blev flyttet fra kommunerne til staten.

Men det ledende regeringsparti Venstre har afvist, at de problemer, som skattevæsnet står med i dag, kan løses ved at rykke inddrivelsen tilbage til kommunerne.

- Så længe de ikke står sammen om et ønske, bliver det i hvert fald ikke til noget, sagde Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, til Ritzau i maj.

Det vil heller ikke give mening, hvis hver enkelt kommune skal til at have sit eget system, påpeger hun.

- Det vil kun skabe mere forvirring, mener Louise Schack Elholm.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter