Politikere: Penge for rygestop er et skråplan

Fra begge sider af Folketinget lyder der et rungende nej til at bruge penge på at betale rygere for at stoppe.

Rygere kan glemme alt om at få penge fra staten, hvis de deltager i et rygestopkursus og dropper cigaretterne.

Både regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne afviser at bruge skattekroner på at belønne eks-rygere.

- Skal vi så også betale alkoholikere og stofmisbrugere for at stoppe. Det er for langt ude, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti til Ritzau.

Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse så ellers gerne, at Danmark kopierede et forsøg fra USA, hvor rygere i en række virksomheder har fået et kontant beløb for at holde op.

I nogle tilfælde op til 2000 dollar - cirka 13.500 kroner.

Men det er et skråplan, hvis staten skal betale borgere for at leve et sundt liv, lyder det fra begge sider af Folketinget.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) afviser således kategorisk idéen og siger til Berlingske, at det er dyrt at ryge og at rygerne dermed allerede opnår en økonomisk gevinst, hvis de stopper.

I Socialdemokratiet mener sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen heller ikke, at det er statens opgave at betale.

- Vi skal værne om skattekronerne, og derfor er det ikke en vej, vi skal gå, siger han til Ritzau.

Men han ser gerne, at fonde og andre private tager initiativ til et forsøg, der kan vise, om der i Danmark kan opnås samme resultater som i USA.

- Jeg håber, der er nogen, som vil engagere sig i det. For eksempel Kræftens Bekæmpelse, der har en stor økonomi. Det kunne være oplagt, hvis de fulgte deres opbakning til de amerikanske resultater op med et forsøg i Danmark, siger han til Ritzau.

I de amerikanske forsøg lykkedes det for 16 procent af de deltagere, der fik penge, at holde sig helt væk fra tobak i mindst seks måneder. Til sammenligning var det i en kontrolgruppe kun seks procent, der var røgfri efter samme periode.

God ide
Lungeforeningen mener, at man må nytænkte metoderne til at få folk til at kvitte smøgerne, og det får dem til at tage godt imod et nyt forsøg fra Trygfonden, hvor rygere kan få penge for at stoppe med at ryge.

- Jeg ønsker al nytænkning velkommen på det her område, for vi har en stor gruppe rygere tilbage, for hvem det er enormt svært at stoppe - eksempelvis ser vi, at en del af dem, der har KOL, de ryger endnu, siger administrerende direktør i Lungeforeningen Anne Brandt.

Trygfondens nye forsøg er inspireret af amerikansk forskning, hvor man har haft gode resultater med at betale rygere i rater, hvis de holder fast i deres rygestop.

De amerikanske rygere har kunne få op til 13.500 kroner for 12 måneder uden tobak, og den slags summer kan blive en gulerod for storrygerne, der ofte er lavtlønnede, håber Anne Brand.

- Det at finde en anden type motivation, det er positivt. For vi har prøvet en del rygestopsmetoder i Danmark, men vi mangler stadig at lykkedes med det for alvor.

Ifølge hende virker det bedre at vise omsorg for rygerne og følge dem tæt end at skræmme dem med billeder af syge lunger og dårlige tænder:

- Jeg vil sige, at det er et læringsforløb at stoppe med at ryge, så de skal følges tæt. Men folk vil gerne stoppe med at ryge, og de ønsker ikke at snyde på vægten, siger hun.

Hos Statens Institut for Folkesundhed genkender man karakteristikken af storrygere:

- Det er ikke fordi, folk ikke vil stoppe - tre ud af fire vil gerne stoppe med at ryge, siger professor Knud Juel, der har forsket i rygernes sociale mønstre.

Også han er åben for den nye forskning, som han håber vil kunne henvende sig til storrygerne.

17 kommentarer
Vis kommentarer