Politikere protesterer over fængslinger i Saudi-Arabien

To systemkritikere, der idømt lange fængselsstraffe, skal frigives, mener en række folketingspolitikere

Organisationerne Amnesty International og Dansk PEN har sammen med 26 danske politikere fra forskellige partier sendt et brev til Saudi-Arabiens konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud, for at opfordre ham til at løslade to menneskerettighedsforkæmpere.

Det drejer sig om to saudiarabiske mænd, blogger Raif Badawi og advokat Waleed Abu al-Khair, som begge er idømt langvarige fængselsstraffe for at bruge deres ytringsfrihed og har siddet fængslet i henholdsvis fire og to år.

Det er vigtigt at sige fra over for forholdene i landet, siger Amnestys vicegeneralsekretær, Trine Christensen, til Ritzau.

- Det er vigtigt ikke at se stiltiende til, men at melde klart fra over for kongen og de menneskerettighedskrænkelser, der foregår, og som er øget, siden han kom til i 2015.

Ifølge Amnesty er kritikere af styret enten blevet fængslet eller truet til tavshed siden begyndelsen af 2013. Derudover er der sket en voldsom stigning i antallet af henrettelser, siden Salman bin Abdulaziz Al Saud tiltrådte som konge i januar 2015.

I hele 2014 er der blevet henrettet 90 mennesker i Saudi-Arabien, mens 137 mennesker er blevet henrettet alene fra januar og frem til oktober 2015.

Retssager foregår typisk i hemmelighed, og de anklagede bliver ofte nægtet adgang til advokatbistand.

Herudover bruges 'tilståelser' fremkommet under tortur eller under trusler om tortur i retssager, og selv mindreårige bliver idømt dødsstraf i klar strid med FN’s Børnekonvention.

- Men hjælper det overhovedet at sende et brev?

- Det er ofte svært at se nogen umiddelbare resultater, når man henvender sig til Saudi-Arabien, men vi tror, det har betydning.

- Noget af det værste er ikke at sige noget, for så er det, som om at vi giver grønt lys. Ved at fortsætte med at lægge pres, især når det kommer fra politikere, så hjælper det, siger Trine Christensen.

- Og det vil være det samlede og det konstante pres, som kommer til at skabe en ændring i Saudi-Arabien.

Brevet til Saudi-Arabiens konge er inspireret af blandt andre Canadas og Sveriges parlamentariske forsamlingers støtteerklæringer til Raif Badawi og Folketingets eget brev fra september 2012 til kongen af Bahrain.

8 kommentarer
Vis kommentarer