Politikere: Stop forskning med ulovligt indsamlet sundhedsdata

Det er bare ærgerligt for forskere, der har gjort brug af ulovlige sundhedsoplysninger, siger Carl Holst (V)

Region Syddanmarks regionsrådsformand, Carl Holst (V), viser ingen nåde over for de forskningsprojekter, der har gjort brug af ulovligt indsamlede oplysninger i patientdatabasen, Dansk Almenmedicinsk Database (DAMD).

- Ulovlig data skal slettes. Der er sikkert nogle, der synes, det er ærgerligt ud fra forskningsmæssige, kommercielle og andre hensyn.

- Men her i Region Syddanmark har vi haft den holdning, fra det øjeblik vi blev bekendte med, at de indsamlede data var ulovlige, at de skulle slettes, siger han til Ritzau.

Regionen har henvendt sig skriftligt til forskerholdene og anbefalet dem at slette materialet. Men det er kun Datatilsynet, der reelt kan tvinge forskerne til at gøre det.

Carl Holst håber, at Datatilsynet når frem til at stoppe brugen, men understreger, at han ikke er imod indsamling af data om danskernes sygdomme - så længe der ikke er tvivl, om deres lovlighed:

- Jeg ser virkelig et potentiale i de data, vi har i Danmark, men vi bliver nødt til at være skarpe på brugen og indsamlingen af dem, for ellers skaber vi manglende opbakning til brugen af dem.

Også i Enhedslisten har man haft en klar holdning til, at databasen med danskernes sundhedsoplysninger burde slettes.

Partiet har derfor også en klar forventning om, at Datatilsynet nu vil stoppe brugen af databasen i de 50 forskerhold, der stadig gør brug af de ulovlige oplysninger.

- Det er Datatilsynet, der kan gå ind og give en besked om, at de her oplysninger ikke kan bruges, og det er helt klart min forventning, at det kommer til at ske, siger sundhedsordfører Stine Brix (EL) til Ritzau.

Hun henviser til, at kulturminister Marianne Jelved (R) allerede har sagt, at forskerhold ikke kunne bruge DAMD-oplysningerne, hvis oplysningerne blev kendt ulovlige

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.