Annonce:
Annonce:

Politikernes dilemma: Kan godt se det er håbløst - men ...

S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk - uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation

Taler Bjarne dansk, spørger vi Socialdemokratiet og Liberal Alliance i denne video.
Annonce:
Følg Politik

Se interviewet med politikerne i videoen herover.

- Taler den mand, du lige hørte, dansk?

- Ja. Han taler dansk uden accent. Han taler dansk som en indfødt.

Hørelsen fejler ikke noget hos hverken Rasmus Stoklund (S) eller Henrik Dahl (LA): De kan begge godt høre, at pæredanske Bjarne Toft Jakobsen kan tale sit modersmål.

Og begge udlændingeordførere kan også godt se, at Bjarne står i en håbløs situation, fordi hans thailandske kone har måttet forlade Danmark på grund af et fejlbehæftet eksamensbevis fra 1982, hvor danskkaraktererne af ukendte årsager mangler.

Alligevel tøver de dog med at ville gøre noget ved loven, der er skyld i problemet.

Danskernes umulige kærlighed

Ekstra Bladet sætter fokus på, hvordan de stramme regler for familiesammenføring og opholdstilladelser rammer danske statsborgere, der finder kærligheden med en udlænding.

Bjarne Toft Jakobsen er en af de flere end 150 danskere, som har henvendt sig med sin historie. 

Strammede reglerne
I 2018 stemte Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti for en stramning af familiesammenføringsreglerne.

Annonce:

Som en del af stramningen blev det et ufravigeligt krav, at danske statsborgere skal bevise, at de har bestået 'Dansk 3', svarende til eksempelvis 9. eller 10. klasse, for at de kan få familiesammenføring. Det er det, der nu rammer danske Bjarne.

Ekstra Bladet har ringet rundt til partiernes udlændingeordførere for at spørge, hvad de synes om sagen. Kun Socialdemokratiet og Liberal Alliance tog telefonen.

- Det er rigtigt, der er desværre en ganske lille gruppe, der kommer i en lidt skør situation på grund af det her. Det nemmeste for dem, selvom jeg godt forstår, at det virker skørt, er at tage ned på det lokale VUC og tage en ny danskprøve, siger Rasmus Stoklund fra Socialdemokratiet.

- Den næste danskprøve er først til november, så Bjarnes kone har været nødt til at forlade landet. Kan du se, at det er ulogisk?

- Ja, det kan jeg sådan set godt. Der er heldigvis ganske få af den her type sager. Og til gengæld synes jeg, det er positivt, at han er villig til at tage det her certifikat, som han kan gøre ganske enkelt.

- Men i mellemtiden er han jo skilt fra den kvinde, han elsker?

Annonce:

- Jeg kan ikke rigtig komme det nærmere end at tale om, hvordan det generelt er.

- Er det ikke ulogisk, at man stiller det her krav til manden, når man bare kan ringe til ham og høre, at han godt kan tale dansk?

- Lovgivningen er ens for alle. Der kan ikke være forskelsbehandling. Det er nogle objektive kriterier, man skal leve op til.

- Er det ikke netop forskelsbehandling, at man som dansker bliver straffet for at forelske sig i en udlænding?

- Det er ikke forskelsbehandling, for reglerne er ens for alle.

Rasmus Stoklund (S). Arkivfoto: Jens Dresling
Rasmus Stoklund (S). Arkivfoto: Jens Dresling

- Men er det okay, at der er nogle, der kommer i klemme på den her måde? Er det dét værd?

- Man kommer ikke i klemme andet end, at man har mulighed for at tage ned på det lokale uddannelsessted og få det bragt i orden relativt let.

- Er det ikke at komme i klemme, at man i flere måneder er adskilt fra sin kone?

- Nu vil du igen have, at jeg skal sagsbehandle, og det kommer jeg ikke til at gøre sammen med dig i Ekstra Bladet.

- Er det en lov, I vil være med til at se efter i sømmene?

Annonce:

- Vi justerer løbende lovgivningen, men det mener jeg ikke, der er et behov for her. Det er sjældent, vi ser den type sager.

LA: Det kan ikke være rigtigt
Liberal Alliances Henrik Dahl efterlyser, at myndighederne i sager som Bjarnes udviser det, han kalder 'god, gammeldags konduite'.

- Det kan ikke være meningen, at man skal leve op til en hel masse dokumentationskrav, hvis det er klart for enhver, at man er dansk og taler dansk. Det lyder meget mærkeligt.

- Ja, for hvorfor kan de ikke bare ringe manden op?

- Jamen jeg ved heller ikke, hvad der er blevet af det begreb, man kaldte konduite i gamle dage. Altså at myndighederne skal udvise en form for konduite, og det skal de vel sådan set stadig væk. Det er jo klart, at det ikke giver mening.

Henrik Dahl (LA) til venstre. Arkivfoto: Jens Dresling
Henrik Dahl (LA) til venstre. Arkivfoto: Jens Dresling
 

- Nu har I jo selv stemt for den her lovændring. Er det en lov, I vil se efter i sømmene?

Annonce:

- Den her afgørelse virker meget besynderlig. Det er der ingen tvivl om. Når det er klart for enhver, at personen er indfødt dansker, så må man jo ringe til vedkommende i to minutter, og så må sagen få sin afslutning.

Læs flere historier her

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet mere har skrevet om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser og de danskere, som de rammer:

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land

26. april forlod russiske Vlada Shadots Danmark og sin danske hustru, fordi parret fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!

39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin kone til Danmark, og nu har han taget konsekvensen og har forladt landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Kobberbryllup på midlertidigt ophold: Hvorfor vender Danmark os ryggen?

Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf

Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold

2200 siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise at han kan dansk

Bjarne Toft Jakobsen er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kan ikke bevise, at han kan dansk, og derfor må hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Politikernes dilemma: Kan godt se det er håbløst, men ...

S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk - uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud

I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til det danske samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

Jonas' umulige valg: - Det er noget svineri

På grund af reglerne om familiesammenføring føler Jonas Milner sig nødsaget til at flytte til Sverige, hvis han vil være tæt på sin alvorligt syge far og samtidig kunne være sammen med sin brasilianske kæreste.

Privatfoto
Privatfoto
 

Frygten overskyggede alt - men efter 13 år lykkedes det

Efter 13 år i Danmark har Abdiarti Andersen endelig fået permanent opholdstilladelse. Men vejen dertil var lang og hård.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Fejl splittede familie i fire år

Danske Zahra Rezai har i årevis kæmpet for at få sin mand til Danmark. Efter at Ekstra Bladet gik ind i sagen, har det vist sig, at afslagene, parret har fået, skyldes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Tordner mod regler: Hænger ikke sammen

- Dengang Mattias Tesfaye blev minister, sagde han, at for at kunne forsvare udlændingepolitikken, så skal man også kunne forklare den. Og jeg synes ærlig talt, at der er mange ting i de her regler, vi ikke kan forklare, siger Rosa Lund (EL) om reglerne for familiesammenføring.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere

Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke noget integrationsproblem for Danmark, medgiver Mattias Tesfaye på et samråd (S).

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Bjarne til minister: Du ringer bare!

Bjarne er harm over, at politikerne tager så let på de regler, der har adskilt ham fra hans kone. De mener nemlig, at han 'relativt let' kan få en ny danskprøve. Men det er han ikke enig i.

- Hvis det var så nemt, havde jeg jo bare gjort det, tordner Bjarne Toft Jakobsen.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Indrømmer: Selv de kvikke farer fuldstændig vild

Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Det erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Ekstra Bladet.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Minister om udlændinge: De kan bare stille kegler op

Danskeres udenlandske ægtefæller må ikke arbejde, udføre frivilligt arbejde eller gå på sprogskole i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Det er, mener integrationsministeren, helt fornuftigt.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl

Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain Ahmadi blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt dem adskilt i fire år.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Ekstra Bladet opdagede alvorlig fejl: Nu må Hossain bo i Danmark

Historien endte lykkeligt for parret, da Hossain Ahmadi få måneder efter fik opholdstilladelse i Danmark.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: