Politisk krav: Gør det billigere at dumpe gebyrgribbe

Det skal være billigere at vende sit realkreditinstitut ryggen, hvis gebyrskruen skrues i bund, lyder det fra R. V bakker op

Bliv klogere på sagen her

 

Det koster kassen at forlade sit realkreditinstitut.

Men det skal der laves om på, mener to af de politikere, som på fredag skal mødes med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen  Nykredit til en drøftelse af selskabets ny høje bidragssatser.

- Vi vil prøve at forhandle en aftale igennem, der gør det billigere og lettere at skifte selskab.

- Vi kan jo se, at der er nogen som er villige til at tage Totalkreditskunder, men de sidder bundet, fordi det er dyrt og svært at komme ud, siger de radikales erhvervsordfører, Ida Auken.

Hun foreslår, at selskaber, som pludselig hæver bidragssatserne, skal betale nogle af de omkostninger, som belaster utilfredse kunder, der vil skifte selskab.

Velvilje
- Det lyder som en mission op af bakke, at kunderne skal kunne smutte billigere?

- Jeg tror godt, det kan lade sig gøre. Det næste skridt er jo selvfølgelig at lovgive, det er der ikke mange, der ønsker, at man skal lovgive på realkredit-området - og dermed risikerer at gøre det hele dyrere, siger Ida Auken og fortsætter:

- Der er behov for at realkreditinstitutterne viser vilje til at behandle deres kunder ordentlig.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, vil gerne være med til at se på alle tiltag, der kan øge konkurrencen mellem realkreditinstitutterne.

- Allerede de seneste dage har nogle selskaber justeret deres priser i nedadgående retning for at gøre sig mere attraktiv over for kunder. Det er udtryk for, at der er en konkurrence, der virker.

- Men jeg vil også gerne være med til at se på, om vi kan gøre yderligere for at styrke konkurrencen. Det er interessant, hvis vi kan få markedet til at fungere bedre, så det er nemmere som kunde at skifte selskab. Det er den optimale vej, at kunder kan sige, 'vi synes vores leverandør er blevet for dyr - vi skifter til en anden'.

Dumper bortforklaringer
Både Ida Auken og Torsten Schack Pedersen giver ikke meget for forklaringen fra Nykredit om, at det er politiskernes krav til deres egenkapital, som har tvunget dem til gebyrstigningerne.

- Den forklaring står ikke knivskarpt, konstaterer Torsten Schack Pedersen diplomatisk.

Ida Auken er noget mere barsk:

- De begynder at polstre sig til nogle EU-krav, som, de tror, kommer. Men de krav er slet ikke vedtaget.

- Det er simpelthen en forkert begundelse. Det er uklædeligt at gemme sig bag det spørgsmål i stedet for at være ærlig.

BRFkredit og Jyske Bank går nu direkte efter struben på Totalkredit. Det sker med en række attraktive tilbud til de rasende kunder i Totalkredit, der ønsker at flytte. Foto: JP Samfund - 2. mar. 2016 - kl. 08:30 BRFkredit sænker gebyrer med 5000 kr.

Carsten Tirsbæk, adm. direktør i BRFkredit kommer nu med tilbud direkte til utilfredse Totalkreditbanker. (Foto: Nikolai Linares) Samfund - 2. mar. 2016 - kl. 11:34 Ny krigserklæring mod Totalkredit

Påtager sig ansvar
- Trorsten Schack Pedersen, har I politikere ikke sovet i timen, kunne I ikke for længst have sørget for at beskytte forbrugerne bedre?

- Det gjorde vi faktisk sidste år, da vi lavede en af de sidste aftaler. Vi har lige vedtaget lovgivning, hvor vi giver Finanstilsynet mulighed for at lave en prisportal for realkreditlån. Så man som forbruger kan sætte sig ned og sammenligne forskellige realkreditlån.

- Det er fint med en gennemsigtigthedportal. Men det ændrer vel ikke ved, at boligejere med jævne oplever, at der sprænger en gebyrbombe under dem. Skulle I ikke forlængst have haft en dialog med institutterne, så det ikke bliver ved med at ske?

- Der er ingen tvivl om, at skærpede kapitalkrav er en stor del af forklaringen (på gebyrstigningerne, red.). Spørgsmålet er så bare om kommende kapitalkrav, kan forsvare, at man gør noget allerede nu. Det er diskussionen lige nu, lyder det fra Torsten Schack, som altså påtager sig sin del af ansvaret for gebyrstigningerne.

- Nogle af de bankpakker og finansiel regulering vi har lavet, har selvfølgelig været med til at banke omkostningerne i vejret.

- Det er en del af regningen for finanskrisen, som vi alle sammen er med til at betale, siger Venstre-manden.

Se også: Bidragsballaden lugter af et politisk indgreb

Se også: Ekspert fraråder faste bidragssatser på boliglån

Torsten Schack Pedersen (Foto: POLFOTO)
Torsten Schack Pedersen (Foto: POLFOTO)
 

 

43 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere