Polsk håndværker hos Ellemann: Har arbejdet i 'overhængende fare'

Polsk maler har arbejdet på et så uforsvarligt stillads hos Karen Ellemann, at ekspert mener, at det i yderste konsekvens var livsfarligt 

Karen Ellemann (foto: Finn Frandsen)
Karen Ellemann (foto: Finn Frandsen)
Følg Politik

Mens diskussionen om udenlandsk arbejdskraft raser i valgkampen, er Venstre-profilen Karen Ellemann havnet i en møg-sag om en polsk håndværker, der har arbejdet på hendes hus.

Håndværkeren, som har malet Ellemanns villa i Taarbæk nord for København, har direkte været udsat for 'overhængende fare’.

Sådan lyder vurderingen fra Arbejdstilsynet, som på den baggrund har påbudt, at arbejdet skulle standses.

Det fremgår af en aktindsigt i Arbejdstilsynets afgørelse, som Fagbladet 3F har modtaget, og som Ekstra Bladet desuden er i besiddelse af.

Over for Ekstra Bladet kalder Karen Ellemann sagen møg-irriterende og forklarer, at firmaet bag malerarbejdet har fået en bøde.

Uforsvarligt
Af Arbejdstilsynets afgørelse kan man læse, at malerarbejdet på Karen Ellemanns villa er foregået i 5,5 meters højde 'på stillads uden sikring mod nedstyrtning’.

’Arbejdstilsynet vurderer, at der er tydeligt overhængende fare ved arbejde på et stillads på 5,5 meters højde, når man sidder på hug, og hvor hovedet er under håndlisten og stilladsdækket måler 1,5 gange 0,6 meter’, lyder det på baggrund af tilsynsbesøget d. 22. april i år.

 

Kaj Hansen, der underviser på efteruddannelsen for byggebranchen på Roskilde Tekniske Skole, forstår den hårde reaktion fra Arbejdstilsynet.

- Det er både uansvarligt og uforsvarligt at arbejde fra et sådant stillads. Det er forbundet med betydelig fare. Et fald kan være invaliderende og i yderste konsekvens livsfarligt, siger Kaj Hansen til Fagbladet 3F.

Stod der i forvejen
Arbejdstilsynet har desuden udarbejdet en ’rapport om grove overtrædelser’. Her står der, at den polske virksomhedsejer bag malerarbejdet har oplyst, at ’stilladset stod der i forvejen, og han vidste ikke, hvem der ejede stilladset.’

’(...)det kunne være husets ejer Karen Ellemann’, lyder det fra virksomhedsejeren.

Over for Ekstra Bladet slår Karen Ellemann dog fast, at hun i hvert fald ikke har anskaffet sig det stillads, som slet ikke har levet op til sikkerhedskravene.

Artiklen fortsætter under billedet

Det farlige stillads ved Karen Ellemanns villa. Billedet er fra Arbejdstilsynets afgørelse
Det farlige stillads ved Karen Ellemanns villa. Billedet er fra Arbejdstilsynets afgørelse
 

Ellemann: ’Det er indiskutabelt møg-irriterende’

– Hvad tænker du om sagen?

– Jeg tænker, at det er hamrende irriterende. Jeg har hyret et dansk firma til at udføre noget malerarbejde hjemme hos mig, og jeg har selvfølgelig en forventning om, at de lever op til de sikkerhedsforanstaltninger, der er. Jeg får at vide fra firmaet, at Arbejdstilsynet har været der og fortalt dem, at stilladset ikke var i orden. Så siger jeg: ’For fanden da – selvfølgelig skal jeres stillads være i orden’. Det var han klar over, og jeg har senere fået at vide, at de fik en bøde, fordi det ikke var i orden.

– Det fremgår, at ’stilladset stod der i forvejen’, og at det kunne være dit. Hvem har anskaffet sig stilladset?

– Vi ejer ikke noget stillads. Vi har jo netop hyret et dansk firma.

– Firmaet har så anskaffet sig stilladset?

– Ja, fordi huset skal males, og nogle af stederne er det højt.

– Men du har ikke anskaffet dig stilladset?

– Nej, jeg har ikke noget stillads. Jeg har ikke stillads liggende derhjemme, og det er netop derfor, jeg hyrer et firma til at få hjælp til at få malet huset. Eller rettere det er min mand, der har hyret det – det er sådan, vi har arbejdsfordelingen derhjemme.

– Det har været ret farligt at arbejde på det stillads…

– Det er indiskutabelt møg-irriterende og helt korrekt, at de får en bøde, når de ikke har levet op til sikkerhedsreglerne.

Damage control på Facebook

Forleden rykkede Karen Ellemann ud på Facebook for at komme møg-sagen i forkøbet.

’Grunden til denne opdatering skyldes, at vi her i en valgkamp i særlig grad oplever, at 'graverne' er sat på overarbejde. Jeg kunne sagtens forestille mig, at et af formiddagsbladende ville kaste sig frådende over min historie og udråbe mig som den store synder’, skriver hun i opdateringen.

Her kan man blandt andet også læse:

’Mit hus skulle males, og vi valgte at hyre et dansk firma til at klare opgaven. De stillede med nogle polske håndværkere, der skulle udføre arbejdet på danske løn og arbejdsvilkår. Måske fordi det er svært at finde en håndværker i Hovedstadsområdet? Måske fordi de var dygtige? Jeg ved det ikke. For mig var det vigtige, at arbejdet blev udført godt og til tiden og under ordnede forhold.’

’Derfor blev jeg også vred, da firmaet fortalte os, at Arbejdstilsynet havde påpeget, at det stillads som de anvendte under malerarbejdet ikke havde den fornødne afskærmning. Arbejdet blev IKKE udført i forhold til sikkerhedsforskrifterne. Jeg ved ikke om det var sjusk eller et bevidst forsøg på at snyde, men det er heller ikke det vigtige. Det væsentlige er, at selvom vi gjorde hvad vi kunne for at sikre, at arbejdet blev udført ordentligt, så blev der begået fejl.’

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind