Porto-gal Søren Espersen: Vi bliver dobbelt så dyre som Norge

Dansk Folkepartis Søren Espersen forstår ikke, hvordan danske breve kan blive mere end dobbelt så dyre som i Norge

Jeg forstår det simpelthen ikke, siger Søren Espersen om portostigningen for A-breve (Foto: POLFOTO)
Jeg forstår det simpelthen ikke, siger Søren Espersen om portostigningen for A-breve (Foto: POLFOTO)

Post Danmark skruer fra 1. januar prisen på et A-brev op til 19 kroner.

Dermed bliver et brev på 20 gram, som skal leveres dagen efter, det suverænt dyrest i Europa.

Det viser et notat lavet af Post Danmark for Trafik- og Byggestyrelsen på opfordring fra Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen.

Nordmændene indtager andenpladsen i dysten på dyr post. I fjeldenes hjemland koster et A-brev, hvad der svarer til 9,40 danske kroner.

SE HVAD A-BREVE KOSTER I EUROPA LAND FOR LAND NEDERST

- Jeg kan bare ikke forstå det. Vi må da have nogenlunde de samme omkostninger til sådan som lande vi normalt sammenligner os med, Norge og Finland eksempelvis, siger Søren Espersen.

De ældre
- Det er helt overdrevet, at vi er dobbelt så dyre for et A-brev på 20 gram indenlands end nummer to på listen, som er Norge.

- Men danskerne er jo i højere grad end resten af Europa holdt op med at sende post. Danskerne har vel bare valgt med fødderne her?

- Jeg synes, der er et særligt hensyn at tage til den ældre befolkningsgruppe, som ikke ligesom os andre går på mail. Dem som gerne vil sende julekort til deres søster i Roskilde eller fødselsdagshilsner.

- En pensionist som pludselig skal betale dobbelt så meget for et brev. Det betyder noget. Selvom vi andre måske synes det er småpenge.

Søstre får julekort
- De pensionister jeg kender, sender julekort i rigtig god tid. De kan jo bare sende det som B-post til 5,50 kr.

- Det har du ret i.  Man kan sende det lidt tidligere. Folk vil nok begynde at tænke i de baner. Men alligevel er der et misforhold.

- Jeg sender breve. Mange breve. Jeg er meget, meget god til sende julekort til mine søstre. Det gør jeg altid. Det kan da godt ske, at jeg først tænker på det dagen før. Jeg har også andet at give mig til.

- Der er givetvis masser af forklaringer, men det er et underlige misforhold. At det kan være så grotesk meget dyrere end nummer to på listen, Norge. Jeg forstår det ikke bare.

Ingen løsninger
- Privatkunder står i dag kun for ni procent af de afsendte A-breve herhjemme. Det er altså noget, som især kommer til at ramme virksomheder?

- Hvorfor skal de rammes? Jeg kunne forstå det, hvis det var to-tre kroner mere, men ikke en direkte fordobling.

- Synes du så, I politikere skulle holde prisen kunstigt nede ved at sende penge mod postvæsnet. Det er vel den eneste mulighed?

- Jeg har ingen løsning på det. Jeg har stillet det spørgsmål i ren nysgerrighed. Hvad de politiske løsninger er, har jeg overhovedet ikke spekuleret over i den her sag.

Af grafen fremgår det, hvordan danskerne er klart nummer ét i Europa til at vende de gode gamle papirbrev ryggen (Grafik: Post Danmark)
Af grafen fremgår det, hvordan danskerne er klart nummer ét i Europa til at vende de gode gamle papirbrev ryggen (Grafik: Post Danmark)

0 kommentarer
Vis kommentarer