Præsident under korruptionsanklage - nu skal han mødes med Løkke

I dag mødes Løkke med den mexicanske præsident, men han er korrupt, siger forsker

Intet var overladt til tilfældighederne.

Trommerstikkerne slog i takt, trompeterne truttede og den kongelige livgarde stod snorlige, da dronning Margrethe og prins Henrik bød det mexicanske præsidentpar velkommen i Kastrup Lufthavn i går.

Efterfølgende stod gallataflet på Fredensborg Slot på programmet, og i dag mødtes den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto så med Folketingets formand Pia Kjærsgaard og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Den klassiske, korrupte præsident
Men det er altså en dybt korrupt præsident, som den danske statsminister mødes med, forklarer seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Ninna Nyberg Sørensen.

- Han er den klassiske korrupte latinamerikanske præsidenttype, siger hun.

- Han er af flere menneskerettighedsorganisationer anklaget for at have politikere i sin gruppe, som står bag forsvindinger og mord på politiske modstandere, fortsætter Ninna Nyberg Sørensen.

Statsbesøget handler om erhverv

Et af de helt store temaer under det mexicanske statsbesøg er erhverv.

I dag skulle præsident Enrique Pena Nieto nemlig mødes med repræsentanter fra Dansk Industri, og ifølge Udenrigsministeriet kan Danmark øge sin eksport til Mexico gevaldigt.

Det er et potentiale, der skal udnyttes under statsbesøget, mener udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Det potentiale vil jeg og Udenrigsministeriet gerne hjælpe dansk erhvervsliv med at løfte. Og det bliver et vigtigt emne under statsbesøget. Møder mellem danske og mexicanske virksomheder er et væsentligt element i statsbesøget, siger Kristian Jensen på udenrigsministeriets hjemmeside.

43 studerende er forsvundet
Som et eksempel på Mexicos ry fortæller Ninna Nyberg Sørensen om Ayotzinapa-sagen, der handler om en gruppe på 43 venstreorienterede lærerstuderende, der demonstrerede og forsvandt som følge og aldrig set igen. Angiveligt, fordi de blev dræbt.

Efterforskningen fandt aldrig frem til de studerende, alt i mens alle fingre peger mod den mexicanske præsident og hans folk som de skyldige.

- Ayotzinapa var bare en sag, der nåede de internationale medier. Der er mennesker, der forsvinder hele tiden. Der er masser af kvindemord, der ikke bliver efterforsket, og hemmelige dødspatruljer slår ihjel under påstand om, at der er tale om narkokriminalitet, forklarer hun.

Samfund Løkke ventes at drøfte menneskerettigheder med Mexico

Kan ikke gøres ansvarlig for alt
Ninna Nyberg medgiver, at præsident H.E. Enrique Peña Nieto ikke kan gøres ansvarlig for at løse landets samtlige problemer.

- Straffriheden er en væsentlig ting, og det er klart, at det er der et regeringsansvar for. Selvfølgelig kan en regering ikke gøres ansvarlig for ikke at kunne løse samtlige problemer, når et land er præget af narkokriminalitet.

Der er dog er der en klokkeklar tendens i Mexico.

- Men det her er en spiral, hvor den ene skandale efter den anden hagler ned over præsidenten, siger hun.

Ekstra Bladet har kontaktet statsministeriet, om hvilke etiske overvejelser statsminister Lars Løkke Rasmussen har gjort sig i forbindelse med statsbesøget.

124 kommentarer
Vis kommentarer