Annonce:
Annonce:

Presse-boss og 100 EU-danskere slår Løkke på lønnen

Ekstra Bladet har fået indsigt i EU's fede lønfest via en intern lønberegner. En række danskere er blandt de forgyldte medlemmer af EU-eliten

Pia Ahrenkilde-Hansen har i flere år været ledende talsperson. Nu er hun steget yderligere til vejrs i lønhierakiet. Foto: Yves Herman/Reuters/RitzauScanpix
Pia Ahrenkilde-Hansen har i flere år været ledende talsperson. Nu er hun steget yderligere til vejrs i lønhierakiet. Foto: Yves Herman/Reuters/RitzauScanpix
Annonce:
Følg Politik

Over 100 danskere befinder sig på løntrin 11 eller derover i Europa-Kommissionen. Det fremgår af et fakta-ark fra Kommissionen, som Ekstra Bladet har læst.

Det betyder, at 100 danskere tjener det samme eller mere end statsministeren.

Øverst i hierarkiet befinder Pia Ahrenkilde-Hansen sig. Hun blev midt i marts forfremmet til generaldirektør for Kommissionens kommunikationsafdeling. Dermed befinder hun sig laget lige under kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Du kan læse hele Ekstra Bladets afsløring af de eksorbitante lønforhold i Europa-Kommissionen

Øverst i pyramiden
Siden 1995 er hendes karriere bare gået én vej i det store maskineri i Bruxelles - opad.

Blandt andet har hun fungeret som hovedtalsperson for Kommissionen og har derfor stået til utallige pressekonferencer og udlagt EU's syn på verden.

Annonce:

En anden dansker er også højt på strå i EU-systemet. Selvom Preben Aamann ikke er ansat i Europa-Kommissionen, men som øverste cheftalsmand for EU-præsident Donald Tusk, ligger han i toppen af embedsmands-pyramiden med de dertilhørende skattefordele som dansker.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Preben Aamann, men han er ikke vendt tilbage.

Pia Ahrenkilde-Hansen meddeler i en mail, at hun ikke ønsker at udtale sig.

Et nåleøje

En flot og vellønnet karriere i EU-toppen er bestemt ikke noget, man kommer let til.

En karriere i EU er nemlig så eftertragtet, at tusindvis af ansøgere bliver sorteret fra, hver gang døren åbnes for nye ansøgere til det træningsprogram, der er nøglen et arbejdsliv i Bruxelles fineste kontorer.

Ifølge Djøf Bladet vil blot 158 ud af 28.142 europæiske ansøgere komme igennem nåleøjet, når EU i april lukker op for den gyldne liste, hvorfra unionen rekrutterer nyansatte.

Siden 2010 har blot ni danskere klaret den frygtede såkaldte concours, som består af tre prøver, der skal bestås, inden ansøgerne får stillet et EU-job i udsigt.


Stjernerig: Vestager scorer millioner

Fakta: EU's institutioner

EU består af en række forskellige institutioner, som hver især træffer beslutninger på vegne af EU og dets medlemslande.

De vigtigste er følgende:

- Europa-Kommissionen: Varetager EU's interesser som helhed og er politisk uafhængig. Kommissionen udarbejder lovforslag og gennemfører de beslutninger, der bliver taget. De enkelte landes regeringer udpeger et medlem hver.

- Det Europæiske Råd: Består af stats- og regeringsledere og definerer EU's politiske linje og prioriterer. Rådet vedtager ikke lovgivning, men fastlægger altså den overordnede linje.

- Europa-Parlamentet: Medlemmerne er direkte valgt af borgerne i EU-landene. Parlamentet vedtager lovgivning sammen med Det Europæiske Råd.

- Rådet for Den Europæiske Union: Består af de enkelte landes ministre inden for hvert deres område. Rådet er med til at vedtage lovgivning sammen med Parlamentet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: