Annonce:
Annonce:

Presset Prehn: - Han ser mildest talt ramponeret ud

Flere afsløringer af fødevareminister Rasmus Prehns svinedyre spise- og drikkevaner sætter støttepartiernes tillid på prøve

Pinligt. Flovt. Dumt. Det var de tre ord, fødevareminister Rasmus Prehn (S) brugte flest gange, da han skulle forklare sig på et samråd overfor Miljø- og Fødevareudvalget om sit voldsomme bilagsrod. Stadig nægter han pure at oplyse navnet på den journalist, han spiste en dyr middag med.

Pinligt. Flovt. Dumt. Det var de tre ord, fødevareminister Rasmus Prehn (S) brugte flest gange, da han skulle forklare sig på et samråd overfor Miljø- og Fødevareudvalget om sit voldsomme bilagsrod
Annonce:
Følg Politik

Møgsagerne tårner sig op for fødevareminister Rasmus Prehn (S), der flere gange er blevet afsløret i at have spist luksusmiddage på skatteborgernes regning.

Og det slider på støttepartiernes tillid til ministeren.

Fødevarerordfører i Radikale Venstre, Kathrine Olldag, fortæller, at partiet nu skal diskutere sagen på deres gruppemøde tirsdag.

Troede vi havde set enden
- Det er jo ret uheldigt, at der bliver ved med at dukke sager op. Jeg troede egentlig, at vi havde set enden på det. Vi bliver nødt til at vende det i morgen, siger Kathrine Olldag til Ekstra Bladet.

Hun afviser at kommentere sagen yderligere på nuværende tidspunkt, mens SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, helt afviser at udtale sig.

Annonce:

Peder Hvelplund fra Enhedslisten siger til gengæld, at der er grænser for partiets tålmodighed med ministeren. Men tålmodigheden er ikke helt opbrugt endnu, lader han forstå.

Grænser for tålmodigheden
- Prehn ser jo mildest talt noget ramponeret ud nu med sine forklaringer. Ombudsmanden er gået ind i sagen for at få afdækket, hvem han spiste middag med, og der kommer også det lukkede samråd. Så der vil vi følge de meldinger, der kommer, men det er klart, at der også er grænser for vores tålmodighed med Prehn, siger Peder Hvelplund.

- Og hvor går den grænse?

- Vi kan ikke drage konklusioner, før vi har fået afklaret det forløb, der har været. Men det er klart, at der ikke skal blive ved med at dukke nye historier frem hele tiden. Han kan ikke blive ved med at sige, at nu er alt lagt på bordet, og så dukker der nye afsløringer frem. Vi kan komme i en situation, hvor der kommer nye belastende oplysninger frem, så vi tager løbende stilling. Kønt ser det ikke ud.

Annonce:

- Så som det står lige nu, der har I stadig tillid til ham?

- Tillid er jo sådan, at det har man, til man ikke har det mere. Det er lidt som at være gravid - enten er man det, eller også er man det ikke. Og indtil videre har vi tillid til Prehn.

Ramponeret
- Nu spørger jeg måske lidt frækt: Hvorfor har I egentlig det?

- Jamen, det er jo, fordi der stadig er en proces i gang. Vi tager det temmelig alvorligt, at ombudsmanden er gået ind i sagen. Som sagt så har vi tillid, til vi ikke har tillid længere. Det her efterlader jo Prehn temmelig ramponeret, og vi holder meget øje med den udvikling, der kommer, siger Peder Hvelplund.

I sidste uge blev Rasmus Prehn indkaldt i dobbelt samråd på baggrund af afsløringer i Ekstra Bladet og Frihedsbrevet, der i weekenden kunne fortælle, at regningen for en luksusmiddag i ministeriet faktisk var mere end dobbelt så høj som hidtil beskrevet.

Annonce:

Ministeriet havde nemlig glemt nogle bilag for blandt andet champagne, som fik den samlede kuvertpris pr. person op på 2826 kroner, skriver Frihedsbrevet. Det giver en pris på 56.526 kroner for middagen til 20 personer, hvor formålet var at diskutere fremtidens landbrug, selvom der ikke var repræsentanter fra større landbrugsorganisationer til stede.

Nægter at oplyse navn
Ekstra Bladet har desuden afsløret, hvordan Prehn flere gange havde betalt for private middage med sit statslige kreditkort - og at han i ét tilfælde havde skrevet en journalist på bilaget, som pure afviste at have spist med Prehn. Prehn nægter dog at oplyse navnet på den, han i virkeligheden havde spist middag med.

Prehn gemmer sig

I den seneste afsløring fra Frihedsbrevet er det ikke Rasmus Prehn selv, der udtaler sig, men derimod departementchefen i ministeriet, Morten Niels Jakobsen. Det møder hård kritik fra Venstre.

- Det er under al kritik, at ministeren ikke stiller op og forklarer sig i den her sag, men sender sin departementchef i stedet. Det er jo den socialdemokratiske minister og ikke embedsmændene, som har holdt et netværksarrangement med luksusmiddag til 2.826 kr. per kuvert. Ministeren kan ikke tørre det her af på alle mulige andre. Han må selv stå på mål for hans dyre regninger til mad og drikke, siger Morten Dahlin til Ekstra Bladet.

Departementchef Morten Niels Jakobsen afviser i Frihedsbrevet, at han stiller op til interview for at skærme ministeren. Han siger i stedet, at Rasmus Prehn ikke var involveret i den nærmere planlægning af arrangementet, selvom ministeren kaldte det for 'sin egen tænketank'.

- Vi tager det fulde ansvar som ledelse. Vi har intet at skjule, og vi forsøger at give fuld transparens, selvom det ikke nødvendigvis er noget, der sætter os i et særligt godt lys. Når vi lægger det hele sammen, så er 56.526 kroner for højt for sådan et arrangement, siger Morten Niels Jakobsen blandt andet til mediet.

Ekstra Bladet har også bedt om et interview med departementchefen for at få svar på en række ubesvarede spørgsmål i sagen, men han afviser at stille op til yderligere.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hvordan besluttede Lars Løkke Rasmussen sig for, hvornår han ville udskrive valg, da han var i Mette Frederiksens sko? Det fortalte han, da han var med i 'Ingen kommentarer' fredag. Hør interviewet herunder eller i din podcast-app

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: