Prestige-projekt sejler: Støjbergs flygtninge-fiasko

Kun meget få har været på den integrations- grunduddannelse, som er regeringens flygtninge-flagskib

Inger Støjbergs ministerium har blot haft et enkelt IGU-forløb. Foto: Jens Dresling
Inger Støjbergs ministerium har blot haft et enkelt IGU-forløb. Foto: Jens Dresling

Langt flere flygtninge skal i job.

Dette har både statsminister Lars Løkke Rasmussen samt udlændinge-og integrationsminister Inger Støjberg slået fast med syvtommersøm.

Derfor indkaldte regeringen for et år siden arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger med et helt konkret budskab:

'Det er slet ikke godt nok, at kun tre ud af ti flygtninge er i arbejde. Vi må stræbe efter, at mange flere nye flygtninge får et job.' Hver anden nytilkommen flygtning skal være i beskæftigelse efter tre år, er regeringens konkrete mål.

Trepartsaftalens flagskib blev det såkaldte integrationsgrunduddannelse (IGU). En kombination af lønnet praktik og skoleundervisning skulle fungere som et vigtigt bidrag til, at regeringen opfylder sit flygtningemål.

Men syv måneder efter, at IGU-satsningen blev skudt i gang, er status imidlertid alt andet end prangende.

176 forløb
Nye tal viser, at der frem til 31. januar i år blot er blevet indberettet 176 IGU-forløb.

Lars Løkke Rasmussen fremhævede ellers netop integrationsgrunduddannelsen, da han holdt tale ved Folketingets afslutningsdebat i sommer.

- De nye flygtninge må ikke ende på varig offentlig forsørgelse. Det er en del af regeringens bredere mål: Færre på overførsler. Flere i arbejde, lød det fra Løkke.

Tal på området bekræfter, at der er nok at tage fat på. De seneste fem år er der i alt givet asyl og familiesammenføringer til godt 66.000 personer.

Ét i ministeriet
Men selv ikke i de ministerier, som har ansvaret for initiativet, vrimler det med IGU-forløb - tværtimod.

I Udlændinge-og Integrationsministeriet samt Beskæftigelsesministeriets departementer har man hver noteret ét enkelt forløb.

I samtlige danske regioner med i alt 120.000 ansatte er der endnu ikke blevet plads til en eneste IGU'er.

Det samme gælder Danmark største virksomhed, Københavns Kommune, der ellers har over 45.000 kommunalt ansatte.

- Jeg ærgrer mig også over, at det ikke er lykkedes at finde plads til IGU-praktikanter i regionerne. Jeg vil nu undersøge, hvordan vi kan leve op til vores forpligtelser til praktikpladser, siger Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner.

Thomas Kastrup-Larsen (S), formand for Arbejdsmarkeds-og Erhvervsudvalget i KL, finder slet ikke resultaterne på området tilfredsstillende.

Langsom start
- Vi synes, at der skal væsentlig flere i gang, og vi synes, at det har været en langsom start på de her IGU-forløb.

Vi kan se, at kadencen er gået opad, og at der nu kommer cirka ti om ugen. Vi håber på, at der kommer en ketchup-effekt, så man for alvor kan få flere i gang, siger han.

Lars Løkke har ikke ønsket at udtale sig til Ekstra Bladet i sagen. Han henviser i stedet til integrationsminister Inger Støjberg, der har leveret følgende skriftlige svar:

'Der er nu oprettet 180 IGU-stillinger landet over. Og jeg er sikker på, at ordningen vil få et større omfang. Men der er også mange andre redskaber. Fx har vi fået over 1000 ud i lønstilskud og over 5.000 ud i virksomhedspraktik, og så er der heldigvis mange, der bare får et ordinært arbejde.

Vi har vendt hele indsatsen i kommunerne om. Alle er nu som udgangspunkt jobparate, indtil det modsatte er bevist. Og alle skal ud på en virksomhed senest 1 måned efter, man har fået asyl – og gerne tidligere,' lyder det fra Støjberg.

Fakta: Flygtninge i job

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) omfatter dels en lønnet praktikstilling, dels skoleundervisning.

Integrationsgrunduddannelsen varer to år, hvoraf 20 uger er skoleundervisning og tilrettelægges som fuld tid.

Flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, der er fyldt 18 år og er under 40 år, når forløbet påbegyndes, kan begynde på en IGU. Det er en betingelse, at udlændingen har haft folkeregisteradresse i Danmark i mindre end fem år.

Et IGU-forløb kan aftales direkte mellem udlændingen og virksomheden eller den offentlige institution. Typisk er det dog kommunernes jobcenter, som formidler kontakt.

Ud over IGU kan flygtninge også hjælpes til et job via virksomhedspraktik og løntilskud.

Der var over 5000 flygtninge i virksomhedspraktik og flere end 1000 ansat i løntilskud i december 2016.

Kilde: Udlændinge-og integrationsministeriet.

Kun ét job-opslag

Virksomheder kan få op til 40.000 kroner for at tage en flygtning i et IGU-forløb.

Alligevel er der i skrivende stund kun ét opslag efter en IGU'er på Jobnet, der er jobcentrenes portal på nettet.

Jobnet reklamerer ellers for IGU på forsiden, men det er kun én restaurant nær Padborg, som søger en nyankommen flygtning til at lave pizza og shawarma.

Ordningen for at få flygtninge i job gør ellers, at virksomhederne kan ansætte flygtninge i et toårigt forløb, hvor de får en beskeden løn på mellem 49 og 120 kroner i timen alt efter overenskomst.

Alligevel er det ikke overvældende med virksomheder, der søger flygtninges arbejdskraft.

To andre jobopslag på Jobnet omtaler IGU, men her er der tale om konsulenter til håndtering af forløbene.

Arbejdsløse flygtninge koster milliarder

Når fem flygtninge kommer i job, sparer samfundet omtrent en million kroner på grund af mindre udgifter til understøttelse og ekstra skatteindtægter.

Hvis det lykkes Lars Løkke og co. at få hver anden flygtning i arbejde, vil landets økonomi derfor forbedres med 2,5 milliarder kroner i 2020 og fem milliarder kroner i 2025 ifølge regeringens egne beregninger.

Målgruppen for regeringens prestige-projekt, IGU, er de 66.000 flygtninge og familiesammenførte, som de seneste fem år er flyttet ud i kommunerne.

Stigningen i antallet af flygtninge har da også betydet en tredobling af budgettet til integration.

Tilbage i 2013 blev der brugt to milliarder kroner til integration. Sidste år budgetterede man så med 6,5 milliarder kroner. Og så var penge til børnehaver, skoler og læger ikke talt med.

Regeringen regner med, at der skal bruges 10,4 milliarder kroner til integration i 2020.

340 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere